Občutljiva nosna sluznica ali kaj drugega?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Od kar pomnim se mi dogaja sledeče. Zaradi draženja nosu (notranjosti) začnem orenk kihati. Kihnem cca 5x zapored, potem pa je OK. Ponavadi kihanju sledi voden izcedek in če se "useknem" v robček, sledi spet kihanje. Hkrati me tudi ščemi nebo v ustni votlini.

Draženje nosu je lahko direktno (ja..like a baby, s prstekom po nosu) ali pa recimo okolica, kakšne vonjave, recimo parfumi. Se pa mi dogaja to tudi takrat, ko nenadoma spremenim okolje iz vročega na hladno. Recimo, ko se tuširam v ogreti kopalnici, potem pa pridem ven. Ali pa v trgovinah...klima, ali pa prepih, veter...

Ponoči imam težave pri dihanju skozi nos, ponavadi imam zadelanega in sledi dihanje skozi usta. Ravno to me najbolj moti, tisto kihanje že mine, ampak da imam ponoči poln nos, pa me zelo moti in vpliva na spanec.

Te težave so prisote skozi vso leto. Pred kratkim sem si nabavil sprej za nos, morsko vodo, naj bi bila 100% naravna in služila za vlaženje nosne sluznice. Problem je, da če jo uporabljam spet sledi kihanje.

Kakšne ideje ali naj kar stopim do zdravnika?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Tisto glede kihanja in vodenega izcedka je normalno, saj se ti pri kihanju oči začnejo solziti. Solze so namreč preko kanala speljane direktno v nos in posledično imaš voden izcedek.

Zakaj pa pride do kihanja (draženja) pa je drugo vprašanje. Mogoče bi res bilo najbolje, da te pregleda kak ORLjevec.
Glede zadelanega nosa ponoči... si že poskusil z vdihavanjem pare? To načeloma zelo hitro očisti nos (vsaj začasno).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Ponavadi pred spanjem nimam zadelanega, ker si očistim, ko pa se ponoči zbudim, pa je zadelan.

Kakšne so kaj čakalne dobe pri ORL? Je boljše iti samoplačniško?

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ponavadi pred spanjem nimam zadelanega, ker si očistim, ko pa se ponoči zbudim, pa je zadelan.
Po moje si alergičen na neke pršice. Poskusi spati v drugi postelji parkrat zapored.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Dobra ideja, na to sem čisto pozabil. Obstaja kak test, da se vidi, če je alergija res na pršice ali je pač menjava postelje edina opcija?

Torej kihanje in solzenje je normalno, glede na to, da kar orenk kihnem, je verjetno tudi več solz, ki potem gredo tudi skozi nos? Ker se mi ob kihanju oči kar fajn zasolzijo
smile-1.gif

Rajc

Pripravnik
22. jul 2007
571
5
18
Jaz imam točno isti problem, kot si ga opisal!

Kihaš pomoje zaradi vlage ali plesni!
Na vikendu, ki ga čez poletje obiskujemo večkrat kot pozimi, sem vsakič, ko smo prišli tja kihal. Začel me je kar naenkrat srbeti nos, v minuti mi je zabasal nos, veliko vodnega izcedka in dokler se nisem umil pod vodo ni bilo miru. Seveda vsakič, ko smo prišli tja so naše "babe" hišo pospravle, posesale, pomile z mokro cunjo itd. vendar ko sem se vlegel na kavč sem začel kihat. No letos smo renovirali in vrgli stran stare kavče.
Na novem sem lepo zaspal, vendar ker so bili pretrdi, sem drugi dan dal gor stari nadvložek, ki sem ga uporabljal pri starih kavčih in glej ga hudiča, začel kihat kt pr norcih. Ko smo ga dali stran je bilo ponovno vse ok...

Jaz sem skorajda prepričan, da je vlaga ali plesen, ker delam tudi v firmi, kjer moram na dve leti opravljati alergološke teste in so mi tam zatrdili, da nimam kakih alergij.

Če boš šel na ORL se prosim spomni name in mi sporoči kaj so ti rekli/svetovali.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Dobra ideja, na to sem čisto pozabil. Obstaja kak test, da se vidi, če je alergija res na pršice ali je pač menjava postelje edina opcija?

Torej kihanje in solzenje je normalno, glede na to, da kar orenk kihnem, je verjetno tudi več solz, ki potem gredo tudi skozi nos? Ker se mi ob kihanju oči kar fajn zasolzijo
smile-1.gif

vcasih je dovolj veckrat menjati posteljnino. so bili tudi primeri ko so bili obcutljivi na kaksno pralno sredstvo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Citat:
Uporabnik Blackjack pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

smile-1.gif

vcasih je dovolj veckrat menjati posteljnino. so bili tudi primeri ko so bili obcutljivi na kaksno pralno sredstvo.

Kaj pa v primerih ko začnem kihati zaradi spremembe temperature ali recimo prepiha? To verjetno nima veze s občutljivostvjo na pralna sredstva ali alergijo na pršice?

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
lahko gre za sezonsko alergijo.

V lekarni dobis claritine ali flonidan 10mg brez recepta. Poskusi eno kuro 10-20 tablet oz. dni. zraven pa obvezno morska voda za nos.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Kul, bom probal tole prvo, potem pa zdravnik pa ORL če bo treba.

Morsko vodo misliš za izpiranje, ali je tisti sprej OK? Sprej že namrem imam, ampak začnem vedno kihat, ko ga uporabim
smile-1.gif

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
sterilmar in te morske zadeve za nos. lahko izpiras ali puscas v nosu in potem kihas, pac to kar ti je ljubse.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Aha, potem to ni nič narobe, če se kiha po uporabi te morske vode. Sem mislil, da sem s uporabo tega naredil več škode, kot koristi
smile-1.gif