Občina prodaja nepremičnino: določitev cene

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
Zanima me nakup hiše v lasti občine. Ob ogledu sem izvedel da je občina dobila v last večinski del nepremičnine po smrti občinske oskrbovanke v domu za ostarele, manjši del je dobila hčerka oskrbovanke. Oboji so zainteresirani za čim hitrejšo prodajo. Glede na stanje starejše hiše mi ni všeč cena, oglas so objavili v oglasniku in je star 4 mesece. Vrednost po GURS-u je za 30% nižja. Cena hiše po GURS-u je po mojem mnenju dejansko realnejša glede na samo stanje nepremičnine in tudi na trenutno stanje na nepremičninskem trgu. Občinski referent pravi da je bila nepremičnina ocenjena pri cenilcu in da ceno lahko le malenkost znižajo- pač korupcijska odgovornost župana. Hišo bi želel kupiti po ceni bližje gursovi in me zanima če je župan res toliko zavezan cenilčevi oceni. Kako ponavadi sploh postopajo občine če nepremičnine ne morejo prodati po ceni ki so si jo zamislili?

I

Izbrisan uporabnik #488

Gurs za prodajo ni relevanten, le durs ga uporablja, če je cena prenizka in sicer vzame 80% za odmero davka.

Z občinskim premoženjem in tudi državnim je treba ravnati smotrno, torej prodajati po dejanski ceni, tržni, ki jo je očitno podal cenilec.

Če se tako dolgo ne proda, je varianta, da se angažira nov cenilec, tržna cena pač niha, sploh v recesiji.

Sicer se pa pod vrednost cenitvije naj ne bi prodajalo, razen izjemoma.

Pravilom ima občina veliko nepremičnin in zadevo v primeru neprodaje malo zadrži, da na stran in poskusi čez čas.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Ce poznas kaksnega cenilca, se na obcini dogovori, da bi zelel svojega, ampak pazi, da ne da prenizke cene, ker bo obcinski svet predlog zavrnil ti pa bos imel samo stroske. Seveda pa mora cenilca najprej potrditi obcina.

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
Cenilcev zaenkrat ne poznam, kolikor pa imam v spominu cenilec ponavadi vzame min 200 € in ker mora prodajo nepremičnine potrditi še občinski svet? ( sem mislil da lahko župan sam proda ) se zna zakomplicirat če se bo ustrašil opozicijskih harpij
smile-1.gif
. Spust cene bi moral biti res od 15-25% da bi se odločil za nakup, res pa je da se potem najde tudi konkurenca ki hitro pograbi priložnost pa še župan raje naredi komu od svojih kakšno uslugo. Se mi zdi da so dali malo višjo ceno in če uspe uspe. Če pa nebo kupca se bo pa kakšnemu svetniku ponudilo.