Ja sej ti je Jurga napisal isto. Pri klasičnem sistemu, če hočeš imeti kaj od njega, ga moraš predemenzionirati, torej dva panela ne bosta dovolj. V trenutku ko ga predemenzioniraš pa imaš poleti in v sončnih mesecih toliko viška, da imaš probleme, če nimaš tako velikega odjema. Za gretje pa odjema takrat ne rabiš. Torej moraš imeti ali ogromen zalogovnik (tako kot pravi Vincent) ali pa kaj drugega (bazen).
Sedaj pa spet pridemo do dileme. Ogromen zalogovnik pomeni veliko kurilnico, dodatni stroški. Pri tem, da bodo tvoje potrebe izredno majhne in jih z dobro izolacijo in primerno TČ mimogrede rešiš za ne prevelike stroške.
To je tako kot bi imel doma za obdelavo vrta dva super traktorja z vsemi možnimi priključki. Ja to je že fajn, sam pol ugotoviš, da rabiš še prostor za traktorje itd. Samo za ponazoritev.
Glede na to, da imaš tako odlično lego, kot praviš, bi sam več časa namenil projektiranju in postavitvi hiše na parcelo, pravilni izbiri in dimenziji stavbnega pohištva, ustreznim senčilom. V bistvu s tem lahko narediš še največ in dobiš zastonj ogrevanje, še posebej v prehodnih mesecih.
Jaz npr. v mesecih mar, apr, nov laufam gretje samo v času visoke tarife, čez dan pa zaradi vztrajnosti talnega gretja v estrihu ter sonca skozi panoramske stene gretja nimam vključenega. Kljub temu, da živim v temperaturno precej neugodnem delu Slo (notranjska). Tako sem kurilno sezono praktično skrajšal za en mesec in pol, včasih celo dva, če je obilo sonca. Prej smo na isti lokaciji v neizolirani hiši in slabimi okni kurili do konca maja in začeli spet konec septembra. Letos sem npr. vključil TČ šele 15. novembra.