NT toplotna in solarni sistem

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
A je to možno oziorma kolk zapleteno in draga kombinacija.

Nizko temperaturna toplotna črpalka s sistemom dogrevanje v prehodnih obdobjih s solarnimi sistemom. Nekako si predstavljam da z neko regulacijo in ventili to nebi bil nek problem in tudi ne predraga rešitev. Se motim? Ima kdo in kako mu špila?

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
745
86
28
Regulacija in vezava ni problem. Vprašanje pa je, če se v tvojem konkretnem primeru (o katerem ne vemo nič) splača.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
regulacija je še najmanjši problem
vprašanje je če se cenovno izide zalogovniki za solarno, paneli te bo ene 4k€ prišlo. če imaš dosti sonca potem verjetno gre, če pa si v neki megleni dolini potem pa raje ne

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
novogradnja, jug, jugovzhod pobočje, 100 m nad svetom. Verjetno bi se izplačalo.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Poleg cenovne vprašljivosti je tukaj še nekaj vprašanj. Če govorimo o ogrevanju (pa čeprav nizkotemperaturno), je pri solarnem sistemu treba zadevo kar precej predemenzionirati. Kar pomeni:
1. Glomaznost. Se pravi tukaj ne govorimo več o par m2, kot pri segrevnju SV, ampak o kar nekaj več . To je mogoče še najmanjši problem.
2. Problem je, kam z presežki. Torej kam boš odvajal viške toplote v času, ko ti bo najbolj grelo (pomlad, poletje, jesen). V primeru, da imaš nizkotemperaturno ogrevanje, kar se da razumeti iz tvojega vprašanja, imaš najbrž tudi bajto zelo dobro izolirano. Se pravi, da se tudi tvoja sezona ogrevanja precej skrajša. Torej bodo potrebe še manjše. Kam boš torej z viški. To rabiš potem en bazen, da odjemaš toploto poleti. Ali pa ogromen zalogovnik. Imaš prostor?

V glavnem zadeva je po mojem kar precej za premislit. Ne da je neizvedljiva. Samo odgovor ni tako enostaven v smislu, če imaš denar, go for it.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Seveda se da. Le začetni strošek je razmerom visok in se marsikdo ne odloči.

Jaz imam to kobinacijo..a sem vzel zgolj 2 panela (imam namen letos še enega dokupitiii z cca. 5 kvadratov priti na 7 m2 površine kolektorja)...da bo več efekta prek zime.

Problem je ta da rabiš zalogovnik..in če se greš kaj resnega (torej da iščeš prednosti pozimi..poleti je itak vse dovolj in preveč) da mora biti zalogovnik konkretne litraže..od jurja naprej. Zdaj če nimaš še nič v kurilnici potem spet ni tako drago, ker spotoma vzameš s potopljenim bojlerjem (ki ga je treba tako ali tako kupiti v štartu).

Rabiš pa potem seveda mešalno enoto, ki bo umirjala temp. vode iz zalogovnika naprej v tvoj sistem (kakršen pač je)...jaz imam še radiroje tako da imam dve mešalni enoti.

a hiša na sončni lokaciji (bomo rekli izven Lj kotline) ter 4 ali več kolektorjev na strehi je zmaga z vidika stoškov ogrevanja (seveda se potem splača to toploto tudi spravljat v čim večji volumen, da jo lahko dlje trošiš...si hitro na 2 kubikih).
Spotoma tako toploto potem uporabljaš še v pomivalcih, pralnih st...poleti jo je za izvoz in praktično zastonj v prehodnih obdobjih ob solidno izoliranem objektu lahko povsem nadomešča potrebe po ogrevanju...trenutno pa kot dobra dopolnitev k nižanju porabe drugega sistema a spet...odvisno kaj imaš na strehi.

(sam prej nisem bil ravno nek privrženec kolektorjev ravno zaradi visoke začetne investicije...a se moram posipat s pepelom..ker zdaj ko jih imam sem popolnoma obrnil ploščo
wink-1.gif
).

19. jul 2007
2.894
1.609
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
A je to možno oziorma kolk zapleteno in draga kombinacija.

Nizko temperaturna toplotna črpalka s sistemom dogrevanje v prehodnih obdobjih s solarnimi sistemom. Nekako si predstavljam da z neko regulacijo in ventili to nebi bil nek problem in tudi ne predraga rešitev. Se motim? Ima kdo in kako mu špila?

Največji problem je poleti, ker imaš v vsakem primeru preveč toplote (vroče vode), če ni dobro urejeno in dimenzinirano imaš lahko velike probleme.

dobro urejeno in dimenzinirano je pa € € €

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
res nastajajo problemi poleti ko nimaš kam z viškom energije
obstajajo sistemi (solarni ) ki se nimaš kaj bati da ti zakuha
z kasičnimi ali vakumskimi kolektorji je to problem -reši te samo da imaš bazem ali pa da boš kolektorjre pokrival
v Vojniku sem naredil tak sistem špila v nulo 6 kom. kolektorjev povsod talno ,plinska peč pa samo za dogrevanje,se razume zunaj pa bazen.
po škoda denarja če že imaš TČ prevelika invensticija pa si računaj kdaj se ti to vse povrne.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
če boš to delal, potem postavi panele pod takim kotom , da imaš največ sonca pozimi to je cca 60 stopinj , če se nisem zmotil. potem tudi poleti ni težav. nekako tako imam jaz, ampak samo za toplo vodo. nobenih težav poleti, pozimi ob sončnem vremenu pa tudi lepo dela vse skupaj

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
A poleti kaj pomaga, če kolektorje prekriješ, ko se nabere preveč energije ?

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
alpek, ne razumem čisto, prvo pišeš o veliki kvadraturi in dostih večjih predimenzoniranih sistemih, potem pa pojamraš da imaš potem preveč toplote? ne razumem,, kaj si hotel povedat.

Vincetov odgovor je bolj razumljiv. Pišem pa za novogradnjo, torej še v času načrtovanja recimo. Kjer so prav vse opcije še odprte. Sam sem si zamilil toplotno črpalko, (zrak-voda ali voda-voda še ni odločeno), zalogovnik in solarni sistem. Kako to povezati in spraviti v celoto ter kakšne velikosti pa malo sprašujem, da vidimo kje smo. Ostali energenti odpadejo, razen kakšna drva in kamin za bolj kot ne romanco in če kdaj res hudo stisne -20 in podobno, pa malo pomagaš sistemu
wink-1.gif

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
745
86
28
Če delaš novogradnjo razmišljaj predvsem o izolaciji. Na tvojem mestu potem sploh ne bi razmišljal o ničemer drugem kot o toplotni črpalki, ker bo strošek elektrike itak majhen in ni računice, da bi kompliciral in dražil sistem. Kamin imaš recimo lahko za backup. V smislu dogrevanja lahko nanj kar pozabiš, ker kak dan pri -20 za dobro izolirano hišo ni noben problem, če ga pa boš prižgal za romantiko boš pa itak odprl okna zaradi občutnega viška toplote.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Ja sej ti je Jurga napisal isto. Pri klasičnem sistemu, če hočeš imeti kaj od njega, ga moraš predemenzionirati, torej dva panela ne bosta dovolj. V trenutku ko ga predemenzioniraš pa imaš poleti in v sončnih mesecih toliko viška, da imaš probleme, če nimaš tako velikega odjema. Za gretje pa odjema takrat ne rabiš. Torej moraš imeti ali ogromen zalogovnik (tako kot pravi Vincent) ali pa kaj drugega (bazen).

Sedaj pa spet pridemo do dileme. Ogromen zalogovnik pomeni veliko kurilnico, dodatni stroški. Pri tem, da bodo tvoje potrebe izredno majhne in jih z dobro izolacijo in primerno TČ mimogrede rešiš za ne prevelike stroške.

To je tako kot bi imel doma za obdelavo vrta dva super traktorja z vsemi možnimi priključki. Ja to je že fajn, sam pol ugotoviš, da rabiš še prostor za traktorje itd. Samo za ponazoritev.

Glede na to, da imaš tako odlično lego, kot praviš, bi sam več časa namenil projektiranju in postavitvi hiše na parcelo, pravilni izbiri in dimenziji stavbnega pohištva, ustreznim senčilom. V bistvu s tem lahko narediš še največ in dobiš zastonj ogrevanje, še posebej v prehodnih mesecih.

Jaz npr. v mesecih mar, apr, nov laufam gretje samo v času visoke tarife, čez dan pa zaradi vztrajnosti talnega gretja v estrihu ter sonca skozi panoramske stene gretja nimam vključenega. Kljub temu, da živim v temperaturno precej neugodnem delu Slo (notranjska). Tako sem kurilno sezono praktično skrajšal za en mesec in pol, včasih celo dva, če je obilo sonca. Prej smo na isti lokaciji v neizolirani hiši in slabimi okni kurili do konca maja in začeli spet konec septembra. Letos sem npr. vključil TČ šele 15. novembra.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Pri novogradnji ni problema, ker se vse dela na novo (bi pa tu toplo svetoval investicijo še v sonce ako nisi čisto na psu z denarjem).

Glede pokrivanja...če že, potem prekriješ prek poletja (dva pustiš odkrita) in to je to. Jaz ju imam na nadstrešku tako da tudi morebitno porkivanje (2 x letno - gor in dol) ne bi bil problem. A po moje bomo 3 panele na 1.000 litrov zaloge lahko prebavili (letos z 2mi je šlo BP (maks temp v zalogovniku 75 st. C, res pa da sem zalogovnik jeseni še dodatno izoliral), pa ena oseba v hiši...ko bo naraslo na 5 oseb bojo po moje 3 kosi ravno prav).

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
mogoče sem nerodno napisal idejo, jaz se nebi GREL s solarnim sistemom, zadevo bi instaliral kot opcijo in tudi kot opcijo odvajanja odvečne toplote poleti. solarni sistem bi imel dimenzioniran na lastne potrebe, ampak ker to pač ne moreš vedno dobro ocenit, je tukaj vedno rahli presežek in potem moraš odvajat to toploto. Če prav razumem to lahko najbolj elegantno storiš z nekim zalogovnikom, v prehodnjih obdobjih če je sonca dovolj ali preveč pa lahko s tem tudi dogrevaš bajto. Ne bi pa imel ta sistem prav za gretje. če bi se zadeva pokazal cez par let kot ultra dobra rešitev (elektrika bo vedno dražja, tako da če se danes greješ za 500 € se drugo leto zagotovo ne boš in tako dalje).. no obtoječemu sistemu potem čez par let dodaš par panelov in občutno skrajšaš kurilno sezono..poleti pa dogrevaš olimpijski bazen
wink-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
čaki dec...to pa ti zdajle v štartu čist faleno razmišljaš (za moje pojme).

Bistvo je da če že greš v tako investicijo (Ni poceni, verjemi) da jo koristiš čim več da ogrevanje hiše. Spotoma pa ti dovede še toploto za SV. Če hočeš zgolj SV potem 2 kolektorja ter cca. 600 litorv zaloge, pa bo funkcioniralo brez bazenov....a ni point v tem.

Paneli kot taki niso tako dragi (dodatno nad osnovnima dvema kosoma) da jih ne bi dal 3, 4 ali več. Postaviš čim bolj pokonci (da poleti ne razturajo rpeveč) in imaš jesen, pomlad ter delno zimo pokrito velik delež ogrevanja hiša, kjer vemo da prihaja do največjih stroškov. Vse skupaj poštimaš z zadostno zalogo...potem pa samo prek mešalnega ventila zmanjšanje temeprature primerno za talno.

Ker če bir ad imel samo za SV potem kolektorjev sploh ne rabiš...bo TČ vse naredila za male pare.

(kolektorje računaj cca. 4 jurje...toplotna ti bo pa mesečno porabila (ugibam) 20 EUR za sanitarno vodo).

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
ja, vem da je solar drag danes, ampak rad bi imel neko alternativo pripravljeno za jutri in pojutrišnem,ko bo ogravanje sanitarne vode 100 € na mesec. NE bi rad čez 5 let vse ven tolkel, novo peč, novi solar, razbijal streho itd,tako kot je zdaj moderno, vsake dve leti nov sistem..kup folka je šlo iz drv na kurilca, potem na plin, zdaj pa na pelete ali toplotno,vmes pa še kakšn fiasko. Ko skupaj potegneš te menjave, se celo generacijo greješ, brez izgube živcev.
Rad bi v fazi načrtovanja zadevo toliko daleč pripravil, da ni potem preveč hude ure..tudi če v štartu sploh ne uporabim sončnih kolektorjev. Upam, da je razumljivo napisano.

Zagotovo je v štartu malo večji zalogovnik cenovno bolj ugoden, kot manjši in cez par let nov večji in flikanje, da mi je že zdaj slabo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Saj Ok razmišljaš..samo ni mi jasno zakaj ne bi potem te pridobljene toplote koristil tudi za ogrevanje hiše!? Če bo sanitarna voda 100 EUR mesečno bo ogrevanje hiše 1.000 EUR mesečno..a ne bo fino da boš takrat imel toploto iz sonca?
Razlike praktično ni nobene..rabiš mešalno enoto, par cevi, sobni termostat (da bo krimilil mešalno enoto..oz. boš nastavil sam) in to je to.

Med manjšim in velikim zalogovnikm v ceni ni kaj dosti razlike, vse ostalo ostaja..mešalna enosta je ranga 200 EUR, malo veznega materiala, termostata..ajde...še 500 EUR zraven pa se greješ zastonj.

Po logiki se splača investirat tam, kjer pričakuješ največje stroške..in ti so pri ogrevanju, tudi slučjano ne pir sanitarni vodi. Tako da se preusmeri kako boš največ izplenil pri ogrevanju, spotoma boš imela paše sanitarno vodo.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Za moje pojme je solarno brezvezno. Čemu ti bo toliko poceni tople vode, ko pa jo poleti tako malo porabiš? Razen če bi grel vodo v bazenu...