Novoletni menu

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
No pa malce se razpišite kaj boste pripravili za novoletni menu. Mene določili za kuharja za 10 oseb, pa še iščem kak izviren menu. Smo pa vsi mesojedci
cool-1.gif


Nekako imam v planu: narezek, juha, no potem se še išče kaj pametnega, nekaj razmišljal da bi bilo nekaj pečenih reberc, pa Selsko meso, malo pečenega krompirčka, kaka zelenjava, solata, obvezna sladica...pa seveda dober vinček za sproti.
 

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Jest bi začel z pršutom in tatrskim biftkom. Naslednja zadevica bi bla lahko čebulna juhica, na kateri plava toast z zapečenim sirom. Glavna jed bi bila seveda iz pečice, kak konkreten kos mesa, pujs, teliček, ovca, kozliček... To se boš sam odločil, kaj najraje jeste. Če že pečeš meso v pečici lahko vedno najdeš še prostor za kak krompir. Za sladico pa npr. panacoto al pa kak creambrule.
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Pri nas bo:

- tatarski (žrebiček) in pršut
- česnova juha s popečnemi koščki kruha
- florentinec, krompir v foliji s kislo smetano
- špinačna solata s popečenimi pinjolami
- jagodna torta
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
@ Notranjc

Bistra ali kremna česnova juha
Tatarc iz žrebeta krasen, samo ne pri mesarju na K. je preveč začinjen
Nimam nič proti njim, so dobri, samo potrudi se naredi ga sam.

Flori je dobra izbira, ne prepeči ga. za prilogo priporočam testenine ( odkril sem Palmieri domače iz ržene moke, odl z *****, dobiš v trzinu)
<Solati iz špinačke dodaj malo na olivcu popečene hobotnice in balsamica
Jagodna torta hara, za prilogo malo popečenih jablk v controju ali pa suhe fige v konjaku, flambirano. Ni veliko dela ampak užge
smile-1.gif
.

Pri nas bo zadnja četrt ihanskega brancina ja južno, zraven široki rezanci z jurčki.
Za večerni obed-obred, rostbif, z francosko solato, popečeni kruhki z sirom.
Potem pa obilica penečega, in raznih dodatkov.
Kar se sladkega tiče pa verjetno, palačinke z orehi, genko čokolado in vinskim šatojem, zraven pa kakšna kepica sladoleda.

Lepe in ukusne užitke vam želim.
lp D
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Juha bo kremna, taka, kot v oštarijah po Avstriji
smile-1.gif


Ne, ne, ne bo od Krušiča
smile-1.gif
, sem ravno dobil od sodelavca par KG žrebeta, zato tudi biftek iz le tega mesa, drugače bi bil iz goveje pljučne.

Za Florentince se ne boj, sigurno jih ne bom prepekel
smile-1.gif
. Priloga bo ostala kar krompir, jaz nisem ravno od testenin. Bom pa vsekakor poizkusil v kratkem, te ki jih predlagaš tudi druge stvari, ki jih imajo so zanimive - Plamieri
 

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Palmieri, kar se tiče olja bi ga jaz odsvetova, saj ga v sodih dobivajo iz Italije pol ga pa z šeflco v flaše zlivajo pa različne nalepke gor.

Za ostale stvari pa ne upam niti razmišljat kako in kaj, upam pa, da je bolje!
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Predlagam, vse je dobro če že ne odlično. Pate-ji so super če imaš rad take stvari, olja zelo solidna če že ne odlična. Artičoke so me prijetno presenetile, paradižniki prva liga.

Če se ti ljubi igrati, kakšna polivka izoliv in suhih paradižnikov na osnovi česna in peteršila z obilico belega vina in parmezana, spolh ni tako slaba ideja poleg nežno zapečenega FLORIJA
smile-1.gif


Osebno sem pristaš bistre česnove juhe, pa tudi kremna gre krasno zraven.

Kaj pa drugi dan??
Če bo mjavkalo, pomoje sarmice ali pa kakšen golaž, saj dan brez mesa ni noben dan!!

lp D
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Drugi dan - sarme, itak, take močne, ki so že skoraj ornažne barve, pečene v pečici skupaj s suhimi rebrci
smile-1.gif
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Citat:
Uporabnik olfa pravi:
Palmieri, kar se tiče olja bi ga jaz odsvetova, saj ga v sodih dobivajo iz Italije pol ga pa z šeflco v flaše zlivajo pa različne nalepke gor.

Za ostale stvari pa ne upam niti razmišljat kako in kaj, upam pa, da je bolje!

No saj vem, da to ni neka manufaktura, ki bi se primerjala s kakim Dalmatinskim lokalcem. Ampak saj vsi grosisti tako delajo. Verjetno pa je kvaliteta olja boljša od večine, ki jih dobiš pri naših trgovcih (Mercator itd.)
Sklepam po tem, kako imajo urejeno spletno stran in lično pakiranje.
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Čisto preprosto...

Na maslu popražiš moko, dodaš na koščke narezan česen (5-6 strokov), pražiš toliko časa da zadiši.
Zaliješ z govejo jušno osnovo, vse skupaj pokuhaš da povre, dodaš sladko(za kuhanje) in kislo smetano, vse skupaj zmešaš s paličnim mešalnikom.
Jaz vse sestavine dodajam po občutku, če hočeš bolj kremno daš več smetane, če želiš bolj bistro daš več juhe...
Sam imam raje bolj kremno, tako, da je skoraj bela.

Ko je že v jušniku stresem gor popečene kocke kruha (croutones) in posujem z malce peteršilja.
Včasih dam notri še popečene repke škampov.

To je to.
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Hehe..., mi je pa všeč, ker je s takimi majstri kot sta ti in cbb tale gurmanski kotiček prav zaživel
wink-1.gif
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Ne me hvalit, se mi bo poslabšalo še bolj, kot se mi je že.

Evo en na brzino sestavljen novoletni menu.

Hladna predjed - lignji v solati , zraven popečeni kruhki z olivnim oljem in česnom.

Kdor ne mara rib - tri sorte solate z orehi in mandeljni, gorgonzolo, briem ter vročimi praženimi ledvičkami.

Juha - bistra česnova juha z praško šunko in kvarglni(če jih imate radi) s popečenimi kruhki

ali bučna juha s bučnimi semeni.

Glavna jed - Jagnečje zarebrnice polnjene z suhimi slivami, široki rezanci z jurčki,

Za vegije, zelenjavna rižota z tartufi ter popečen file morskega lista

Za sladico - na maslu pečene banane s smetano in sladoledom, posute s praženimi mandeljni in grenko čokolado.

lp D
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Čakaj, tole okoli solat ne štekam..., a to si naštel dodatke za k solatam - brie, gorgonzola, mandeljni, orehi...?

Pražene ledvičke? Prvič slišim za tole...
Jagnečje zarebrnice - mmm...
smile-1.gif


Koliko si jih pa zbobnal na kup, da imaš kar dvojne menuje?
 

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Drugač pa česnova juha, iz okolja kjer prihajajo starši, namesto jušne osnove katero si ti omenil, dajo vodo od kuhane prekajene šunke krače ali podobno. Vse ostalo kot si omenil.

Tudi dobro, oboje.