novinarji in njihovo delo

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
sigurno se bo na temu forumu našel nekdo, ki ali je novinar ali pa pozna koga ki je novinar. no v glavnem, zanima me kaj je sploh bistvo njihovega dela? je važno samo da je neki, ali mora imet prispevek neka dejstva...?

to pa zato sprašujem, ker je bilo sedja pri 24ur prispevek o ciganih ki so protestiral oz izsiljevali pred neko občino v sloveniji. v prispevku so jih kazali kot revčke brez vsega,a v ozadju si lahko videl audija a4, kadil so cigarete, nike puloverji... ni važno da nimajo papirjev, nič delovne dobe, ni njihova zemlja, da izsiljujejo...
crazy1.gif

kdaj se bo poročalo tako kot se mora poročat in se ne bo predvajalo takih bedarij?
confused-1.gif

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.535
1.235
113
važno je, da je gledanost, s tem so tudi dražje reklame in od tega se živi

Kiri

Pripravnik
15. avg 2007
498
0
16
40
Murska Sobota
Obišči stran
Na 24ur in podobnih trobilih so bolj "novinarji", kot pa novinarji v pravem pomenu besede. Nekdo, ki je koncal (ali pa se to ne) kak druzboslovni faks in nima pojma o nicemer pac klanfa skup neke prispevke, pri cemer ne preverja virov, itd... po tem pa ni cudno, da gledamo na 24ur prispevke o tem kako se da z 2 GSMoma v minuti in pol skuhat jajca.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Dobri (stari) novinarji počasi izumirajo. Nadomeščajo jih novodobni mladi nakladači. Vedno več medijev deluje dobesedno po sistemu "attention whore".

GTI_Fan

Pripravnik
1. sep 2007
245
0
16
Pred časom sem se zelo nasmejal pri "novicah" na Svetu na Kanalu A - sicer jih ne gledam ampak slučajno tisti dan sem jim sledil...

Torej govora je bilo o zastrupljanju prebivalcev na območju odlaganja jalovine blizu Cinkarne, če se ne motim...
O tej novici so govorili že v napovedniku, jo vmes še 3x pompozno omenili, ko so prišle na vrsto ni manjkalo še bolj pompozne glasbe v ozadju. V studiu so imeli celo občana, ki si je dal pregledati kri in ki naj bi bil zelo zastrupljen... Skratka napetost na vrhuncu! Akcija! Zdej pa bo! Katastrofa!!!
Z napovedjo, kot da se bliža konec sveta, so navajali ,da so rezultati krvnih analiz katastrofalni, od daleč so pokazali kao izvid (ki bi lahko bil sprintan seznam za v trgovino), vprašali so celo prisotnega občana, če je pričakoval take katastrofalne izvide, pa je rekel, da ne (to je edino, kar je sploh rekel), Potrč pa nato samo še reče hvala lepa in prešalta na drugo novico...

Da bi pa kdo razložil kao glavno novico dneva in povedal, kakšni so sploh bili rezultati ter kaj pomenijo, pa jim še na kraj pameti ni prišlo...
ja, "novinarstvo" se je navzelo kvalitete vseh ostalih področij v naši ljubi državi (sodstvo, zdravstvo, sociala...)

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
Novinar je medij, medij-pomeni posrednik, dobesedno, povezovalnik itd itd.. torej novinar posreduje informacijo objekitvno nic vec in nic manj. Ce tega ne pocne potem ni novinar, ampak vse drugo. Torej ko zasledite takešne in drugačne objave, prispevke pa da to ni to, to pac potem niso novinarji, enostavno.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
še to, "novinar" je lahko res cisto vsak s pet minut cajta, ravno zaradi interneta..pogljejte v zadnjem casu blogerje... tukaj se zacne.. potem je hitro vse jasno. Dobrih pa je zelo malo, ki znajo delo opravit, hitro, učinkovito in da ves da prispevek ne bo tako ali drugace problematicen in da stoji za zapisanim.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.774
548
113
42
povsod malo
Danes sem šel na AAS (agencija za avtorske pravice) in vam povem samo
bonk.gif
greš tja plačaš xx € (odvisno za kaj rabiš) za avtorstvo in si puf novinar.
Pa ne da govorim na blef moja mami je novinarka že +10 let in je dober novinar bit zelo težko.
Pa za udarne članke trepetaš al te bo kakšen tožil ali ti bodo še po vrhu grozil (oboje se je že zgodil)

Novinarji na POPtv in Kanalu A pa so vsi honorarci in so menda plačani po udarniških novicah.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Eh, novodobni "novinarji" so večinoma neki nerazgledani, komaj kaj izobraženi levičarji iz fdv-ja, ki se vtikajo v stvari, ki se jih itak ne tičejo in jih ne razumejo. Se mi zdi, da je bila včasih kvaliteta in razgledanost novinarjev na neverjetno višjem nivoju. Mi je pa zanimivo, da se ta zalega postavlja v bran ciganov, čeprav je javno mnenje zelo proti njim. Se mi zdi, da gre v primeru RTVSLO za pristne levičarje, v primeru A Kanala in Pop TV pa gre samo za način za "kurjenje" gledalcev.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
@all

Očitno pa so le novodobni boljsi, glede nato kok ti za eno res dobro štorijo plačajo danes, kolko pa pred 20imi leti.

Ne vsi javkat kako je blo nekočp, danes je danes, tak je trend, če ti ne paše ali ne paše, če pljuvate ali ne, to je delo
novinarja danes.

Ste isti ko moj foter ko pravi da od leta 90 več ni pravega fuzbala... Seveda je, samo vi vsi ste preveč senilni da bi šli
z trendom. Če vam ne paše ta napredek, pa pejte k amišem. Pri njih stoji čas ze od leta 1850.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Ve se, katera edicija slatno plačuje mastne odškodnine zaradi svojih člankov, katerih navedb ne morejo dokazati.

decva

Pripravnik
5. sep 2007
462
0
16
tud jaz z novo sluzbo cedalje bolj spoznavam "novinarsko" delo. Iscejo zgodbe, ki se prodajajo, bolj kruto je, bolj je zanimivo. Isti dogodek (novinarska konferenca- pripravljeno literaturo sta vzela le novinar mladine in radija student) sem spremljala na treh programih. Pohvala rtvslo - korektno pripravljen prispevek (glede na ostale), pokazana tudi "druga stran", poptv in kanal a - groza... prikazano enostransko, izjava druge strani rezana tako, da te se bolj stisne pri srcu... v glavnem dalec od kake objektivnosti. Je pa zelo zanimivo spremljat ta proces prenosa informacij
smile-1.gif

Telefunken

Fizikalc
23. jul 2007
1.909
0
36
Današnji novinarji lahko pišejo in zavajajo bralce edino v kakšnem Direktu, Jani, Lady,...

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
No daj nehaj. Novinarji lahko pišejo in zavajajo kjerkoli hočejo - so pa različno dobri pri tem. Kar hočem povedati, je njihova moč precej huda, ne da delajo to vsi po vrsti. Klasičen primer je npr Svet - prodaja se kot "resno" novinarstvo, gre se pa prodajanje tistega, kar misli, da ljudje hočejo slišati, podpihovanje in demagogijo. namesto poročanja so v biznisu ustvarjanja mnenj. Taki "novinarji" so meni navadni prostitutki, ki mečejo slabo luč na vse ostale novinarje, ki si dejansko zaslužijo ta naziv.

Lady pa Jana pa Direkt so neškodljivi proti npr Svetu ali časniškim analogijam.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Mediji naj bi pomeni izvrševanje javnega nadzora. Izvajali naj bi nadzor nad delom države in to kritično ocenjevali. In ravno to je delo novinarjev. Da spremljajo dogodke, o njih poročajo, so vedno zraven, nas informirajo, izvajajo nekakšna moderna gledališča s svojimi vrtanji v medijske osebnosti in pričevanjih o podrobnostih. Imajo funkcijo komunikacije državljanov z uradnimi osebami in seznamitvi le-teh o vseh zadevah, kar se tičejo države in njenega ozemlja, kjer izvaja svojo legitimno suvereno oblast.