nova pogodba - poskusna doba

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Po vrnitvi iz porodniške je delavka želela 7 urni delavnik, kar ni bil problem. Premeščena bi bila v drug oddelek, kar načeloma tudi ni problem. Ko pa ji dajo v podpis novo pogodbo, ta vsebuje člen o poskusni dobi 4 mesece. Veljavna pogodba je za nedoločen čas, ali je to pravno ok, da nova vsebuje poskusno dobo (ki jo seveda lahko brez argumentov ocenijo kot neuspešno in se enostavno rešijo delavca)? Kadrovica tudi trdi, da če se nova pogodba ne podpiše, da to pomeni odpoved. Sicer tudi drugače v tej firmi zelo po domače delajo z kadri.

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Mislim da direkt po porodniški ne sme dobiti odpovedi, nekako imam v spominu celo 1 letni moratorij, za ostalo pa ti ne znam pomagat. Vsekakor je vredno malo prebrati zakonodajo.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Malce razloži kaj pomeni, da po domače delajo s kadri.
Glede tvojega vprašanja pa mislim da bo najbolje da se za nasvet obrneš na kakšnega odvetnika, ki ima izkušnje s področja delovnega prava. To je precej komplicirana zadeva, spori ki bi morebiti končali na delavskem sodišču pa se sicer običajno rešijo v korist delavca (če ni jasnih dokazov v nasprotno), vendar jaz v takšnem primeru ne bi ostal na firmi. Je preveč čudna situacija potem.

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
V drugem oddelku ji lahko dajo poskusno obdobje, to je marsikje praksa. Za kaj vec pa verjetno najbolje k odvetniku.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.358
9.596
113
EU
Na pogodbi mora pisati da je "oseba xy je sprejeta za nedoločen čas na delovnem mestu ______, in se prerazporedi na delovno mesto nevemkakšno s poskusno dobo štirih mesecev."

Torej, mora biti omenjeno da je v delovnem razmerju za nedoločen čas, drugače ni dobro.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.358
9.596
113
EU
V poskusni dobi ugotavljaš ti, ali firma, če si dober za novo delovno mesto. Po poteku te lahko vrnejo nazaj na staro.

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Lahko te pa po izteku poskusne dobe vržejo na cesto. Če jaz vse razumem so delavko, ki je bila zaposlena za nedoločen čas kar na lepem iz pogodbe za nedoločen čas naredili pogodbo za določen čas. Jaz bi se o vse skupaj dobro pozanimal z kakim pravnikom, ker mislim da je zadeva sumljiva.