Nova osebna/zdravstvena iskaznica

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Še najbolj praktično bi bilo, da bi se vsi takšni dokumenti združili v enega.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
Se strinjam, da bi bilo najbolj praktično tako, ampak kolikor se spomnim, bo vozniška posebej, kar je žalostno, ker ko že delajo, bi lahko še to združili...

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.523
1.109
113
Mislim, da bodo na voljo šele proti koncu leta... Je oče spraševal, ker je ravnokar dal delat novo osebno...

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Če izgubiš eno kartico, je potem potrebno na novo delati samo eno kartico, zdaj pa če so ti recimo ukradli denarnico, si moral ponovno dati delati več dokumentov. Če ne drugega ti ostane vsaj rojstni list, da vejo, da obstajaš.
wink-1.gif

lemar

Fizikalc
8. jan 2008
406
57
28
Japs, pa še bančno dajmo gor s florescentno PIN kodo, kako bo potem 'poenostavljeno' , predvsem za tatove in vseh 2344 uradnikov ki bodo lahko brskali po tvojih podatkih.

Sicer pa, hvala bogu da je možnost izbire.

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
Kot informaik ti povem, da je lahko na kartici samo en ID, recimo 65465465486, na podagi tega pa bi lahko vsi birokrati na svetu dostopali do mojih podatkov, seveda samo tistih, do katerih so avtorizirani. Torej na kartici sami načelno ne rabi pisat nič razen idja, ostalo je online na strežnikih. Ni smisel kartice, da bo gor par giga mojih podatkov. Če pa že bodo, pa ustrezen koncept avtorizacij uredi, da jih berejo samo tisti, ki jih smejo.

lemar

Fizikalc
8. jan 2008
406
57
28
Hm, tak identifikator ki bi povezoval registre ne obstoja in nima zakonske osnove, torej jih bo verjetno na kartici več - za vsak sistem eden.

Kot rečeno, hvala bogu da je možnost izbire. Enostavno se mi naštete prednosti (ni treba nosit več kartic, lažji preklic ...itd) ne odtehtajo zadev ki jih povezani identifikatorji lahko povedo nekomu ki ve kaj z njimi.

Mogoče je to paranoja, ampak glede na to da se zadnjih 20 let malce ukvarjam s temi zadevami me bo kar težko prepričati da nekomu na supervisorskem nivoju omogočim (ne prosim začet z avtentikacijo in avtorizacijo pristopov) da malce firbca po zadevah ki ga nič ne brigajo.

pa LP

decva

Pripravnik
5. sep 2007
462
0
16
ne bo še kmalu. zaenkart zadeva še kar stoji, je bilo preveč pripomb...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Kaj pa če kontrolor nima povezave ? (presekan kabel, grmenje, razlog zakaj tebi nazadnje ni delala mreža ...)

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Ne bo nič bolje ne slabše kot do zdaj - saj že z zdajšnjim sistemom koga fentajo na vsake svete cajte...
write.gif

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Kaj pa če kontrolor nima povezave ? (presekan kabel, grmenje, razlog zakaj tebi nazadnje ni delala mreža ...)

Sej kartica bi bila takšna kot je sedaj osebna, z ustreznemi dodatnimi podatki ostale zadeve. Tudi rok veljavnosti vozniške je lahko elektronski, pač ima policaj čitalec za ta datum in kategorijo.

Kot bi bilo tudi smotrno, da se naredi ena standardna trgovska kartica, kamor lahko trgovci z mojim dovoljenjem pišejo gor "bonuse". Pa sej nisem mula, da bom vlačil zreaven 20 kartic trgovcev - trenutno raje nimam niti ene.

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
Ne vem no, človek je čedalje bolj neka številka in to delajo na izi, postopoma, tako, da ne opazimo. Meni ni všeč. Mi je vredu, da mam bankomat katico, pa zdravstveno, pa zdravstveno kartico za tujino, pa osebno.
Trgovskih kartic pa ne nosim niti s seboj, samo povem podatke in me najdejo v kompu.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik ginekolog pravi:

Kot bi bilo tudi smotrno, da se naredi ena standardna trgovska kartica, kamor lahko trgovci z mojim dovoljenjem pišejo gor "bonuse". Pa sej nisem mula, da bom vlačil zreaven 20 kartic trgovcev - trenutno raje nimam niti ene.
NLB EnKa
grims-1.gif

rainbow

Pripravnik
18. avg 2007
607
9
18
ksz & off

iZkaznica. Sej nočem bit malenkostna, sam kr bode me v oči v seznamu tem.