Polagam ti na srce: učenje smotanih inštumentov (es-klarinet, citre, flavte, triangli in kaj jaz vem, kaj še vse), ki imajo svojo vlogo le v gromozanskem orkestru je za majhne otroke brezveze. Ali pa drkanje v glavo ubogih otrok v prvem razredu s harmonikami, ki vagajo toliko kot mulc sam... Res verjameš, da jo bo otrok z veseljem vzel v roke čez 10 let?
Sploh če so to neizživete fantazije staršev, ki otroke silijo v hobije, ki jih sami ali niso imeli možnosti tazvijati, ali pa, še boljše, se njim samim v mladosti itak ni dalo ukvarjati z njimi.
Je na vsem svetu več kot 5 ljudi, ki so pri 16ih letih na morju s kolegi vzeli v roke harmoniko in kaj pametnega zaigrali? Ja, valjda (oz. drugače: meni bi bilo malo nerodno
Če že, se naj otroci gredo učiti takšne inštrumente takrat, ko bodo lahko sploh pokazali kaj pravega lastnega GLASBENEGA zanimanja (12, 13 let+) in predvsem se naj gredo učit en inštrument, ki ga bodo z veseljem igrali. In če bo mulc pokazal posluh in sploh in oh navdušenje nad glasbo, naj bo zaradi mene to res harmonika, ali pa če bo to klinčeva pozavna, tudi.
Za vse ostale, normalnejše otroke, pa njihovim over-ambicioznim staršem polagam na srce: naj se otroci učijo inštrumentov, ki so sami že napol orkester, npr. kitaro. Ali pa klavir. Harmonika zaradi specifičnosti že na tričetrt odpade.
Mogoče ti ne bo všeč, ampak takšno je moje mnenje
LP,
glasbeni navdušenec