Notar na Dolenjskem in Posavju

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Upam, da sem pravilno izbral del fotuma...

Torej: ker se na Alterju vse ve, bi prosil da mi priporočite kakšnega notarja na širšem območju Krškega, ali Novega mesta.
Če ste imeli s kakšnim od njih DOBRE ali SLABE izkušnje, mi boste pomagali pri odločitvi. Potrebujem ga za vpis v Zemljiško knjigo, kjer lahko slab notar naredi več škode kakor koristi, kakor so me opozorili pa (menda) se tudi razlikujejo pri cenah...
Ker pa vem, da ni najbolj primerno pisanje konkretnih imen, predlagam, da mi mnenje (če je) pošljete po zasebnem sporočilu
Hvala!

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Jaz imam dobre izkušnje z Vidicem iz Sevnice ( leta 2008 ).
Odlično je speljal komplicirane spremembe lastništev in knjižbo v ZK.

LP

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Ti si imel nepremičnino na območju, za katerjo je pristojno sodišče v Sevnici.
smile-1.gif

Zadev ne moreš urejati povsod ampak se urejajo pri notarju ki je pristojen, se pravi glede na k.o. in sodišče nepremičnine. Katero sodišče in s tem notar je pristojen za dotično nepremičnino pa vidiš v zemljiško knjižnjem izpisku, za tiste ki še ne veste, zemljiška knjiga je že nekaj časa brezplačna, samo prijaviti se moraš. Je pa malo za naštudirati, sploh če ne poznaš zadeve.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #488

1.
No, zadeve so se spremenile s 01.05.2011.
Zemljiška knjiga je postala centralizirana in lahko zemljiškoknjižna opravila opravil pri vsakem notarju ne glede na to kje leži nepremičnina, med uradnimi urami pa tudi na vsakem sodišču.

Po novem se namreč vse vloge vlagajo v elektronski obliki, "teoretično" lahko to narediš tudi sam od doma z ustreznim certifikatom in registracijo (niti ne pomisli).

2.
Vpisi v zemljiško knjigo so le FORMALNI postopki, ki temeljijo na poprejšnji listini, ki je sposobna za vknjižbo. Skratka vpis ti lahko opravi katerikoli notar, ker samo poskenira listine, poklika elektronski predlog, opali takso in stroške in rešeno.

3.
Bolj važno je kako je listina sestavljena ali ima ustrezno zemljiškoknjižno dovolilo ipd..

Skratka moraš povedati točno kaj hočeš, iz teksta že vidim, da bi znal biti problem že v sami listini, poslu.

4.
Notarji se ne razlikujejo po ceni, saj kasirajo v skladu z notarsko tarifo, ki je za vse enaka, lahko pa računajo manj, če se zmeniš, vendar pri takšni bagateli kot je vpis ne, ker je itak par 10 eur.

5.
Morebiti je celo bolje, odvisno od zadeve, da se sprehodiš do odvetnika, ki se bavi s temi zadevami, vknjižbo bo itak delal notar (lahko tudi odvetnik po novem a ni smiselno).

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Hvala vsem za mnenja in sugestije, posebej še tistim, ki ste mi pisali na ZS!
Sedaj nekoliko bolj vem, h komu naj grem, Glede možnosti, da bi sam vpisoval pa: če sem pravilno informiran, drži trditev, da je po 01.05 za to pristojen le notar ali odvetnik, pa tudi če bi bila možnost samo-vpisa (certifikat za e-upravo imam) zanesljivo nebi tega počel sam.
Ker gre poleg vpisa še za overovitev podpisa na pogodbi, bom to opravil vse na enem mestu.
@Snecer: začetne korake, torej sestavo pogodbe in ureditev na DU sem že opravil, čaka me še zadnji (???) korak.
Bi se pa dalo pisati na to temo, če sem kaj spoznal v tem času, je to, da so velike obljube o poenostavljenem e-poslovanju traparija - vse je še težje, tudi zaradi nesposobnosti posameznih uradnikov pri elektronski komunikaciji...

I

Izbrisan uporabnik #488

Drži, za eno bedno npr. kupoprodajno pogodbo je toliko letanja in birokratskih ovir, da je vse skupaj že smešno.

Najceneje je če sam vložiš na sodišču... ampak mora bi prej overjeno, tako da si delaš dvojno pot
smile-1.gif

---
(11) Ne glede na prvi odstavek tega člena lahko predlagatelj vloži predlog za vknjižbo lastninske pravice v svojo korist v vrstnem redu vložitve tega predloga tudi na zapisnik pri sodišču tako, da se med uradnimi urami osebno zglasi pri zemljiškoknjižnem sodišču na območju katerega so nepremičnine, ki so predmet predloga:
1. če zemljiškoknjižnemu sodišču izroči vse listine, ki so podlaga za zahtevani vpis, iz prvega odstavka 142. člena tega zakona, in
2. če hkrati plača sodno takso za predlog.
---

Sicer pa lahko vlagajo elektronske z.k. predloge:

---
1. vsaka fizična ali pravna oseba v svojem imenu, če ima digitalno potrdilo s svojim varnim elektronskim podpisom in varni elektronski predal, in je vključena v informacijski sistem za varno elektronsko vročanje v skladu s predpisi, ki urejajo elektronsko poslovanje v civilnih sodnih postopkih,
2. naslednja oseba kot pooblaščenec oziroma zakoniti zastopnik predlagatelja:
- odvetnik,
- samostojni podjetnik posameznik ali gospodarska družba, ki izpolnjujejo pogoje za opravljanje storitev posredovanja v prometu z nepremičninami po zakonu, ki ureja nepremičninsko posredovanje (v nadaljnjem besedilu nepremičninska družba), če je posredovala pri sklenitvi prodajne pogodbe ali drugega pravnega posla, na podlagi katerega je bilo izstavljeno zemljiškoknjižno dovolilo, ki je podlaga za zahtevani vpis, in
- Državno pravobranilstvo Republike Slovenije ali občinsko pravobranilstvo (v nadaljnjem besedilu: pravobranilstvo).

(4) Predlagatelj, ki je sam vložil elektronski zemljiškoknjižni predlog, in notar, odvetnik, nepremičninska družba ali pravobranilstvo, ki zastopa udeleženca v zemljiškoknjižnem postopku, mora vse vloge udeleženca vložiti elektronsko.
---

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Opala, za to podrobnost pa res nisem vedel, sem bolj domač na hipotekarnem področju tako da se je do sedaj vedno skupaj s hipoteko vlagalo lastninsko pravico, pri istem notarju seveda, zato nisem vedel da lahko po novem povsod. Je pa res da če sam to počneš zna biti zakomplicirano ja, notarji nekako že znajo, preko te njihove aplikacije...tako da lahko tudi sam na elekrtonski ZK takoj pogledaš kaj leži za plombo (npr. lastninska pravica) in če je vse OK vloženo.

I

Izbrisan uporabnik #488

Tudi predloge rešuje sedaj katerokoli sodišče oz. referent.

Sistem namreč avtomatsko dodeli elektronski predlog referentu, tako da ne veš kdo ga rešuje oziroma ne več referent na Okrajnem sodišču na območju kjer leži nepremičnina.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Zadeva je rešena, novomeški notar A.T. je izkazal vrhunsko mero korektnosti in odnosa do stranke, kar mi je polepšalo dan...
Hvala za priporočilo, feler, gospod je res prava oseba na pravem mestu.
Ker sem imel pred tem v Ljubljani pri zelo znani notarki diametralno izkušnjo, me je - razumljivo - nekoliko skrbelo.

Hvala, še enkrat!

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
No super, sem bil prepričan da bo pri njemu vse ok. Samo da se je vse uredilo tako kot se zagre.
smile-1.gif