Norice-vodene koze

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.084
437
83
45
dolenska
Evo in so v hiši. Ima jih tastara 3 leta, tamal 3 mesece je še na čakanju
tongue-1.gif
. Jaz sem jih mel pri 16-ih in se nič kaj velik ne spomnim.

grenivka

Pripravnik
1. avg 2007
616
0
16
Ali pa če greste k zdravniku?
smile-1.gif

Mislim, da namakanje v vodi res ni primerno, ampak tuširanje s hladno vodo.
Pa fajn je da na tamalega malo popazite, ker za dojenčke je malce bolj nevarno, če zbolijo, kakor za večje otroke
lp

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.648
6.704
113
pri taščici
Zna se biti, da s. o jih tudi mi dobili. Najbolj me je strah za naju, ker naj jih se ne bi imela. Zna biti pestro. Skratka zdravo novo leto.
Me zanima ce se se lahko cepim?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.570
2.614
113
še v SLO - ampak komaj
Seveda se lahko cepiš - samo haska zdaj, če jih res že imate v hiši, ne bo nobenega več.

Pa če izbruhnejo pri odraslih - h dohtarju po kakšen antihistaminik, paziti na vročino in potrpeti. Ne vem pa ali imajo danes že kaj bolj "dodelane" postopke za norice pri odraslih.

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
mi smo jih imeli decembra...tamal jih je brez težav prenesel.
Jaz sem jih pa dobil čez 14dni. noro. 4dni vročina 39-40, hud glavobol, vrtoglavica, vse bolelo, full pik....zdaj počasi prihajam k sebi. za odrasle so norice kar jeba...
otrok nikoli vozit k zdravniku če imajo norice, razen če se pike zagnojijo...

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.395
1.399
113
Naša jih je imela pri petih letih. Precej hudo obliko, saj je imela kraste praktično po celem telesu. Takrat je pediatrinja rekla, da jo moramo obvezno pripeljati na pregled, da vidijo kako stanje je, pa neko poročilo/obvestilo so pisali (verjetno na Zavod za zdravstveno varstvo). Mi smo ji potem pospešili celjenje in zmanjšali srbenje z nekim sprejem, ki si ga pošprical na vsako krastico posebej. Vrtca mislim, da ni videla ene 3 tedne...Je pa seveda fajn, da jih obvestite, da imate koze, da bodo še ostali starši malo bolj pozorni če se kaj pojavi.
Glede odraslih pa je zaveda lahko zelo problematična. Sodelavka je imela 2 tedna vročino 40 in kraste povsod kjer je možno. Še v ustih so se ji naredile, tako da ni mogla niti normalno piti.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.687
9.480
113
Pri otrocih gre to ponavad brez posebnih težav mimo. Malo popazi na tamalga, je še mal majhen, moja tamala jih je od starejšega kasirala stara štiri mesece. Enostavno pokliči pediatra in povej, da imate norice v hiši in to je to, pa če je kaj posebnega za tamalga. Pazi, da se ti ne praskajo, pa tuširat res ni treba. Otrok ni več kužen mensezdi nekaj dni po tem, ko se posuši zadnji izpuščaj. So mi pa zanimivi ljudje, ki se pri svojih otrocih tega bojijo kot hudič križa in potem panično umikajo svoje sončke pred otrokom, ki je že kak teden nazaj prebolel norice ima pa še kako hrastico. Ljudem ni jasno, da s tem naredijo samo škodo. ker če to faše odrasel človek je pizdarija.

Nazadnje urejeno:

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Pri otrocih gre to ponavad brez posebnih težav mimo. Malo popazi na tamalga, je še mal majhen, moja tamala jih je od starejšega kasirala stara štiri mesece. Enostavno pokliči pediatra in povej, da imate norice v hiši in to je to, pa če je kaj posebnega za tamalga. Pazi, da se ti ne praskajo, pa tuširat res ni treba. Otrok ni več kužen mensezdi nekaj dni po tem, ko se posuši zadnji izpuščaj. So mi pa zanimivi ljudje, ki se pri svojih otrocih tega bojijo kot hudič križa in potem panično umikajo svoje sončke pred otrokom, ki je že kak teden nazaj prebolel norice ima pa še kako hrastico. Ljudem ni jasno, da s tem naredijo samo škodo. ker če to faše odrasel človek je pizdarija.

Absolutno drži, če le niso ravno novorojenčki. Sploh za ženske je zelo koristno, če prebolijo norice v otroški dobi... Če jih ne, in jih slučajno dobijo kasneje, med nosečnostjo, je štala. Zato se tudi generalno otrok z noricami ne vozi okrog, da ne bi okužili koga.

Btw., imam soseda, ki jih je fasal pri 30ih, in je bil revež par mesecev skupaj...

roseanne

Pripravnik
9. avg 2007
364
0
16
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Zna se biti, da s. o jih tudi mi dobili. Najbolj me je strah za naju, ker naj jih se ne bi imela. Zna biti pestro. Skratka zdravo novo leto.
Me zanima ce se se lahko cepim?

Mi smo pred časom spraševali na IVZ (ambulanta za cepljenje) - časa ze cepljenje je še 72 ur po kontaktu.
Če si seveda prepričan, da jih nisi imel.
Lahko pa se da pogledati titre protiteles v krvi, pa veš, na čem si - in kaj pričakovat
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.648
6.704
113
pri taščici
Pediatrijo moram jutri se enkrat poklicat da potrdi diagnozo (katero sem skoraj preprican da je). Kako pa se bo pri nama raz (za) pletlo pa ne vem. Moja zdravnica je rekla da naj grem na infekcijsko, pa se mi "ni dalo"
Bom videl ce mi bo žal. Je pa zanimivo da proti temu ne cepijo, celo placat moras ce hoces biti cepljen. Za nekatere cepljenja pa grozijo s hudimi kaznimi ce se ne cepis.
Pa same vodene koze pri otrocih me ne skrbijo. Pri odraslih pa ocitno niso tako nedolzne, ker tako hudičevo omenjajo "karanteno". Poleg tega me skrbi se kak pasavec (herpes zoster) nekoc kasneje. Ga je imela sorodnica, do smrti jo je opominjal.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.921
-8.641
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Je pa zanimivo da proti temu ne cepijo, celo placat moras ce hoces biti cepljen. Za nekatere cepljenja pa grozijo s hudimi kaznimi ce se ne cepis.
Pa same vodene koze pri otrocih me ne skrbijo. Pri odraslih pa ocitno niso tako nedolzne, ker tako hudičevo omenjajo "karanteno". Poleg tega me skrbi se kak pasavec (herpes zoster) nekoc kasneje. Ga je imela sorodnica, do smrti jo je opominjal.
Zanimivo
confused-1.gif
Pač bolezen ni nevarna za otroke, zato se ne cepi.
btw, če se v mladosti cepiš proti noricam, imaš več šans za herpes zoster v starosti.

Zanzibar

Majstr
16. sep 2007
1.065
123
63
mimogrede:
Brat jih je imel v osnovni šoli... Prebolel BP. Jaz nih takrat nisem dobil, čeprav sva bila praktično non-stop skupaj. Je možno, da sem jih takrat prebolel brez kakršnihkoli znakov ali sem bil pač dost odporen in jih takrat nisem fasal?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Večja verjetnost je, da si jih že pred tem prebolel in se tega niti ne spomniš (bil premlad).

Zanzibar

Majstr
16. sep 2007
1.065
123
63
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Večja verjetnost je, da si jih že pred tem prebolel in se tega niti ne spomniš (bil premlad).

Ne bi rekel. Tudi starši se ne spomnijo, da bi jih imel oz. da bi imel kaj podobnega.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.648
6.704
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Je pa zanimivo da proti temu ne cepijo, celo placat moras ce hoces biti cepljen. Za nekatere cepljenja pa grozijo s hudimi kaznimi ce se ne cepis.
Zanimivo
confused-1.gif
Pač bolezen ni nevarna za otroke, zato se ne cepi.
btw, če se v mladosti cepiš proti noricam, imaš več šans za herpes zoster v starosti.
Od kje ti ta info v herpes zostru in cepljenju.?
Potem pa naj vse majhne otroke izpostavijo noricam in imajo potem mir celo življenje. Ne pa da tako paniko zganjajo in ga moras imeti " cel mesec" doma v karanteni, najbolje kar v neki "nadtlacni" komori, vse prekuhavat, nobenih obiskov, nic voziti okoli dohtarjev dokler res ni hudo....
Me zanima ce jih bo starejsi brat tudi dobil. (naj bi jih dobilo 90% družinskih clanov) Ker on jih tudi se ni dobil,.
https://sl.m.wikipedia.org/wiki/Norice

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
25.921
-8.641
113
Ceplenje ima slabši imunski odziv, kot če norice preboliš. Enako velja tudi, če imaš norice kot dojenček. V obeh primerih imaš več možnosti, da na starost fašeš herpes zoster.
Glede karantene delaš zgago le ti. Jasno pa, da se ne bo priporočalo vlačenje bolnega otroka v družbo. Če ne drugega zaradi starejših, ki še niso preboleli in tudi mlajših, ki imajo oslabljen imunski sistem, ozeroma prebolevajo nekaj drugega/so tik po bolezni.
Lahko pa naredite privat fešto za tamale, pa se prekužite.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.687
9.480
113
Citat:
Uporabnik Zanzibar pravi:
Citat:
Uporabnik philips pravi:

Ne bi rekel. Tudi starši se ne spomnijo, da bi jih imel oz. da bi imel kaj podobnega.

Komot gredo pri nekaterih otrocih norice mimo s kakim izpuščajem v lasišču.