Nokia N900 : HTC Desire

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Sem preletel vse teme, pa bom raje kar v novo dal. Menjal bi telefon, rabim pa predvsem za surfanje po netu, gmail account preverim 5 krat na dan, ker mam posel gor obešen, fino bi bilo, če bi lahko delal tudi naročila preko online programov za posel, da lahko odpiram pdf in podobne zadeve (cenike), če že slikam, potem slikam s telefonom, veliko si pišem zapiske na gsm itd.

Doma imam iMac-a, tako da neke sinhronizacije z outlookom in podobnim sranjem ne rabim, vse kar rabim za posel imam online, tako da rabim samo MAC podporo in to je to.

Močno se nagibam k N900, sploh zato, ker laptopa nimam, pa bi ga mogoče rabil za kakšne osnovne stvari, kot je izdelava naročila pri stranki, pa pregled cenika, pa treba je izdelati kakšno naročilo dobavitelju itd.

Zanima pa me:
1. kako se obneseta zaslona pri obeh
2. ali touch screen dela kot je treba?
3. mi lahko desire da to kar N900
4. baterija drži vsaj dva dni ob normalni uporabi?

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.174
490
83
MIslim da nokia pri 4 točki zagotovo popuši, desire pa ni daleč za njo.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Zdaj sem ugotovil, da nokia nima MMS-ov in, da touch screen ne dela tako dobro.

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
1. Desire se slabše vidi na soncu, N900 je bolj natančen zaradi možnosti uporabe palčke (lepo klikaš po majhnih linkih, rišeš skice na terenu po ekranu in shranjuješ in pošiljaš naokoli.
2. Na obeh - da. Imata različno tehnologijo in pogrešam možnost natančnega skiciranja na kapacitivnih zaslonih oz. Desireju.
3. Ne in ja. Browser s flashom na N900 (And zaenkrat še nima) deluje popolnoma identično kot na PC-u, kar pomeni kompatibilnost z vsemi web aplikacijami. Messaging je vrhunski, programska orodja se izpopolnjujejo in dopolnjujejo, v bistvu je lahko pomanjšan netbook, če ga potrebuješ res samo za net oziroma za pogledat kakšen dokument (Ni težav z pdf-ji, office dokumenti...)
4. Pri običajni uporabi je N900 prazen že zvečer, Desire pa sredi naslednjega dne. Zdaj bo sicer lažje, saj bodo omejitve podatkovnega prenosa optimizirale to početje
jezen.gif

Sicer je pa delo z Desirejem meni hitrejše (delno zaradi hitrejšega delovanja sistema in programov, delno zaradi oblike aparata. Odločam se za prodajo N900, pa še nisem čisto prepričan, saj je odličen izdelek, ki se lepo nadgrajuje.

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:

MMS deluje zelo dobro z aplikacijo fMMS, ki se sama instalira z Maemo repositorijev (kot vse ostalo programje).
Za touch ti zagotavljam, da s pravo display tipkovnico (spet zastonj instalacija) pišem hitreje kot z desirejem, je
pa vedno možnost uporabe kvalitetne mehanske. Z meni uporabno navigacijo (karte Adriaroute!) in boljšo avtonomijo
bi mi bila idealen gsm.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:

Z aplikacijo fMMS delajo MMSi povsem v redu, niso pa z njo integrirani v Pogovore (Conversations) tako kot so SMSi in Google Talk, Facebook ter Skype pogovori.

Glede touchscreena, je najbolje da ti kdo telefon da za poizkusit, pa si potem ustavi lastno mnenje. Eni so že apriori nastrojeni proti rezistivnemu zaslonu, pa zaslona na N900 niso nikoli poizkusili. Npr. imeli so v rokah Nokio 5800 in mislijo, da je to, to.

Fizična tikovica pa je zakon in še šumnike imaš, če si preneseš datoteko, ki sem jo dal v temi N900.

Mislim, da bo v nekem doglednem času mogoče laufati tudi polni Android 2.2, ker se na tem precej dela.

Kar se tiče MS Office datotek bo kmalu na voljo plačljiva aplikacija Documents To Go z možnostjo editiranja vsebine. Je pa na voljo zastonj OpenOffice paket prek Easy Debiana, poslovenjen in s slovenskim črkovalnikom, kar je za nekoga lahko malce zapleteno namestiti, pa tudi malce dlje traja odpiranje dokumentov. Prib. 45 sekund.

Nazadnje urejeno:

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Pdf-ji so podprti na telefonu "že iz škatle", sam za hitre zapiske pa uporabljam Quicknote, ker omogoča, da si zapiske urediš po skupinah (tematiki), ki si jih sam ustvariš. So pa še druge številne alternative za zapiske, ampak mene je Quicknote takoj osvojil, ker je vse na kupu.

Nekaj o Quicknotu, škoda, da je smo en screen, ker se na njem ne vidi kako se preklaplja med skupinami in kako je shranjena zgodovina sprememb.

Nazadnje urejeno:

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Kateri pa so minusi pri obeh telefonih? Tako se bom lažje odločil, cena pa je ista.

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Kateri pa so minusi pri obeh telefonih? Tako se bom lažje odločil, cena pa je ista.

N900? Navigacija z uporabo Adria route, slaba baterija, relativno majhen ekran za tako velik aparat, ki zahteva dve roki.
Desire? Froyo bo odpravil še tisto, kar trenutno pogrešamo (instalacija na spominski medij, teethering wifi... adriaroute
smile-1.gif

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Najbrž ga niti ne bo... so ustavili razvoj že pred časom za Symbian in WM. Se še nisem posvetil zadevi... Ali sploh obstaja navigacija, ki bi brala AR karte?

matejdro

HACKER 08
6. jan 2008
2.267
0
36
A Meego bo šel na N900? Ker če ne, je Desire veliko boljša izbira, saj se bo OS posodabljal.

Nazadnje urejeno:

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Meego že deluje na N900, verzija 1 sicer ni uradna, ampak je že kar nekaj informacij po netu. Za uporabnost je pa najbrž še prezgodaj reči kaj pametnega... Sicer je Maemo po zadnji nadgradnji zelo stabilen. Tudi veliko drobnih detaljev so uredili in deluje kot precej spodoben telefon, vsekakor bolj zanesljiv kot na primer N97 ali pa E72 od zadnjih (ne)uspehov Nokie.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Glavni minus, ki se ga očita N900 je, da ne moreš pisati SMS sporočil z eno roko, ker je virtualana tipkovnica ležeča. Je pa zunaj za to že alternativa, ki pa menda še ni integrirana v Pogovore. Ne sprašuj me pa preveč o temu, ker do sedaj še niti enkrat nisem uporabil virtualne tipkovnice, ne za SMS, še manj pa za pošto in spletne komentarje.

Druga slabost za katero pravijo je iskanje po imeniku brez uporabe fizične tipkovnice. Z njo je iskanje odlično, saj sploh ne rabiš odpirati imenika, ampak ko si na osnovnem namizju začneš tipkati prve črke imena ali priimka in ti že vrže zadetke. Ko pa imaš drsnik zaprt pa je iskanje možno le z scrollanjem po ekranu. V bistvu pa obstaja tudi za to rešitev, da namesto Imenika odpreš Phone, kamor so shranjeni zadnji klici, tu imaš nato tudi imenik (Select Contact), ki pa se odpre v pokončnem položaju, ob strani pa imaš iskanje po skupinah črk ABC, DEF.... Ko recimo enkrat kliknešna ABC te postavi na kontakte, ki se začnejo s črko A, ko pa drugič. pa na črko B itd. Nato se "priscrollaš" do želenega kontakta navzgor ali navzdol.

Ena od pozitivnih stvari obeh načinov iskanja pa je ta, da šumnike razume kot, da so brez strešic tako so recimo kontakti, ki se začnejo na č, razvršeni pod c. Ko pa s fizično tipkovico vpišeš npr. "joz", ti bo vrglo imena in priimke ki se začnejo na "jož" in "joz".

V bistvu za oba problema obstajajo rešitve kot so horizontal call. Nisem poizkusil nobeno od teh, ker dobro shajam tudi brez njih.

Nazadnje urejeno:

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
kako pa je s tipkanjem sporočil/mailov na HTC-ju, ki nima fizične tiplovnice?

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
kako pa je s tipkanjem sporočil/mailov na HTC-ju, ki nima fizične tiplovnice?

Na Desireju zelo učinkovito, skoraj kot na iPhoneu, na HD2 pa malo manj, sploh v suhem in hladnem vremenu.
Težko pa primerjaš s fizično tipkovnico, kjer med tipkanjem ne rabiš gledat pod prste (na klasični... na qwerty je že težje).

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Pa se zaboga na teh touchscreenih, da napisat sms npr med hojo tako hitro kot na fizični tipkovnici ali se bolj kot ne loviš?

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.174
490
83
Ko se navadiš ni problema. Še sam sem se na nokii 5800 navadil, pa je baje znana, da ima slab zaslon.