HD2 nisem imel v rokah, tako da o njem ne morem soditi, za N900 pa pa lahko rečem, da super telefon. Danes je zanjo prišla nova posodobitev, torej druga v tem letu in zdi se, da Nokia misli resno s tem telefonom. Meni je fizična tipkovnica super sploh pa možnost, da lahko z njo enostavno prenašaš tekst med aplikacijami za možnostjo Shift+puščica za označitev in nato Crtl+C in Ctrl+V. Mplayer v kombinaciji z SiB (grafičnim vmesnikom) predvaja divx brez težav. Krmiljenje filma je isto kot na računalniku. "P" in "preslednica" sta za pavzo, "tipka gor" je za 1 minuto naprej, "tipka desno" je za 10 sekund (nasprotni tipka pa za nazaj), "O" je za prikaz časa filma na zaslonu, "J" je za izbiro med različnimi podnapisi oz. njihov izklop, "Q" je za izhod... Podpira tudi podnapise z našimi šumniki (potrebno vnesti le en ukaz v terminalu).
Drugače, meni med najbolj uporabnimi aplikacijami je Personal Dataplan Monitor, ki ti kaže koliko si imel prometa preko omrežja. Jaz imam v tem mesecu že čez 250 MB, ravno danes sem opravil nadgradnjo kar preko Tušmobilovega omrežja v času službe (prib. 90 MB). Trajalo je sicer malo dlje, ker ni bilo 3G povezave, a ker telefona tiste 2 uri nisem rabil, ni bilo panike.
Potem med zelo uporabne se mi zdi svetilka (Flashlight), ki uporabljal bliskavico od fotoaparat.
Poizkusil sem tudi fMMS in tako pošiljanje kot sprejemanje MMS-ov deluje. Pred tem rabiš še namestiti fAPN, da dodaš novo GPRS povezavo, ker v osnovi sistem podpira le eno GPRS povezavo. fMMS je korak v pravo smer, manjka še malo dodelave.
SMS pogovori so z uporabo fizične tipkovnice fantastični. Pogovori so vodeni kronološko s posameznim sogovornikom in pri odgovarjanju jih imaš z uporabo fizične tipkovnice vse na očeh.
Seveda je tu še nekaj nekaj stvari, ki jih je potrebno poštimati. Glede na moje potrebe so to predvsem uradna MMS podpora, video telefonija (z zadnjo posodobitvijo so popravili software sprednje kamere, kjer je bil prej viden nekakšen 1 cm temnejši pas - v aplikaciji Mirror), kakšna "bolj priznana" navigacija in pisarniški paket (govori se, da je KOffice na poti).
Nekaj mojih "screenov" imaš
v tej temi. .