Noč utrinkov - Perzeidi

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Danes ponoči in jutr bomo lahko na nebu gledali utrinke, kot vsako leto naj bi jih bilo okoli do ~120 meteorjev na uro. Najbolše noči za opazovanje bosta 11/12. in 12/13. avgust. Luna na noč 11/12 zaide okoli druge, drugo noč pa okoli tretje ure zjutraj. Vreme bo po vsej verjetnosti ugodno
cheer.gif

PrePro

Pripravnik
1. nov 2007
414
0
16
Jaz sem ga prvič videl v petek zvečer in je bil zelo opazen, saj je bil povsem druge barve kot zvezde. Zvezde vlečejo na modro, utrinek na na oranžno in še relativno (proti zvezdam) debelo črto je vlekel. Zanimiva zadeva.

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Tudi jaz sem že videl predhodnico letošnjih Perzeidov. Slučajno sem v četrtek (07.08.) zvečer sedel pred bajto in čvekal po telefonu
grin1.gif
Dobesedno bolid (imel sem občutek da je bil rahlo podolgovate oblike)! Zažarel je močno oranžno priletel pa iz smeri sever-severovzhod nad vzhodnim robom Ljubljanske kotline v smeri proti Krimu (recimo).

Nazadnje urejeno:

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Bojda so perzeidi samo tisti, ki v tem času priletijo iz severo-vzhoda. Perzeidi so značilni po svoji smeri vstopa, hitrosti in gostoti pojavljanja.

Sonce jutri vzide ob 5:58. Še dobro da za službo vstanem že ob petih, se bom potrudil da vstanem še kako urico prej.

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Uf, hvala za opombo. Sem šel še enkrat prebrat svoj prejšnji prispevek in ugotovil, da sem izhodiščno smer napačno napisal (ne S-SZ, morala bi biti S-SV). Tnx.
smile-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Sonce jutri vzide ob 5:58. Še dobro da za službo vstanem že ob petih, se bom potrudil da vstanem še kako urico prej.

Navtična zora je že ob 4:42, potem pa je že vedno bolj svetlo. Ko pa sonce vzide pa je itak že prepozno. Tako da se res potrudi, da se boš urco prej vstal
smile-1.gif

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Narava je postregla z res prelepo predstavo. Videl sigurno več kot 30 utrinkov
cheer.gif

Jutri bo zame srečen dan. Željapolnkoš.press
grin1.gif

Fenomenalno
aplauz.gif

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Šit, jaz sem pa potem čist pozabil (v bistvu sem bil nekaj bizi), pa čeprav sem šel ob dveh zjutraj šele spat. Bo še priložnost, še, še, ...
grin1.gif

@ grube386: V kolikšnem času si videl ~30 utrinkov? Da si malo izračunamo gostoto ...

Nazadnje urejeno:

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Sej danes jih bo tudi še kaj, verjetno manj kot včeraj.

Mene pa zanima, glede na to da je vrhunec po našem času popoldan enkrat, ali to pomeni potem da če bi bil tisti trenutek na drugem koncu sveta, bi videl res lep meteorski roj ali ne?

Jaz sem po pol ure gledanja v luft v čisti temi nabral 3 utrinke, bolj žalost. Enkrat bi se pa udeležil kakega opazovanja zvezd s kakimi strokovnjaki.

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Podnevi bi mogoče kakšnega ujel tudi tako, da bi zlezel v kakšen zeloooo globok vodnjak. Samo ena starodavna fora, sicer za opazovanje zvezd podnevi ...
smile-1.gif

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Tam nekje v dobri uri in pol. Prvih 45 minut je bilo okoli polnoči, drugih pa od dveh naprej.

Oboje v hribih stran od kakršnekoli svetlobe, lokaciji sta bili kak kilometer narazen.

Bilo je nekaj res lepih, dolgih in izrazitih. Najlepše je bilo pa ko sta dva naenkrat priletela v obliki črke V, samo sta maaaalo prekmalu ugsnila
smile-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Včeraj sem jaz tudi malo gledal, ampak je malo problem zaradi uličnih svetilk (dlje stran pa se mi ni dalo iti
redface-1.gif
). Bilo je ene par zelo šibkih, nato pa je bil eden zelo močan - ko je letel je bil vedno močnejši, na koncu pa je eksplodiral.

Tako da sem bil potem malo v dvomih, ali so oni prejšnji šibki sploh bili perzeidi
grin1.gif