NLB po privatizaciji

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.829
113
Prvi mož NLB nadzornemu svetu predlagal zvišanje svoje plače

"Po neuradnih informacijah časopisa Delo, naj bi prvi mož naše največje banke Blaž Brodnjak nadzornemu svetu predlagal, da dvignejo njegovo letno plačo, ki trenutno znaša 163.000 evrov, na kar 500.000 evrov. "

"Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak naj bi nadzornemu svetu banke predlagal, da zvišajo njegovo letno plačo na kar pol milijona evrov. Skliceval naj bi se na prejemke vodilinih v primerljivih finančnih institucijah. NLB po privatizaciji ni več zavezana t. i. Lahovnikovemu zakonu, po katerem so prejemki vodilnih v državnih podjetjih omejeni. "

"Povprečni letni prejemki članov uprav borznih družb naj bi sicer po analizi družbe Deloitte Slovenija znašali 216.893 evrov, Brodnjakova letna plača pa naj bi bila za 60.000 evrov nižja od tiste, ki jo prejema prvi mož Hranilnice Lon ter 20.000 evrov nižja od plače vodilnih v upravi NKBM. "

https://www.24ur.com/novice/gospoda...emu-svetu-predlagal-zvisanje-svoje-place.html

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.548
3.896
113
Ljubljana
hmpg.net
Zadeva je precej kompleksna.
1. Mislim da so vsi predsedniki uprav NLB in večina članov uprav NLB do Medje (ta si je s podpisom zahteve za državno pomoč verjetno kupil tudi imuniteto) procesiranih pred sodiščem pri nekaj zadevah. Vsaj za dve zadevi vem, da sta povsem mimo. Ampak politično je potrebno goniti banksterje. Relativna mala plača za tako odgovornost
2. Primerjalno Vadnal:Brodnjak pokaže, da je plača res nesorazmerna.
3. Pod Brodnjakom NLB nidobila nobene državne pomoči, imela je dobiček, ki je šel v državi proračun (za pokrivanje preteklih pomoči:)
Ampak
V upravi NLB so trije tujci - za isto plačo. Očitno boljše ne bi mogli dobiti, ali pa so samaritani
Iz tega lahko skoraj z gotovostjo potegnem sklep, da tudi Brodnjak ne bi mogel dobiti več na trgu, saj bi drugače, razen še tudi on ni samaritan (glede na to zahtevo ni, morda pa je žena zahtevala nov avto?), lahko že šel na boljšo plačano delovno mesto.
In iz stališča lastnika, vedno sem pristaš filozofije, da naj človek dobi tako plačo, kolikor je potrebno, da ostane (če ga potrebuješ). Več ni potrebe.

• Všeč mi je
Reactions: ALTF4

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.061
4.253
113
Njihovim bilancam nihče ne verjame več, to se vidi iz prejšnih let. Njihove rezervacije pa nastajajo čez noč. Baje slabe prakse še zmeraj niso opustili. Do danes noben član uprave niti nadzorniki niso nosili nobenih finančnih odgovornosti.

Druga stran pa je še ta, da bo NLB več kot očitno izgubljala na mednarodnem ugledu (pranje denarja) + še grehi iz bivše LB, katero rubijo kot po tekočem traku. Zgubljajo na eu sodiščih kot po tekočem traku.

Čez prirejene bilance pa so si izplačevali tudi ogromne dobičke, čeravno bi ta dobiček morali dati med rezervacije ali še bolje med izredni odhodek (po domače tvegane terjatve).

ampak ima se može se

je načelo NLB

• Všeč mi je
Reactions: 8888

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Tako je, to delajo v večini državnih podjetjih. Prireja se dobiček, samo da si vodstvo lahko izplača velike nagrade. Tudi v mašem podjetju je tako. Investicije se prelagajo, do skrajne točke obstoja produkcije itd...
Pri Brodnjaku pa gre po mojem za to, da se počasi bljiža pribatizacija, tip bo odletel kot jesensko listje, pred odpravnino si pa je treba dovolj veliko osnovo nabrat, da bo potem odhod toliko bolj bogat.

Nazadnje urejeno:

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.450
3.766
113
In nobena stranka nima (več) računa pri NLB.

D3_H6IBXoAEGa7I.png

Vojnik

Guru
16. apr 2017
1.422
963
113
Zadeva je precej kompleksna.
1. Mislim da so vsi predsedniki uprav NLB in večina članov uprav NLB do Medje (ta si je s podpisom zahteve za državno pomoč verjetno kupil tudi imuniteto) procesiranih pred sodiščem pri nekaj zadevah. Vsaj za dve zadevi vem, da sta povsem mimo. Ampak politično je potrebno goniti banksterje. Relativna mala plača za tako odgovornost
2. Primerjalno Vadnal:Brodnjak pokaže, da je plača res nesorazmerna.
3. Pod Brodnjakom NLB nidobila nobene državne pomoči, imela je dobiček, ki je šel v državi proračun (za pokrivanje preteklih pomoči:)
Ampak
V upravi NLB so trije tujci - za isto plačo. Očitno boljše ne bi mogli dobiti, ali pa so samaritani
Iz tega lahko skoraj z gotovostjo potegnem sklep, da tudi Brodnjak ne bi mogel dobiti več na trgu, saj bi drugače, razen še tudi on ni samaritan (glede na to zahtevo ni, morda pa je žena zahtevala nov avto?), lahko že šel na boljšo plačano delovno mesto.
In iz stališča lastnika, vedno sem pristaš filozofije, da naj človek dobi tako plačo, kolikor je potrebno, da ostane (če ga potrebuješ). Več ni potrebe.

Velik del dobicka gre in zaslova, ker so sprostili rezervacije na slabe terjatve.

Nimam nic proti taksni placi, ce se dobro dela. Ampak taksna placa je odraz, ali je to trg pripravljen ponuditi. Ce je Brodnjak tako dober, kot to suvereno govori ob vsaki priloznosti, da lahko odpoved in se zaposli na konkurencni banki, ki bi mu tak znesek placala. Nekatere uprave bank imajo celo vecje place, kot zahteva Brodnjak. Se pravi, bi dobili “vrhunski” kadar za manj denarja.

Brodnjaka osebno poznam, se mi zdi cisto O.K. mozakar, so mu za zadnje case malo krila zrastla.

Vojnik

Guru
16. apr 2017
1.422
963
113
Malo še namigni kakšne plače imajo na šalterjih v poslovalnicah. Tako za občutek, kaj pomeni biti del uspešne zgodbe.....

Verjetno imajo tudi na saltarjih nizke place. Tudi njegova ni visoka glede na njegovo funkcijo. Poglej si place predsenikov bank konkurence in vzemi za primerjavo se bilancno vsoto konkurence.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
Verjetno imajo tudi na saltarjih nizke place. Tudi njegova ni visoka glede na njegovo funkcijo. Poglej si place predsenikov bank konkurence in vzemi za primerjavo se bilancno vsoto konkurence.

predsednike bank konkurence nismo filali mi s svojim denarjem... To kar hoče izsilit je sramotno, sploh ker gleda samo za svojo rit ne pa za vse zaposnele.

Kot so rekli predhodniki: lahko da odpoved pa se zaposli pri konkurenci, ki ni v državni lasti (ja ja, bla bla, država ima kontrolni delež).

PS: ko bo NLB vrnila vse miljarde državnega denarja, potem pa pač lahko začnejo delit take plače. prej ne.

Nazadnje urejeno:

Vojnik

Guru
16. apr 2017
1.422
963
113
guardy , te razumem. Ampak kaj ima Brodnjak s slabimi krediti in dokapitalizacijo?

Nic. Celo pri prejsnji upravah bi morali najprej zahtevati odgovornist nadzornega sveta in sele nato uprave.

Sej sem jaz napisal, da gre lahko h konkurenci, ce tukaj ni zadovoljen s placo, pa bo videl, koliko je vreden. Poanta je v tem, da so place za podjetja v drzavni lastni premajhna, da bi dobili top kader. Potem pa imamo za relativni male pare politicne kadre, ki delajo po navodilih drugih za osebni interes.

• Všeč mi je
Reactions: bizi in sad

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Njegova sedanja plača je nizka glede na delo, ki ga opravlja. Pa vem, da se bo marsikdo zgražal, z Luko Mesecem vred.

Ne rečem, vsakdo ima rad visoko plačo. Me pa srčno zanima na kakšen način si je zamislil 5x povišanje plače? Je to zaradi višjega EBITDA, čisti dobiček, investicije? Ali je to povsem pavšalna formula kot jo imajo drugi predsedniki uprav. Če bi bil jaz član NS, bi si želel, da ima zahteva za takšno povišanje trdno osnovo, saj se zna zgoditi, da te lahko nekdo kasneje po zdravju vpraša.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Zgodovina in aktualnost nas učita, da četudi člane nadzornega sveta "kdo po zdravju povpraša", se jim "zdravje" nič ne izboljša sploh pa ne poslabša!

Zadnji primeri na sodišču so jasen dokaz: GG Mišić, Knez,...

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Ne rečem, ni pa vse črno belo. Obstajajo člani NZ z integriteto in obstajajo takšni, ki nimajo vrednot in bi bilo najbolje, da jih družba odstrani.

• Všeč mi je
Reactions: McGiver