NLB in podpisovanje praznih listov

Tony_Soprano

Alter Mafia
7. jun 2008
1.405
0
36
V soboto sem se oglasil v NLB poslovalnici, da bi si odprl mastercard (predplačniško - kitajsko nakupovanje) in se že vse zmenim, nakar mi gospa na okencu pomoli bel list papirja in mi reče naj se gor podpišem, da ona ne more trenutno izdat računa, da mi bo pa potem v ponedeljek (danes) naprintala gor račun in trgala denar.
Potem mi je govorila o obojestranskem zaupanju no, na koncu nisem uredil nič.

Ne vem a sem samo jaz tolk občutljiv - podpisovanje praznega lista papirja se mi zdi dost nevarna stvar, varjetnost da bo karkoli varjetno ni prav velika, možno pa je.

Če je to praksa te poslovalnice potem se mi zdi skrajno čudna, če je pa to praksa NLBja pol pa nič čudnega, da je bančništvo pri nas v
uf-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.029
11.151
113
tam je itak vse pod kamero, če bi bilo kaj narobe, jo daš j..bat. Drugače pa, verjetno je gospa ti hotela it na roko, da ne boš še enkrat hodil, tako pa.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.404
1.416
113
Zaupanje ja. Ni varijante, da bi podpisoval prazen list papirja.
Bi ji komot lahko rekel, če moram jaz zaupati vam, potem pa dajte vi zaupat meni in vam bom jaz nakazal denar preko spletne banke.
Za take primere imajo druge rešitve v banki in podpisovanje praznega lista papirja ni ena izmed njih.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik Tony_Soprano pravi:

Potem mi je govorila o obojestranskem zaupanju no, na koncu nisem uredil nič.

To obojestransko zaupanje bi lahko preveril tako,da bi še ti njej dal v podpis svoj prazen list
evil.gif

erikson

Guru
25. avg 2007
22.701
6.472
113
Nikoli se ne podpisuje praznih listov, pa tudi kopijo vsega, kar podpišeš, moraš zahtevati. Lahko tudi fotografiraš z mobitelom.

aladdin

Pripravnik
31. maj 2013
47
1
8
nikakor ne zagovarjam podpisovanja praznih listov, ampak po drugi strani, ko na zavarovalnici/UE/.... podpišete digitalno podpisno tablico je situacija pravzaprav ista... digitalni podpis dejansko konča na več(!) dokumentih, ki jih pred tem sploh nisi videl....

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.092
113
Citat:
Uporabnik aladdin pravi:digitalni podpis dejansko konča na več(!) dokumentih, ki jih pred tem sploh nisi videl....
In kako dejansko preprečiti, da ne bo končal še na kakem drugem dokumentu? Denimo zaradi neke SW napake.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.188
3.620
113
Marlbor
Kaj pa danes sploh pomeni en podpis?
Poznam primer, ko se je na zapuščinski pojavila na računalnik napisana oporoka, ki bi jo naj umrli lastnoročno podpisal ob pričah. Ugotovilo se je, da je podpis 90% neskladen z ostalimi podpisi, ampak ker sta priči trdili, da je 100% to umrli podpisal, se je ni dalo spodbijati. Šlo pa se je za 300.000eur premoženja.

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Pejd raj kej druzga delat kot da take bedarije pises.

Nlb je najvecja banka v slo, da bos vedu za naprej

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
... in bo preje kakšna DH, Sparkasse in podobno umrle...
Kot je bilo rečeno, vse ostale banke skupaj nimajo toliko sredstev da poplačajo zajamčene vloge v NLB. Hebat ga, ampak tko je.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.102
16.283
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:

Ob konstantnem sipanju denarja v to bančno luknjo me to dejstvo niti malo ne preseneča, politika pač potrebuje svoje bankomate
grin1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.962
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:

Ob konstantnem sipanju denarja v to bančno luknjo me to dejstvo niti malo ne preseneča, politika pač potrebuje svoje bankomate
grin1.gif
467716-post_slo.gif

Država pa bo vse naredila da bodo zgornje banke umrle da se bodo komitenti vrnili na nlb....
In ia zadniic sem se zamislil pa tud vprašal telekomovega tehnika ko je prisel zamenjat modem, kaj bom podpisal s tistim podpisom na tablici

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.091
3.593
113
41
Lj
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:

grin1.gif
467716-post_slo.gif

Država pa bo vse naredila da bodo zgornje banke umrle da se bodo komitenti vrnili na nlb....
In ia zadniic sem se zamislil pa tud vprašal telekomovega tehnika ko je prisel zamenjat modem, kaj bom podpisal s tistim podpisom na tablici

Zakaj pa rabi NLB komitente? Saj politikom in ostalim povezanim je važno, da njim da nepokrite kredite, tudi če nima enega samega komitenta.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.808
560
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik THEDuke pravi:
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
tam je itak vse pod kamero, če bi bilo kaj narobe, jo daš j..bat. Drugače pa, verjetno je gospa ti hotela it na roko, da ne boš še enkrat hodil, tako pa.

in kdo dostopa do teh posnetkov?

Ali dodatno vprašanje koliko časa se shranjuje posnetek?
Puff po enem tednu in hop pogodbo napisat na prazen list papirja.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Citat:
Uporabnik aladdin pravi:
nikakor ne zagovarjam podpisovanja praznih listov, ampak po drugi strani, ko na zavarovalnici/UE/.... podpišete digitalno podpisno tablico je situacija pravzaprav ista... digitalni podpis dejansko konča na več(!) dokumentih, ki jih pred tem sploh nisi videl....

To se, kakor je meni znano, ne sme zgoditi. En fizični podpis na tablici = en digitalni podpis na enem PDF/A dokumentu.

Ravno zaradi tega tudi, ko npr. sklepate novo naročniško razmerje in vzamete še npr aneks za telefon, podpišeš na tablici 2x. Za vsak dokument svoj podpis.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.008
6.183
113
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:

grin1.gif
467716-post_slo.gif

Zakaj pa rabi NLB komitente? Saj politikom in ostalim povezanim je važno, da njim da nepokrite kredite, tudi če nima enega samega komitenta.

A lahko banka brez komitentov preživi zgolj z kreditiranjem in brez kapitala? Aja... pozabil sem NLB je naš ponos in vsakih 5 let vloži polog sleherni državljan v skupni višini 5 miljard eur.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Citat:
Uporabnik aladdin pravi:

To se, kakor je meni znano, ne sme zgoditi. En fizični podpis na tablici = en digitalni podpis na enem PDF/A dokumentu.

Ravno zaradi tega tudi, ko npr. sklepate novo naročniško razmerje in vzamete še npr aneks za telefon, podpišeš na tablici 2x. Za vsak dokument svoj podpis.
Pa si ziher, da podpis iz tablice ne gre najprej na mesto x kjer se shrani. Shranjen podpis z mesta x pa gre nato na dokument, katerega podpisuješ. Po potrebi lahko lahko ta podpis nato gre še na y dokumentov, za katere sam niti ne veš, da obstajajo.

PS- sam imam shranjen moj skeniran podpis in ga nato kot sliko lepim na dokumente, katere moram elektronsko podpisati. Kot sem sam ta podpis izrezal iz skenirane slike in ga digitalno obdelal tako lahko vsak izreže ta podpis iz dokumenta, katerega sem digitalno podpisal ga digitalno obdela in prilepi drugam. Seveda je pri digitalnem podpisovanju potreben še certifikat, katerega imam le sam. Kako pa je s tem na upravni enoti, banki...
sprasujem se.gif