Neprofitno stanovanje - merilnik toplote na radiat

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.188
3.620
113
Marlbor
V neprofitnem stanovanju je crknil merilnik porabljene toplote na radiatorju. Kdo plača menjavo?
Upravnik ali podjetje, ki ima to preko pravi, da je to strošek najemnika v skladu s Pravilnikom o vzdrževanju stanovanjskih stavb in stanovanj. V tem pravilniku nisem zasledil nič o merilnikih. V najemni pogodbi pa glede ogrevanja piše samo, da mora najemnik vzdrževati radiatorske ventile, nič pa ne piše glede teh merilnikov.

Ima kdo izkušnje glede menjave merilnikov?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Tako po logiki bi rekel da je to strošek lastnika stanovanja (sklad, zavod, občina, ... ?). Torej dirketno ni strošek ne najemnika in ne upravnika, čeprav bi lahko med upravnikom in lastnikom obstajal dogovor da se take zadeve krije iz rezervnih ali kakšnih drugih skladov. Če pač upravnik o tem nič ne ve potem je najbolj logično da se obrne na lastnika.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.188
3.620
113
Marlbor
Upravnik je hkrati lastnik, ker je baje občina že pred več kot desetletjem stanovanja v svoji lasti predala upravniku v last (ali so podarili, ali kupili, to pa ne vemo, je pa res podjetje vpisano v ZK).

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Tako po logiki bi rekel da je to strošek lastnika stanovanja (sklad, zavod, občina, ... ?). Torej dirketno ni strošek ne najemnika in ne upravnika, čeprav bi lahko med upravnikom in lastnikom obstajal dogovor da se take zadeve krije iz rezervnih ali kakšnih drugih skladov. Če pač upravnik o tem nič ne ve potem je najbolj logično da se obrne na lastnika.

To da bi krili iz rezervnega sklada kar ne more biti, ker mene kot soseda res ne zanima ali je onemu v 5. štuku crknil televizor in jaz tega seveda ne bom plačeval.

Delilnik je po moje malce mejna zadeva. Po eni strani bi lahko štel, da je to kot žarnica in jo seveda menja najemnik.
Vprašanje res kakšen je dogovor zadaj, ampak jaz bi stavil na najemnika.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.185
113
Jaz bi rekel da ga pride zamenjat podjetje ki to odčitava pa tudi strošek je njihov, tako kot merilnik. Jaz sem ga dal zadnjič sicer zamenjat ker sem menjal radiator pa mi je ponovno pritrjevanje računal 15€.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Mogoče bi si pa lahko prihranil veliko sivih las, če bi kakšnega soseda vprašal, kako so te delilnike nabavljali v bloku. Tisti, kateri jih je kupil jih verjetno mora tudi zamenjati ob okvari, če s kakšnim sklepom ni bilo določeno drugače.. Menim, da od nabave še ni preteklo toliko časa, da bi vsi sosedje pozabili.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

To da bi krili iz rezervnega sklada kar ne more biti, ker mene kot soseda res ne zanima ali je onemu v 5. štuku crknil televizor in jaz tega seveda ne bom plačeval.

Delilnik je po moje malce mejna zadeva. Po eni strani bi lahko štel, da je to kot žarnica in jo seveda menja najemnik.
Vprašanje res kakšen je dogovor zadaj, ampak jaz bi stavil na najemnika.

Hja, ampak delilnik ni kot žarnica (uporabnik ne le, da ne more, ne sme sam menjati tega). Merilnik je del stanovanja. Tako kot, če ti začne puščat ventil za vodo. Mejno bi bilo, če ti lastnik v dobri veri zapusti TV in le-ta crkne, ali ti ga je dolžan nadomestit ali ne, odvisno od pogodbe in ali je zagotavljanje uporabe naprave zajeto (ponavadi ne).

Le-to po mojem razumevanju spada pod stvarno napako stanovanja (ker posledično ti to ne omogoča več normalne uporabe stanovanja, ki ga najemaš), mora to urediti lastnik. Ker pa seveda je lastnik požrešna družba, bodo naredili vse, da se čimveč (rednega) vzdrževanja prevali na najemnika stanovanja...
rolleyes-1.gif