Neprijavljeno premoženje v zapuščinsko obravnavo

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.222
1.726
113
40
Sem slišal en zanimiv primer...po smrti osebe družina (namensko ali nenamensko...) ni javila premoženja na zapuščini, to je bilo 25 let nazaj. Sodišče očitno ni preverjalo premoženja umrle osebe in tako je še danes zemljišče v lasti pred 25 leti umrle osebe. Posledično se očitno ni plačevalo dajatev...socialni transferji so bili zaradi tega večji...

Kako je s tem sedaj...? Se obudi zapuščina, se lahko sploh vpiše novega lastnika v ZK...se sploh lahko proda?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Dosti ljudi ne ve kaj vse imajo sorodniki, če tudi sami niso uporabljali tega zemljišča/vedeli zanj, jaz ne vidim problema.

Da bi se pa kaj vračalo za nazaj pa ne vidim variante.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik uncle_sam pravi:
Sem slišal en zanimiv primer...po smrti osebe družina (namensko ali nenamensko...) ni javila premoženja na zapuščini, to je bilo 25 let nazaj. Sodišče očitno ni preverjalo premoženja umrle osebe in tako je še danes zemljišče v lasti pred 25 leti umrle osebe. Posledično se očitno ni plačevalo dajatev...socialni transferji so bili zaradi tega večji...

Kako je s tem sedaj...? Se obudi zapuščina, se lahko sploh vpiše novega lastnika v ZK...se sploh lahko proda?

Če je že bila zapuščinska pred 25. leti, se sedaj predlaga le izdaja novega sklepa o dedovanju.

Sicer pa se uvede normalen zapuščinski postopek.

Nič posebnega, polno je tega.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.222
1.726
113
40
Pa država nič ne komplicira, če si na podlagi tega imel višje doklade, štipendije, socialko...ker familija uradno skoraj ni imela premoženja zaradi tega ker je vse ostalo napreminulo osebo?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Niso še tako daleč. Če vas pa tako zelo skrbi se pa lahko odrečete v moj prid. :D

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #488

Uradno ni bilo tvoje, torej v z.k. nisi bil lastnik...

Sicer po določbi ZD preide premoženje zapustnika na dediče s trenutkom smrti, ampak dvomim da so tako brihtni. da bi take zadeve gledali.

Gledajo uradne papirje in izpisek in to je to.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.758
113
pri taščici
Sem imel podobno štorijo s certifikatskimi delnicami. Na zapuščini pozabili na njih, čez desetletje se je še k kaj dobilo za njih in je sodišče izdalo dodatni sklep o dedovanju.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.222
1.726
113
40
Numy, ni naše, se samo učim na tujem primeru.
smile-1.gif

Torej..država je počasna...aja, kaj pa če imajo ti dediči kake dolgove, tega premoženja se tudi ne da rubiti če (še) ni od njih. Ampak 1x bo moralo postati njihovo (če želijo prodati ali kaj podobnega)...in jih lahko do takrat počaka rubež recimo?

I

Izbrisan uporabnik #488

Seveda se to premoženje potem rubi, ko je njihovo.

Lahko pa tudi že prej, odvisno je kako je upnik spreten, da sprovede zapuščinski postopek ...

Sicer danes je težko, da zadeva uide, ker po smrtovnici na ue gre zadeva direkt na sodišče, ki pogledat takoj v z.k., če je zapustnik lastnik česarkoli...

Drugače pa rubež lahko čaka 10 let...