Neonska luč

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Montiral sem neonsko luč, sicer zelo staro (letnik 95) a še nikoli priključeno = original zapakirano.

Elektrika je, luči ni. Kaj bi lahko bilo narobe? So stari "štraterji", žarnica? Obstaja kakšne druga fora? Med sponkama L in N za priklop je nekakšen siv element - domnevam da gre za kakšen filter(ček) za odpravo motenj.

Kaj torej delam narobe?
Naj grem v trgovino po nov štarter in novo žarnico?

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Siv element bi znal bit kondenzator, ja. Da pobere nihanja (previsoke) napetosti. Dela tudi brez tega, ker mi je doma na ravno tako na stari neonki eksplodiral, pa se potem ta kondenzator iskal toliko časa, dokler mi eden trgovec rekel, da ga ne potrebujem :)

PS: in res nisem potreboval kondenzatorja. Nisem dobro razumel, neonsko luč komplet si monitral, nikoli uporabljeno ali si samo novo žarnico dal notri, nikoli uporabljeno?

Nazadnje urejeno:

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Si kaj preveril, če pride štrom do luči. Lahko da je treba samo žarnice zavrtet, da se kontak vzpostavi. Domnevam, da si to že probal. Drugače, pa res ne bi vedel, kaj bi lahko bilo narobe. Lahko je tudi štarter slab, pa da je treba samo malo portkat po njem, ko je prižgan. Probaj, dobit zamenjavo, da vidiš.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
-štrom imaš?

-si zavrtel žarnico po vstavitvi za 90°

- starter se mora prav tako zatakniti na klik

- če ni nobenega blinkanja v žarnici, starter ne da vžiga, lahko je pa tudi plin v žarnici adijo. poskusi vstaviti iz delujoče luči

- kondenzator lahko odstraniš pa luč kljub temu sveti

- aja. lahko je tudi dušilka fuč...tisti kvader v ohišju luči.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Ok, hvala za nasvete.

Danes sem imel precej drugega dela, zadeve se bom ponovno lotil juti popoldan.

@Benady:
- tok je
- starter je original notri, poleg tega sem tudi preveril
- luč je stara, zato juti kupim en starter in žarnico ter poskusim

Kako lahko preverim dušilko?

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Dušilka po dolgem delovanju začne crkovati, to se kaže tako da brni in/ali je zelo vroča na dotik. Če se jo dolgo ignorira se potem včasih tudi vname oz začne smoditi
smile-1.gif
Ampak pri tebi ne more biti izrabljenost dušilke problem, ker kot praviš ni delovala še nič.

Pri nedelovanju/utripanju neonke je včasih zanič starter, včasih žarnica, pa težko določit...najbolje vedno menjat oboje hkrati.

Če ne bo druge ideje, lahko tudi poskusiš zamenjati žičke dovoda med sabo, pazi pa na ozemljitev v kolikor je ohišje kovinsko - na ohišju elektrike nimamo radi
smile-1.gif

BlonG

Pripravnik
10. avg 2010
174
15
18
Si bom še jaz malo sposodil tole temo.

Meni je neonka začela brneti. Ampak ni konstantno brnenje: včasih glasneje, včasih tišje, včasih pa čisto nič. Ugotovil sem, da če jo malo zasučem (cevasta 60cm neonka), da brnenje za nekaj časa preneha.

@Benady: Misliš, da je torej takšno brnenje povezano z dušilko?

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Ponavadi res brni dušilka, v res redkih primerih pa kak drug slabo privijačen element, ohišje.....

Potipaj dušilko - normalno topla mora biti ob delovanju, nikakor pa ne zelo vroča, recimo toliko da je ne moreš držati niti za sekundo. Če je zelo vroča bo crknila v kratkem oz se bo začela smoditi....