Neke čudne mušice v kanalizaciji/septični jami

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Ve kdo o čem govorim? Zadnjič smo odprli pokrov kjer je pumpa za umazano vodo (septična jama), pa so se ven usule neke take črne kot mušice, manjše od navadne muhe, kot mušice samo bolj debele. Kaj jo to zaena stvar? Jih je bilo polno pa smo potem s pipsom jih eliminirali. Kaj je to? Kdo ve? Kako preprečit da se to zaredi noter? Saj ko je pokrov dol niti ne vidiš, samo ko odpreš pa cel roj ven plane.
bonk.gif

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
To ja, v kopalnici so tudi ja. Kaj je to?
confused-1.gif
Leti bolj počasi, pa ko se enkrat vsede kar sedi...je bolj taka slowmotion pomanjšana muha.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.073
6.276
113
To sem jaz na morju opazil v kopalnici in je moja ženska rekla, da po kanalizaciji priplezajo, pa sem se ji v ksiht režal. Zdaj pa vidim da je menda res kaj na tem. Zgleda pa kot mutacija med muho in mušico, le da so bolj počasne in jo z roko z lahkotno počiš.

Nazadnje urejeno:

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Točno o teh govorim ja. So kaj nevarne? Prenašajo kake bolezni? Prenašajo kake druge stvari? Pač glede na to da so "doma" v kanalizaciji...

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
To sem jaz na morju opazil v kopalnici in je moja ženska rekla, da po kanalizaciji priplezajo, pa sem se ji v ksiht režal. Zdaj pa vidim da je menda res kaj na tem. Zgleda pa kot mutacija med muho in mušico, le da so bolj počasne in jo z roko z lahkotno počiš.

Mene so tudi s tem strašili. Sem jih poskusila nekajkrat stuširat, pa sem se na koncu odločila, da jih bo treba najprej s časopisom.
grin1.gif

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
dokler so samo te mušice je še ql, jo pač klofneš (vtopit je nemoreš, ker je hidrofobna
tongue-1.gif

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
A kdo ve, kako se ji reče?

Jaz sem jih tudi imela ene dve leti. Prej nisem veliko odpirala okna v kopalnici in je bilo posledično bolj vlažno in primerno za te stvore. Sedaj imam več ali manj vedno odprto okno in so se očitno pobrale drugam.

Nazadnje urejeno:

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Citat:
Uporabnik _jolly_ pravi:
dokler so samo te mušice je še ql, jo pač klofneš (vtopit je nemoreš, ker je hidrofobna
tongue-1.gif

Dvomim da so črvi v tušu povezani s temi mušicami (al karkoli že so, še zdaj ne vemo imena zadeve
grin1.gif
).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Ej, točne definicije oz. imena vrste ti ne bo noben na forumu povedal .. na svetu je par miljard vrst mrčesa, od tega je pri nas samo letečega nekaj 1000 vrst, muh in mušic (dvokrilne žuželke) je pa par 100 vrst ...

Zdej jasno, ti doma vidiš muho v vinu in ji rečeš "vinska mušica" (znanstveno totalno nepravilno) .. če pride iz WCja jo pač imenuj "skretna muha" in basta. Verjetno gre pa za muho iz iste skupine ( Drosophilidae ) oz. je tista iz vina lahko celo enaka kot tista v greznici! (verjetno je rjavo prosojna, ima rdeče oči in ima rada vse kar se razkraja)

Če maš pa čas pa si dobi kje kakšno knjigo, ki vsebuje ključ za razvrčanje pa s pomočjo mikroskopa določi natančno vrsto!
grims-1.gif

North_face

Fizikalc
31. mar 2008
1.500
0
36
www.alter.si
Pol so pa emigrantke iz Afrike, druzga ne more bit ...

ON: pa ne samo te, tudi ostali mrčes je letos nadležen, da je kaj. Muh sploh ne štejem več v komadih, ampak samo še po paketih (jih je abnormalno veliko).

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
so so. sem šel takrat raziskovat po googlu kaj bi to lahko bilo, pa sta črv in mušica ista žival. polek tega so bili črvi in mušice samo v tušu. letos ni ne enih in ne drugih.
tongue-1.gif

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Ja iz črva se razvije muha. Samo te drain flys verjetno ne prenašajo kakih jačec oz. glist? Ker verjetno je tako kot pri navadni muhi ko če kako poješ na biciklu ni nič. Sklepam da te zadeve potem ne nosijo jajčec/ličink s seboj da ko poješ da se potem kaj zaredi v trebuhu? Bolj me zanima zaradi psa ker jih je nalovil kar nekaj...
rolleyes-1.gif
...seveda jih potem tudi pojedel. Meni je pa tudi ena šla v nos samo sem jo verjetno ven spihal ho me je požgečkalo v nosu.
Skratka: mušica ne more zaredit glist v črevesju, ozeroma gliste nimajo nobene povezave z muhami/mušicami?

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.286
196
63
Citat:
Uporabnik SpidiGonzalez pravi:
Točno o teh govorim ja. So kaj nevarne? Prenašajo kake bolezni? Prenašajo kake druge stvari? Pač glede na to da so "doma" v kanalizaciji...

Gliste. Zihr.
hysterical-1.gif