Ne zastopim obresti na bančnem računu

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Nisem ravno ekonomije študiral, no kakorkoli.
A mi lahko kdo razloži, zakaj dobivam na klasični račun NLB vsak mesec le cca 0,01% obresti od pozitivnega stanja, čeprav piše, da se dobi 0,1% letne obresti (to jaz zastopim, da je tudi mesečnih, procenti se pač ne seštevajo)?
Ali je kdo prešprical kako matematiko pri NLB?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Nisem ravno ekonomije študiral, no kakorkoli.

Saj ne bi bilo treba - obrestni racun in obrestno-obrestni racun sta stavr srednjesolske matematike.

Citat:
A mi lahko kdo razloži, zakaj dobivam na klasični račun NLB vsak mesec le cca 0,01% obresti od pozitivnega stanja, čeprav piše, da se dobi 0,1% letne obresti (to jaz zastopim, da je tudi mesečnih, procenti se pač ne seštevajo)?
Ali je kdo prešprical kako matematiko pri NLB?

Ti dobis na mesec toliko obresti, kolikor znasa letna obrestna mera, deljeno s stevilom mesecev v letu (12). Ce bi bila denimo letna obrestna mera za sredstva na vpogled 0.12%, bi ti dobil vsak mesec 0.01%. Zakaj toliko in ne precej bolj kompliciranih 12. koren od (1 + 0.0012) - 1 ? Ker se je nekdo odlocil, da bo tako racunal obresti znotraj obdobja enega leta, ker je to bolj preprosto, ceprav je matematicno pravilno slednje.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
0,1% dobiš letno, torej vsak mesec eno dvanajstino tega.

Npr od 1000€ boš v celem letu dobil 1€ , vsak mesec dobrih 8 centov.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.665
3.941
113
Ljubljana
hmpg.net
Sam se z gornjimi trditvami ne bi strinjal.
Če je letna obrestna mera x%, potem mora izračun obresti ob poteku leta izračunati x%.
Kar je v primeru letnega pripisa obresti enostavno izračunljivo obr=G*obm
V primeru mesečnega pripisa pa izračun ni obr=G*obm/12, ker bi to pomenilo ob poteku leta malo višje obresti.
Ti dobiš malo manj kot 1/12 letnih obresti, tako da boš na koncu leta dobil 1% obresti.
Skratka pri obrestih je pomembno tudi obdobje kapitalizacije.

Ker v naših bankah je marsikaj možno, da bi se pa zmotili pri obračunu obresti v svojo škodo, pa težko verjamem:)

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
To mi ni jasno: kao dobim 0,1% letnih obresti, a obračunajo mi obresti pozitivnega stanja za tekoči mesec. Po vsej logiki bi torej moral dobiti 0,1% za tekoči mesec.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:
To mi ni jasno: kao dobim 0,1% letnih obresti, a obračunajo mi obresti pozitivnega stanja za tekoči mesec. Po vsej logiki bi torej moral dobiti 0,1% za tekoči mesec.
Keber, ti bom prinesel malo denarja, pa mi ga daj na tvojo banko na vezano vlogo, z letno obrestno mero recimo 3.5%... Vezavo mi pa uredi za en mesec, da dobim 3.5% in potem podaljšuj vsak mesec do konca leta... Konec leta sem pa v plusu dobrih 50%, polovico lahko tvojih... samo nekaj mi ni jasno, zakaj je letna obrestna mera 3.5%...

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Ce si bil pr matematiki v soli, si zihr zalivu k je bla logika....
evil.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.145
6.959
113
pri taščici
keber: zato ker en mesec ni eno leto. v enem letu imaš 0,1%, v enem mesecu imaš 0,1%/12. To so ti že napisali, samo ponavljam.
In če imaš jurja na računu dobiš v enem letu evro obresti na mesec je to 1/12 evra, ali cca 8 centov.
lahko pa napišeš koliko si imel povprečno skozi mesec na TRR, inkoliko so ti obreti pripisali. pa ti bomo povedali če so te kaj bistveno okol prinesli

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:

Jaz tudi ne z matematicnega stalisca, a tako pac je.

Citat:
Ker v naših bankah je marsikaj možno, da bi se pa zmotili pri obračunu obresti v svojo škodo, pa težko verjamem:)

Kakor so to meni predstavili, to prihaja iz tujine in je tam normalno. Tega kaksnih 15 let nazaj se ni bilo, kaksnih 10 let nazaj so pa menda zaceli uvajati.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik keber pravi:

A ti lahko posodim kaj denarja? Recimo za skromne, 1% letne obresti, plačuješ pa mesečno sproti. Pa pridem vsak mesec po moj procent? :D

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:

To je tak, kot hitrost 100 km/h.
To ne pomeni, da se moraš voziti celo uro. Lahko samo sekundo.
Torej, če bi se vozil 1 uro, bi prevozil 100 km.
Če pa se voziš samo 6 minut, pa prevoziš le 10 km.

Tu pač pomeni 0,1% letno "hitrost", s katero v enem letu nabereš 0,1% obresti.
V manj kot letu pa pač manj.

Oziroma tako:
voziš se 100 km/h, prevoženo pot pa zabeležiš v dnevnik vsakih 6 minut. Torej cifre bodo 10 km, 20 km, itd...

Enako bo, če hitrost izraziš z drugimi enotami, recimo milja na uro, meter na sekundo... Cifra bo druga, dejanska hitrost oziroma prevožena pot pa enaka.

Torej oni bi lahko napisali 1% obresti na 10 let*. Pa bi bilo isto.

* - zaokrožil sem malo

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.831
113
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:
Če je letna obrestna mera x%, potem mora izračun obresti ob poteku leta izračunati x%.
Kar je v primeru letnega pripisa obresti enostavno izračunljivo obr=G*obm
V primeru mesečnega pripisa pa izračun ni obr=G*obm/12, ker bi to pomenilo ob poteku leta malo višje obresti.
Ti dobiš malo manj kot 1/12 letnih obresti, tako da boš na koncu leta dobil 1% obresti.
Skratka pri obrestih je pomembno tudi obdobje kapitalizacije.

To sicer drži, vendar pri pozitivnem stanju na računu se ti zadeva kapitalizira vsak mesec, kar pomeni, da bi konec leta moral imeti več kot 1% več na računu, saj vmes dobivaš še obresti na obresti
wink-1.gif
.

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
ja doh, sej če imaš tudi vezavo za 31 dni z mesečnih podaljševanjem se ti tudi obresti obrestujejo, pa je kljub temu uporabljena letna obrestna mera...

jaz ne vem, kaj nekaterim ni jasno...

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.534
855
113
Imaš konformni in linearni način računanja pobresti. V praksi smo uporabljali oba, do 2002 konformni, od tam naprej linearni.

Dalje imajo banke tudi različno število dni v letu, tipično 360. In pri linearnem računu je dnevna obrestna mera 1/360 letne.

Tak je pač s predpisi in knjigovodkimi standardi požegnan model računanja.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.665
3.941
113
Ljubljana
hmpg.net
Da povzamem:
- očitno vsi vemo, da banke uporabljajo linearni način obrestovanja
- očitno vsi vemo da je pri linearni obrestni meri enostavno izračunati kolikšen del obresti moraš dobiti na izvbrano obdobje.

Očitno pa marsikomu ni jasno, da je zelo pomembno kolikokrat letno ti obresti pripišejo.
@Maki-jev primer je zelo enostaven. Vezava mesečna - pripis mesečen, obrestna mera/12 pa je. Na koncu leta imaš več kot G*obrm obresti. Zaradi mesečnega pripisa. Banke namreč imajo na depozitih ponavadi kapitalizacijsko obdobje enako obdobju trajanja produkta, možna odstopanja so ponavadi možna samo pri večletnih depozitih, kjer je možno doseči letno izplačilo obresti (ki pa se po navadi ne pripišejo ampak izplačajo)
@jekleni. Tipično imajo banke na računih imajo štetje dni dejansko/dejansko. 360 je tipično za obveznice in nekatere (dolgoročne) depozitne produkte (kar se pasivnih bančnih poslov tiče, tipično pa se uporabla pri izračunu anuitet)
Tule je veliko več o tematiki (tudi formule za telebane) in to bi naj banke upoštevale:
http://www.bsi.si/library/includes/datoteka.asp?DatotekaId=3228