Ne morem zapreti okna ...

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Par mesecev staro PVC okno z Winkhaus okovjem se je "zataknilo" v ventus položaju. Ne gre ne naprej, ne nazaj, sem probal pridrževati različne dele okna in jih "riniti" proti okvirju, pa ni razlike. Nikjer ne vidim nobenih poškodb ali kaj nenavadnega, je pa okno v 1. nadstropju, tako da nimam dostopa do zunanje strani. A je kdo že reševal podoben problem?

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.645
4.375
113
Drugače pa zgoraj pri škarjah bi moral biti en štift ki ga škarje pritisnejo ko je okno v zaprti legi.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
če prav razumem je kljuka obrnjena navzgor in okno odprto na kip - okno pa se tudi z uporabo sile noče zapreti oz premakniti?

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Ne, kljuka je na sredini, okno pa je odprto na ventus. To je normalna pozicija kljuke za to pozicijo okna. Hec je, da se okno noče premaknit v kakšen drug položaj.

Reklamiral bom, ampak sedaj bi rad čimprej zaprl okno ...

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
na vrhu kjer je mehanizem za zapiranje je štift katerega umakneš(odšravaš ali potisneš),mehanizem (škarje)ti bo razpadel potem ne bi smel biti problem zapreti.kluko lahko obračaš?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Pobaj najprej kljuko obrnit ter ob tem poskušat zapreti okno.

Priznam da nisem še slišal oz. videl da bi bila kljuka vodoravno pri V poziciji okna...

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.419
5.654
113
Eh in sedaj si s5 jezen name
cry12bpy.gif

Drugič bod pametn pa naroč take z OBD konektorjem...pa se ti ziher ne bodo uspela upirat vec kt 5min...
hysterical-1.gif

Nazadnje uredil moderator:

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.636
725
113
Nima "V" nagiba, ampak varianto, ko je celo okno horizontalno odmaknjeno.

ne poznam rešitve

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Pobaj najprej kljuko obrnit ter ob tem poskušat zapreti okno.

Priznam da nisem še slišal oz. videl da bi bila kljuka vodoravno pri V poziciji okna...

tudi jaz ne

osebno bi poskusil istočasno pritiskati okno in obračati kljuko... med zadnjim neurjem je panična soseda poskušala zapreti okno... zaradi upora vetra se ni zaprlo in ji je nekako uspelo odpreti obe poziciji...okno je skoraj dol padlo in to velikosti 1x1,2 m... nekako mi je uspelo s prej omenjenim postopkom okno po cca 20 s zapreti, kaj sem naredil pa še sam ne vem

emirATes

Pripravnik
9. apr 2012
159
7
18
a tole si že probal

To close the window, the handle must be turned downwards to the initial position

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik shift pravi:
na vrhu kjer je mehanizem za zapiranje je štift katerega umakneš(odšravaš ali potisneš),mehanizem (škarje)ti bo razpadel potem ne bi smel biti problem zapreti.kluko lahko obračaš?

Sem uredil, sicer pa ni odstranljivega štifta pri tem oknu. Problem je bil ravno v tem, da kljuke nisem mogel premikati, potem sem pa na levi strani okna našel štift, ki sem ga porinil, potem pa se je dalo kljuko normalno premikati in tudi zapreti okno. Zadeva sicer še vedno ne deluje pravilno, ampak važno da je sedaj okno zaprto ... se bodo že serviserji z njim ubadali.

Za vse, ki sprašujete glede pozicije kljuke ... Okno ima oba sistema, ventus/oberliht/odpiranje na V ter paralelni odmik. Gre pa v tem vrstnem redu (gre za cikel!):

1. Kljuka dol: zaprto
2. Kljuka vodoravno: ventus
3. Kljuka gor: paralelni odmik
4. Kljuka vodoravno: normalno odpiranje okna
5. Kljuk dol: ponovno zapiranje okna

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
774
113
Problem si sam naredil, ker si se pri odprtem oknu igral z kljuko...... ki se je varnostno zaskočila.

Za kljuko imaš na delu ki ni dostopno, ko je okno zaprto kot en gumb, ki deblokira vse skupaj.

Ko urediš, se več ne igraj z kljuko, ko že odpreš okno - srednja pozicija. Za ventus kot vem, je zgornja pozicija, ti pa ko si se igral , kljuka seveda nazaj gor ni več šla, gre pa, kot sem napisal. Ni redek pojav , da se uporaniki tako zaštrikajo.....

To vem, da velja za standardni Winkaus in Roto mehanizem za okna.

Nazadnje urejeno:

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
A lahko najprej za nas nevedneže, ki pa se nam tudi lahko zgodi kaka neumnost razjasnimo pojme?
Ventus - a je to prezračevanje, ko je okno odprto za par mm?
Oberlicht - je sicer po slovensko nadsvetloba in praviloma nima veze z okni. Mogoče tu mislite okno na kip?
Normalno odpiranje, ko se odpre z vpeto vertikalo desno ali levo?

No pri mojih oknih (Jelovica in AJM) je kljuka dol zaprto, vodoravno normalno opiranje in gor kipanje. To se mi zdi nek standard in dvomim, da tukaj kdo od proizvajalcev izumlja toplo vodo. Ventus pa dela če je kljuka v poziciji na sredi med vodoravno in gor. Seveda se vsi premiki kljuke izvajajo pri zaprtem oknu, drugače okno dol pade, oz. obvisi samo na tistem fiks vpetem vogalu. Tako okno je treba pritisniti v okvir in sočasno premikati kljuka, da vsaj na eni stranici zagrabi normalno.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
In to je?
Zaprto okno? Gori piše tri funkcije in dvakrat zaprto - pet točk.

Tri funkcije odprtega vidim gori, če si prav razlagam njegov post, le da naj bi imela kljuka vodoravno dve opciji ventus ali normalno odpiranje, kar se meni zdi neumno, ampak pri winkneki že vedo zakaj.

Aha paralelno odprto okno? Da ne govorimo mogoče o drsnem odpiranju, ker to mi ni čisto jasno, zato pa sem prosil, da razčistimo pojme.

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
877
63
28
Evo te 4 pozicije še v sliki. Drugače pa naj bi bilo Ventus in Oberlicht isto kar se tiče odpiranje okna.
okucie_comfort_1.jpg