ne dodeli črke pogona

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
nabavil sem zunanji 2,5'' disk in ko sem ga priklopil na xp-je pro sem mu moral najprej določit particijo in ga formatirat. To se mi je zdelo ok. Ga na drugem pc-ju z xp-ji pro prklopim in mu ne dodeli črke pogona (sem admin). Sem moral mu sam določit. Ga sedaj priklopim na tretji pc z visto in spet enako, ne dodeli sam črke pogona, morem sam to nastavit. Je pa formatiran v ntfs.

Kje je težava? Ker tole je kr mal tečno, sploh, če se bo kdaj pojavlo na pc-ju kjer ne bom imel admin pravic.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Čudno.... meni ga vedno dodeli na prvo prosto črko, razen če je drugače določeno (je pa to per-PC in ne per-disk nastavitev).

Kje si pa potem sploh nastavil črko pogona? V admin tools?

Mi je pa čudno, da si ga moral najprej formatirat... Običajno ti diski pridejo predformatirani v FAT32. Kater sistem si ti dal gor? Poizkusi še NTFS...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Je napisal, da ima ntfs.

Črke se rihtajo v Disc Management (pod Admin tools).

Hej, mogoče pa bo v Windows 7 to porihtano ? Ali 8...
Upanje umre zadnje
wink-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
disk in ohišje sem kupil ločeno. Zato je bilo vrjetno najprej disk formatirat.
PC z visto je čuden-majke mi:) Disk dela samo spredaj, pa še to more bit priklopljen z Y kablom(dodatno napajanje). V bilo kateri drugi luknji ga sploh ne najde.

Na drugem pc-ju z visto dela vse ok iz prve.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Zato, ker USB port da 500mA, kar pa ni dovolj za delovanje diska. Sem že milijonkrat napisal.
Ali pa je PC izven specifikacij.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
napajanja da "zadosti", ker disk pokaže, sam ne dela dovolj hitro. Če je na enem kablu kopira 1uro, če je pa na dveh pa normalno.

sem priklopil disk na še eno Visto pa dela. Ga sedaj priklopim na XP spet nč od njega. V disk managmentu ga samo vidim, ne more pa nič delat z njem.
Ga priklopim na mac-a, ga odpre, vidim kaj je gor in cel disk je read only.

A pošljem nazaj al kaj naj naredim?

slika z xp-jev

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ah, to imaš GPT formatiran disk.
Tega XP ne zna brat.
Spreformatiraj na MBR. ( v Visti)

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ok to sem spremenil.
testirano na 2x xp, 1x vista, 1x mac
Na enem xp-ju mi je danes pri kopiranju podatkvo kr "odkloplo". tko, da sem ga moral fizično iz usb-ja iztaknit in nazaj vtaknit. Potem je delal normalno.

Ga priklopim na mac-a in glej ga zlomka, ne more nič gor kopirat, ker mi napiše read only. Z diska na mac pa kopira 15min, fajl velik 700MB. Sem disk priklopil na xp-je, desni klik, dal stran kljukico read only, ampak ko še enkrat pogledam je spet nazaj:(

Kaj pomeni, če je disk "Active". Morem še to odrstanit?
Kako odstranit, da ne bo več read only

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
"Active" ne bi smel vplivati.

Pa ta Mac sicer zna pisati na NTFS ?

To je bolj vprašanje potem za kaki Mac forum.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

NFTS je na Macih read-only po defaultu. Brez dodatnega software-a ne boš mogel snemati.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
a ni mac kao oh in sploh the best in user frendly
evil.gif

Hvala obema za info!

Sej za mac mi ni pomembno, sam k ga imam občasno glih pri roki pa sem probal in želel, da bi tudi gor delalo.

Sedaj spet priklopljen na eno visto in dela
cheer.gif

Upam, da bo še na drugi visti delalo.

HVALA!!