Navzkrižne alergije

Car

POSTman
4. avg 2007
8.496
1.647
113
55
Planet zemlja
www.posta.si
Kot sem že pisal v drugi temi, sem kupil sokovnil za sočenje sadja in zelenjave. Danes zjutraj sem ga preizkusil, soči odlično! Sočil sem jabolko, korenje, rdečo peso in malenkost zelene. Rezultat in okus soka sta bila odlična, toda že nekaj minut po tem, ko sem sok popil, sem dobil hudo alergijsko reakcijo, sem bil že skoraj na poti v dežurno ambulanto.
crazy1.gif

Po tableti Aeiurusa in dobre pol ure težav se je stvar začela umirjati. Malo sem pobrskal po internetu in našel Navzkrižne alergije . Imam alergijo na brezo, imam tudi povišan IgE( zakaj je povičan ne vem, boreioloza je izključena v 90%).
Kako in zakaj je to povezano? Spomnim pa se tudi primera izpred treh let, ko sem pojedel tri češnje in sem imel zelo podobne simptome kot danes.....

roseanne

Pripravnik
9. avg 2007
364
0
16
Teorijo imaš na povezavi čisto dobro razloženo.
V praksi to pomeni točno to, kar si sam občutil. Moja mama je tudi (med drugim) alergična na brezo in lahko je samo olupljena jabolka. Včasih (zelo redko) se spozabi, poje malo lupine - in ima blazne težave v grlu.
IgE in borelioza nimajo neke hude povezave. IgE-ji so protitelesa, ki sodelujejo v alergijslih reakcijah. In ti si alergik.

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Tudi mene heca breza in češnje. Iz wikija:

Kar 80 % ljudi v centralni in severni Evropi, ki je alergičnih na pelod breze, trpi za pridruženo alergijo na hrano.

Osebe alergične na pelod breze razvijejo ta sindrom po zaužitju sadja iz družine Rosaceae (češnje, jabolka, breskve, hruške, nektarine), korenja, kivija, zelene, oreščkov, stročnic in začimb (janež, curry, paprika, poper).

Na seznamu vidiš cel kup stvari iz tvojega šejka. Če je stvar tako resna, se jih raje izogibaj. Modro bi bilo tudi kakšen tablet vedno nositi s sabo...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Da si malce sposodim tole temo...

Ima kdo podatek, kako je v tem trenutku s alergijami? Mene že nekaj kar orenk mantra cca 1 teden, srbijo me tudi oči (niso rdeče), kar se še nikol ni zgodilo, in sumim, da je mogoče zdaj višek alergij pri nas, ker zaradi suše, različne rastlinice niso prej začele cvetet? Drugače sem potrjeno alergičen na ambrozijo (zelo) in pa mešane trave (srednje).