Navijanje procesorja i7 4820k

Vprasaj

Majstr
15. avg 2008
1.420
402
83
Ljubljana
CPU: i7 4820k
Plošča Sabertooth x79
cooler corsair hydro h55i

Na kolk bi se ga dalo naviti da bi bil še stabilen.

Zanimajo me nastavitve.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
Mislim da bo meter tukaj bolj primeren.

kdo ima daljšega.press

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
467716-post_slo.gif

Vprasaj

Majstr
15. avg 2008
1.420
402
83
Ljubljana
SE VIDI DA TUKAJ NOBEN NIMA POJMA O NAVIJANJU
smile-1.gif

SAM IMAM NAREJEN OVERCLOCK NA 4,5 GHZ, AMPAK BI ŠEL RAD VIŠJE
OČITNO TUKAJ RAZN PREPOTENTNIH PRIMITIVNIH NE HUMORNIH KOMENTARJEV NE MOREM PRIČAKOVAT
SE PRAVI NIHČE NE VE KOLK MNOIŽILNIK, KOLK VOLTAŽE...

TOLK O "ZNALCIH"

I

Izbrisan uporabnik #488

Tolk mimogrede. Kdo pa še danes navija?
Saj so mašine dovolj zmogljive, za drsanje pa maš konzole.

Al je še vedno ista scena?

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Tega sicer nikoli nisem pocel, ampak a ni od procesorja do procesorja (tudi ENAKEGA) to razlicno? Pa zakaj bi sploh navijal? Ne vidim poante..

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Citat:
Uporabnik Vprasaj pravi:
SE VIDI DA TUKAJ NOBEN NIMA POJMA O NAVIJANJU
smile-1.gif

SAM IMAM NAREJEN OVERCLOCK NA 4,5 GHZ, AMPAK BI ŠEL RAD VIŠJE
OČITNO TUKAJ RAZN PREPOTENTNIH PRIMITIVNIH NE HUMORNIH KOMENTARJEV NE MOREM PRIČAKOVAT
SE PRAVI NIHČE NE VE KOLK MNOIŽILNIK, KOLK VOLTAŽE...

TOLK O "ZNALCIH"

Znalci vemo, da se vsak procesor DRUGAČE navija in NI univerzalnih nastavitev.
Edini nasvet, ki ga lahko dobiš je: Navijaj, testiraj stabilnost, ko ni več stabilno povišaj voltažo, testiraj, navijaj, testiraj,...
Če si prelen, pa nekomu plačej, da naredi to namesto tebe

5. avg 2011
1.055
196
63
Okolica Ormoža
Ni ravno na mestu kar označiti ljudi vsepovprek za prepotentne. Dejstvo je, da se danes tisti, ki uporabljajo računalnik za resnejše zadeve, ne poslužujejo navijanja, ker se za spodobno ceno da dobiti dovolj hitre komponente, ki jih ni treba navijati. S tem se danes igrajo radovedni otroci in če komponento skurijo, pač prosijo ata, da kupi novo. To je ena od možnosti.
wink-1.gif

Nekateri imajo pač veselje s topom streljati na komarja.
smile-1.gif

eCoyote

Pripravnik
21. apr 2009
500
0
16
Fun4Days.Com
Ahhh, kje so te cajti.. navijat u PM, spreminjat FSB, pa volte ramov in cpuja dvigovat in zalaufat 3DMark, kakšen bo rezultat.
pozdrav.gif

p.s. raje daj v kisto SSD, ce ga se nimas-se bo poznalo precej bolj kot pa navit cpu.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.450
9.739
113
EU
Navijali smo Celerona 100 na 130 MHz pred davnimi leti ko so procesorji bili podhranjeni.. Danes ko ima vsak procesor frekvenco tri giga in še po štiri jedre, ni več potrebe po navijanju. Ni da ne bi znali, ne da se nam več
cheer.gif

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
Navijali smo Celerona 100 na 130 MHz pred davnimi leti ko so procesorji bili podhranjeni.. Danes ko ima vsak procesor frekvenco tri giga in še po štiri jedre, ni več potrebe po navijanju. Ni da ne bi znali, ne da se nam več
cheer.gif

Celerona 100 si ti bl svoh naviju, ker ga ni blo... Smo pa 333 ke navijal do nezavesti...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.076
6.923
113
pri taščici
Mogoče je mislil pentiuma 100. Ti pa so bili cca 20 let nazaj. Takrat je bil to P1. In če si hotel imeti 166 namesto 100 je bil ”2x” dražji. Zato so pa potem najbrž navijali.
In ja računalniki pred 20 leti so bili bistveno dražji od danes. Še pred 10....pa sploh ni treba upoštevati inflacije. Okoli l 2000 sem dal za nekaj osnovnega z celeronom 600 in nekim 15crt (belinea?) okoli jurja evrov. 3 leta kasneje pentium 1,8 ? 700 evrov.... Danes pa dobiš za 200 evrov....

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
U zakon tema, jebanje mladičev kako smo navijali v starih časih!
evil.gif

Moj prvi navjaški podvig je bil navijanje Pentiuma 150 na 233. Začel sem slučajno ko sem malce premikal jumperje levo desno in videl da se frekvenca spremina (takrat niti neta še nisem mel). No s stock coolerjem (pasivni) je šel pentium 150 na 180 (povišan množilnik), pri 200 je bil že nestabilen. Tako da je tekel potem ves čas na 180 kar je bil kar cool rezultat.

Ko sem dobil naslednji računalnik sem upal reskirat t.i voltmod na starem pentiumčku oz. MBju, s brikanjem uporov si lahko tako na procesorju nastavil večjo voltažo in s tem se ga je tudi dalo navit na 233MHz. Sicer ni nikoli resno deloval pri tej frekvenci, sem pa malo jezen ker sem ga pozneje zamenjal za takega ki ima MMX (P166) ampak se je slabše navijal in je bil že pri 200MHZ nestabilen.

Aja naslednji računalnik je imel Durona 600! (čisto slučjano)
cheer.gif

Z MB ki sem jo imel na začetku je šel BP do 800MHz, potem sem pa razbil pujska in kupil takrat najbolj željeno najvijaško plato (abit 7 nekaj, se mi ne da googlat) v glavnem prva plata ki je omogočala BIOS overclokanje. Hladilnik je prišel iz avstrije glanz nov Volcano (6?!) z bakrenim jedrom. CPU jedro in hladilnik se je zbrusilo in spoliralo do "šipe", termalna pasta (ne vem a je že obstajala arctic silver?) in procesor je šel v winse na 1GHz! Stabilno je delal na okoli 900MHz! To so bili časi ... (proc je še vedno doma v škatlici)

Potem naslednji CPU je bil zadnja generacija AMDjevih grelcev (thunderbird jedro), v Italiji kupjen tako da sem 3 trgovine obrnil okoli da sem dobil tistega s pravo oznako (ena serija se je boljše navijala od drugih). Tale ni bil tako ekstremen kot Duron je delal pa tudi redno pri 1600MHz oz. ga imam še sedaj doma v eni delujoči mašini. Nekaj časa je delal tudi z vodnim hlajenjem (blok kupljen pri enem majstu s s-tja, radiator je bil pa od enega vodno hlajenjega motorja cooler) potem sem prodal za več denarja kot sem kupil komplet kolegu!
grin1.gif

Sledil je še Athlon XP ampak takrat je šlo najvijanje že počasi v pozabo.

Pri grafičnih karticah pa ne pozabim na Voodoo 2 ki je švicala med nabijanjem quakeja (mislim da še skupaj s pentiumom MMX) tako da je kar zeleno bliskalo po monitorju (to kartico kot legendo imam tudi še v vitrini), pa potem dalje voodoo 3 ki je bil že standalone GPU in je bil tudi bolj kot ne ves čas obremenjen in OC (tega sem šenkal enemu z alterja pozabil že komu), pa potem prve Nvidie 256 DDR ko folk še vedel ni kaj je to zena firma.

Jah to so bli časi, dns pa mladiči kupijo za denar od staršev 3k vredno opremo in potem sprašujejo na forumu kaj naj nastavijo v BIOSu!
tongue-1.gif