U zakon tema, jebanje mladičev kako smo navijali v starih časih!
Moj prvi navjaški podvig je bil navijanje Pentiuma 150 na 233. Začel sem slučajno ko sem malce premikal jumperje levo desno in videl da se frekvenca spremina (takrat niti neta še nisem mel). No s stock coolerjem (pasivni) je šel pentium 150 na 180 (povišan množilnik), pri 200 je bil že nestabilen. Tako da je tekel potem ves čas na 180 kar je bil kar cool rezultat.
Ko sem dobil naslednji računalnik sem upal reskirat t.i voltmod na starem pentiumčku oz. MBju, s brikanjem uporov si lahko tako na procesorju nastavil večjo voltažo in s tem se ga je tudi dalo navit na 233MHz. Sicer ni nikoli resno deloval pri tej frekvenci, sem pa malo jezen ker sem ga pozneje zamenjal za takega ki ima MMX (P166) ampak se je slabše navijal in je bil že pri 200MHZ nestabilen.
Aja naslednji računalnik je imel Durona 600! (čisto slučjano)
Z MB ki sem jo imel na začetku je šel BP do 800MHz, potem sem pa razbil pujska in kupil takrat najbolj željeno najvijaško plato (abit 7 nekaj, se mi ne da googlat) v glavnem prva plata ki je omogočala BIOS overclokanje. Hladilnik je prišel iz avstrije glanz nov Volcano (6?!) z bakrenim jedrom. CPU jedro in hladilnik se je zbrusilo in spoliralo do "šipe", termalna pasta (ne vem a je že obstajala arctic silver?) in procesor je šel v winse na 1GHz! Stabilno je delal na okoli 900MHz! To so bili časi ... (proc je še vedno doma v škatlici)
Potem naslednji CPU je bil zadnja generacija AMDjevih grelcev (thunderbird jedro), v Italiji kupjen tako da sem 3 trgovine obrnil okoli da sem dobil tistega s pravo oznako (ena serija se je boljše navijala od drugih). Tale ni bil tako ekstremen kot Duron je delal pa tudi redno pri 1600MHz oz. ga imam še sedaj doma v eni delujoči mašini. Nekaj časa je delal tudi z vodnim hlajenjem (blok kupljen pri enem majstu s s-tja, radiator je bil pa od enega vodno hlajenjega motorja cooler) potem sem prodal za več denarja kot sem kupil komplet kolegu!
Sledil je še Athlon XP ampak takrat je šlo najvijanje že počasi v pozabo.
Pri grafičnih karticah pa ne pozabim na Voodoo 2 ki je švicala med nabijanjem quakeja (mislim da še skupaj s pentiumom MMX) tako da je kar zeleno bliskalo po monitorju (to kartico kot legendo imam tudi še v vitrini), pa potem dalje voodoo 3 ki je bil že standalone GPU in je bil tudi bolj kot ne ves čas obremenjen in OC (tega sem šenkal enemu z alterja pozabil že komu), pa potem prve Nvidie 256 DDR ko folk še vedel ni kaj je to zena firma.
Jah to so bli časi, dns pa mladiči kupijo za denar od staršev 3k vredno opremo in potem sprašujejo na forumu kaj naj nastavijo v BIOSu!