No pa smo tudi iPhone uporabniki dobili pravo Turn by Turn navigacijo, in sicer iDA uradno nekega ruskega podjetja. Do sedaj je bilo mogoče GPS uporabljati le z že naloženimi googlovimi mapami, nekaterimi trackerji, ki so na navoljo preko Apple Store-a, in programom xGPS, ki je neka bolj kot ne zasilna rešitev oziroma daleč od prave turn by turn navigacije poleg tega pa je na voljo le "neuradno" preko Cydie za jailbreakane telefone, medtem ko naj bi Apple uradno podporo in zeleno luč za navigacijske programe dal s prihodom nove verzije OS-a 3.0. Nekateri navigacijski programi so že bili predstavljeni na različnih sejmih med drugim tudi dobro poznani Sygic drive, vendar pa Apple do sedaj še ni dal zelene luči za prodajo teh programov preko Apple Store-a edine uradne rešitve. Kljub temu pa se se je pred parimi dnevi za jailbrekane telefone (neuradno) pojavil navigacijski program iDA, "uradno" gre kot že omenjeno za rešitev nekega ruskega podjetja, v resnici pa kajkmalu ugotovimo, da je to prevzaprav Sygic drive, na strani celo piše, da naj bi imel pri razvoju preste vmes Sygic, govori pa se, da je to dejansko Sygic drive, ki ga niso želeli sami izdati, da ne bi imeli kasneje problemov z uradno izdajo preko Apple Store-a, ko pride OS 3.0. No pa niti ni pobembno zakaj in kako vse skupaj, le da je, zaenkrat sicer le za tiste, ki imamo jaibreakane telefone, z novim iPhone OS-om pa naj bi tako ali tako prišle tudi uradne verzije Sygic drive-a in ostalih navigacij.
Več o programu najdete http://apt.ripdev.com vira oziroma preko Icy-a, ki je v mojem primeru naložil program BP, medtem ko sem imel s Cydio neke probleme. Kakšnega posebnega postopka za inštalacijo ni, če izbereš iDA Europa: Slovenian Map, ti potegne dol in naloži sam program skupaj s karto Slovenije, kasneje pa lahko dodaš še druge karte. Trenutno so serverji precej zasedeni in traja celo večnost, da se zadeva naloži, vendar gre, obstaja pa tudi vrjanta, da si program in željene karte potegneš z računalnikom ter jih ročno namestiš na telefon.
Originalna licenca stane $109.99, drugače pa je ob inštalaciji na voljo 7 dnevna trail licenca.
Končno je konec tedna, tako da sem imel nekaj časa za testiranje in prvi vtis je zelo poizitiven. Program je med drugim preveden tudi v Slovenščino ter je na voljo skupaj s slovenskim glasovnim vodenjem. Navigiranje se mi zdi tekoče, samo delovanje pa presentljivo hitro. Mogoče ima na mestu nekaj več problemov glede pozicije (kar je za gps dokaj normalno), med vožnjo pa kakšnih posebnih odstopanj (motečih za uporabo) nisem opazil. Glede kart težko govorim za druge kraje ampak po LJ je kar sem probaval do sedaj uredu pokrito, sicer pa gre za Teleatlosove karte kakršne pač so. Navigacija deluje tako v lažečem kot pokočnem načinu (odvisno od tega kako je obrnjen telefon), enkran na iPhone-u pa se mi zdi ravno prav velik, edino to, da precej odbija svetlobo, zna biti moteče, če svetloba pada na enkran pod "pravim" kotom.
V nadaljevanju pa še nekaj screenshotov...
Več o programu najdete http://apt.ripdev.com vira oziroma preko Icy-a, ki je v mojem primeru naložil program BP, medtem ko sem imel s Cydio neke probleme. Kakšnega posebnega postopka za inštalacijo ni, če izbereš iDA Europa: Slovenian Map, ti potegne dol in naloži sam program skupaj s karto Slovenije, kasneje pa lahko dodaš še druge karte. Trenutno so serverji precej zasedeni in traja celo večnost, da se zadeva naloži, vendar gre, obstaja pa tudi vrjanta, da si program in željene karte potegneš z računalnikom ter jih ročno namestiš na telefon.
Originalna licenca stane $109.99, drugače pa je ob inštalaciji na voljo 7 dnevna trail licenca.
Končno je konec tedna, tako da sem imel nekaj časa za testiranje in prvi vtis je zelo poizitiven. Program je med drugim preveden tudi v Slovenščino ter je na voljo skupaj s slovenskim glasovnim vodenjem. Navigiranje se mi zdi tekoče, samo delovanje pa presentljivo hitro. Mogoče ima na mestu nekaj več problemov glede pozicije (kar je za gps dokaj normalno), med vožnjo pa kakšnih posebnih odstopanj (motečih za uporabo) nisem opazil. Glede kart težko govorim za druge kraje ampak po LJ je kar sem probaval do sedaj uredu pokrito, sicer pa gre za Teleatlosove karte kakršne pač so. Navigacija deluje tako v lažečem kot pokočnem načinu (odvisno od tega kako je obrnjen telefon), enkran na iPhone-u pa se mi zdi ravno prav velik, edino to, da precej odbija svetlobo, zna biti moteče, če svetloba pada na enkran pod "pravim" kotom.
V nadaljevanju pa še nekaj screenshotov...
Nazadnje urejeno: