Nateguni za ležarnino KDD?

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
Mati je podedovala par delnic, ob prenosu lastništa je morala odpreti posredniški račun, saj na KDD naj nebi več smele ležati delnice.
No, gospa tam jo je poslala čez hodnik do NKBM, ob letošnjem zaračunanem znesku pa me je skorajda sezulo.

5,65€ za ležarnino delnic KDD nekako je še sprejemljivo na letni ravni, da pa si gospoda na NKBM vzamejo 22€ za: nadomestilo za pripravo podatkov, poročil in obvestil strankam za DVA A4 lista, je pa malo nategunsko...

Je to standardna praksa sedaj, ko delnice na KDD ne smejo več ležat? Imajo tak znesek vse banke ali pa se da to mogoče zmanjšati?

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.755
6.749
113
pri taščici
Welcome to slovenia.
Sorodnik mora biti delničar podjetja kjer je zaposlen. Neko namišljeno vrednost delnic so ob zacetku zaooslitve vsak mesec trgali od plače.
Potem dajo vsako leto priblizno toliko dividend, da imas za placat "skrbniski racun" (al kako se rece) A banki (cca 30 evrov).
Ce sluzbo zamenjaš, delnic ne mores prodati ker ne kotirajo na borzi. Prodas jih lahko takrat ko ti dovoli nadzorni svet. Ki seveda odkupi najprej tiste ta poceni (od tistih ki so jih dobili "zastonj" preko certifikatov).
Skratka "tajkunski recept" enega izmed ustvarjalcev "nacionalnega ponosa"

Nazadnje urejeno:

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
JAz sem pol leta čakal da sem lahko prodal interne delnice svoje prve firme, potem ko sem šel stran...

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Odkar je količina poslov na LJSE konkretno padla, si KDD izmišlja vedno nova pravila in nadomestila, da si "prislužijo" plače.
Zraven so se prislinile še banke, ki so jim KDDjevi predpisi voda na mlin. Sem že zdavnaj prodal vse slovenske papirje in se tega ne grem več.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Mene so opalili za "plačilo obveznosti po borznem posredovanju" za 28,56€. Seveda me je skoraj kap, ko sem dobil položnico, ampak mi kaj drugega kot da plačam ni preostalo
frown-1.gif

Sine370

Pripravnik
27. jun 2015
816
0
16
Kar počasi in brez panike. V tej butasti državi bodo kmalu uzakonjeni še rokovnjači, cestni razbojniki in janičarji!

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
Zanimivo: NLB ne računa stroškov trgovalnega računa za fizične osebe, do 3300€ portfelja pa tudi ne ležarnine KDD delnic...

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Zanimivo: NLB ne računa stroškov trgovalnega računa za fizične osebe, do 3300€ portfelja pa tudi ne ležarnine KDD delnic...
Imam delnice, za katere je neko podjetje dalo prevzemno ponudbo, pa so mi ravno par dni nazaj z NLB poslali dopis, da lahko pri njih odprem trgovalni račun. Naveden strošek za moje delnice (ki so vredne manj kot 500eur) so navedli cca. 30eur, tako da so tvoje informacije napačne ...

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Ja, tudi jaz sem Laško delnice prodal pri NLB-ju, mislim da je bilo med 20-30 EUR stroškov za odpiranje enkratnega trgovalnega računa pa prenakazilo kupnine na TRR od NLB.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik pioneer pravi:

Kje to piše? Tu nič ne omenjajo ampak je jasno viden strošek. Glej klavzulo II., 2. na še link: https://www.nlb.si/informacija-o-stroskih-kdd

Čisto prav napisa: Do nekje portfelja 3.300€ ne računajo ležarnine, kar je nad tem pa 0,0010% povprečnega mesečnega stanja VP.

Povprečna mesečna vrednost portfelja do vključno 3.300,00 EUR ** 0,02% povprečnega mesečnega stanja VP
**Minimalno nadomestilo se v tem primeru ne zaračuna.

http://www.nlb.si/izvlecek-tarife-novi

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik KarEn pravi:
Ja, tudi jaz sem Laško delnice prodal pri NLB-ju, mislim da je bilo med 20-30 EUR stroškov za odpiranje enkratnega trgovalnega računa pa prenakazilo kupnine na TRR od NLB.

Ena stvar je odpiranje enkratnega trgovalnega računa z namenom prodaje, drugo pa je, da odpreš trgovalni račun za dlje časa. Za fizične osebe ne računajo mesečnega nadomestila za ta račun, po ceniku pa za enkratno prodajo:

Nadomestilo za enkratno prodajo:
(Za enkratno prodajo se šteje sočasna otvoritev računa finančnih inštrumentov, prenos finančnih inštrumentov iz registrskega računa pri KDD, oddaja naloga za prodajo ter naloga za zaprtje računa finančnih inštrumentov. Nadomestili za vodenje računa ter vzdrževanje stanj finančnih inštrumentov se v primeru enkratne prodaje ne zaračunata)

1,30% vrednosti transakcije