Nastavitve centralne

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Mene pa zanima kakšne bi bile optimalne nastavitve centralne, da pokuri čim manj olja, ter da je še vedno dovolj toplo
smile-1.gif

Sicer še nisva vseljena ampak mora biti prižgana, da se znebiva vlage, pa še paziti morva da nama kakšen majster ne zmrzne
smile-1.gif

Stvar je pa takšna, imam tudi talno ogrevanje, sedaj me pa zanima kaj je boljše da je mešalni ventil do konca odprt in da ves čas teče vsa voda skozi peč ali da imam nekoliko priprtega, da vzdržuje temperaturo v ceveh trenutno tam nekje 45 Stopinj?
Potem je pumpa, ki ima 2 stopnji, kaj je bolje, na 1 ali na 2. stopnji?
Pustim talno na ene 25 stopinj, radiatorje pa pač toliko kot je v ceveh?

LP

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Ne vem zakaj bi grel vodo v bojlerju če je ne uporabljaš?
Po mojem mnenju je prva stopnja na pumpi čist dovolj.
Glede razmerja talno radiatorji pa nimam pojma. Prav veliko za majstre (20+) ne bi grel, ker itak najbrž skoz not pa ven hodjo, pa tud pri 20+ jim bo hitro vroče.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Vode v bojlerju ne grejem.
Gre se za temperaturo vodo v ceveh, ki se meša z vodo iz kotla, oziroma lahko nastaviš tako da se nič ne meša da celotna voda kroži. To mi ni jasno kaj je bolje, da jo bolj mešam in da v kotlu ostaja dalj časa več stopinj, torej se gorilec manj vklaplja, vendar pa je v radiatorjih posledično nekoliko nižja temperatura.

Grejem pa zato bolj, da ne bo kaseneje kakšnih problemov z vlago saj v kratkem dobiva že kuhinjo in se bova potem tudi vselila.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
GLlede majstrov jim lahko mirne duše purstiš prižgano na 12 do 14 stopinj. Jaz sem celo zimo predelal pri temperaturi okoli 10 stopinj (več praktično ni bilo)....pa ko enkrat delaš je prej vroče kot bi zeblo.

Ne vem...dokler vaju ni noter sam sploh kaj dosti ne bi kuril....nastavil bi, da se centralana parkrat čez dan vklopi ravno da temperira teh 12 do 14 stopinj (če je dovolj izolacije na hiši itak to ne sme bito problem z vidika potrošnje).

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Gre se samo zaradi vlage ker je novogradnja in se počasi bliža dan ko se bova vselila. Temperatura je bila celo zimo precej nižja kot sedaj vendar mora se malo bolj presušiti da ne bo kasneje kakšnih problemov s plesnijo, zato sem dvignil temperaturo na nekje 18 stopinj.

Izolacije pa praktično ni, saj še ni fasade. Ta pride spomladi.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
hiša se bo sušila tudi če neboš nič kuril (takrat odpreš okna na 'V' da jeprepih pa ti jo bo osušilo kot v puščavi). Gled en ato da nimaš še izolacije nemeči energije v prazno! Natsavi na 10 stopinj in pika! Za vsakega delavca je veæ kot dovolj, pa tudi objekt se bo popolnoma OK sušil in osušil dokler bosta vidva noter. Spomladi pa narediš samo prepih pa je stvar urejena.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
In kdaj so bila "mokra" dela (zidarija, beton, ometi, estrihi) končana.
sedaj ko imaš notri gotove tlake (prket...) boš na kratek rok zelo težko zbil vlago iz konstrukcijskih elementov. Jaz bi v toplih sončnih popoldnevih definitvno na stežaj odprl vse odprtine, da veter suši. Če ti "kuhaš" v loncu zaradi tega ne bo veliko manj vlage.
Če pa je bila stavba bolj počasi grajena (vsaj pol leta od konca mokrih del) potem pa je več ali manj vse OK in se ne sekiraj.Problemi nastanejo tam ko je "en" mesec po zaliti plošči kosilo na mizi. Tam pa verjemi da se ni imelo časa posušiti in se zna zgodit da bo parket vilo pa pokalo...

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Estrihi so bili končani konec oktobra, ometi začetek oktobra, zidava začetek avgusta. Parketa ne bo, bo laminat, keramika je itak že položena.
Drugače sem imel celo jesen in zimo odprta okna in še sedaj so, vendar precej manj saj, kot sem rekel počasi ogrevam. Vlago sem opazil le na dveh vogalih in še tam bo ravno stala kuhinja, tako da me to malo skrbi. Sicer se težko vidi na "uč" samo ko položiš roko na steno vidiš da je vlažno. Se je pa stanje precej izboljšalo od kar sem začel kuriti. Problem je, ker še vedno dela malar in ko je kital stene je bilo drug dan spet vse vlažno, tako da sem na oknih lahko videl kapljice. Zato tudi malo bolj grejem, da vsaj to površinsko vlago steram iz stanovanja.
Sicer mi bo pa malar postavil stroj za odvajanje vlage za nekaj časa.
No ja upam da ne bo problemov. Ma hudič je s to kuhinjo, ker pride čez 1 teden, saj ko enkrat pritisneš omare ob vlažno steno se kaj hitro pojavi kakšna plesen oziroma ti začenejo omare počasi razpadati.

Bolj kot to, me trenutno zanima nastavitev centralne, kot sem napisal v naslovu teme
smile-1.gif

Trenutno sem v obstoječem stanovanju in ko bo dokončan prizidek bom odprl prehod v novi del stanovanja. Tako že sedaj kar naprej poslušam kako se vklaplja gorilec peči in me zanima, če imate približno predstavo na koliko časa se pri vas vklaplja, koliko časa laufa in tako naprej.
Namreč v tem delu imamo drugačno peč in nimam nobenih izkušenj kako mora ta laufati, da ne bom čez kakšen mesec ves začuden ostal brez olja
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
v času ko te ni noter (pa sploh zdaj ko so 'topli' dnevi) enostavno pusti hišo doprto naprepih (Bo večji efekt kot če kuriš)..sploh če stanuje kje blizu lahko okna reguliraš glede na vreme (Ko bo pa pošteno stisnilo pa seveda zapreš, te rvklopiš kurjavo da ne zmrzne kaj).

V času ko imaš pa delavce pa seveda tudi malo kuriš.

Pri malarju je pa logično da bo vlage za znoret....tam se sprosti vsaj 20 litrov vode na sobo (raje več)..samo zaradi te vlage si ni za belit glave (je površinska) in bo v parih dneh šla na plano (če ji boš to omogočil).

Tako da...če želiš malo prihraniti na kurjavi....lahko do konca tedna mirne duše pustiš vse na prepih - efekt bovečji, poraba olja pa ničelna.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.771
5.917
113
Najbolj se stene sušijo, če po malem kuriš in imaš okna na kip. Takrat radioator skrbi za kroženje zraka, vlaga izhaja iz hiše, hkrati pa v hišo prihaja svež bolj suh zrak. Sedaj ko je mrzlo se ta zrak dosti bolj kroži in s tem izsošuje zidove. Zakaj kurit, in zakaj ne, je enostaven odgovor, da topel zrak sprejme več vlage kot mrzel. Pa voda lažje izhlapeva iz toplega zidu kot iz mrzlega.
Je pa res da je to mala potrata z energijo, in s tem pač vržeš nekaj kurjave skozi okno.

Drugače pa še vedno ni velike panike, ker še sunaj nimaš fasade. Tudi iz tega stališča se zifovi hitreje sušijo.

Nazadnje urejeno: