Nastavitev omrežja

akiva

Pripravnik
21. jul 2007
209
0
16
Imam eno manjšo težavo. Na eno kišto sem na novo naložil WinXp x64. Problem nastane, ker lastnik računalnika ne najde original CD-ja z driverji mame plate (za mrežno). Matična je GigaByte GA-K8NF-9, driverje sem potegnil dol iz njihove spletne strani, zadevo inštaliral, po resetu računala med omrežnimi povezavami ne pokaže LAN. Če želim dodati omrežno povezavo, mi XP-ji zajamrajo, da je povezava že narejena. Seveda pa ne dela. Sem sumil, da je kaj narobe z mrežno, pa leta deluje normalno iz linux live CD-ja.

Kaj narediti? Linuxa na mašino nebi nalagal zaradi uporabnika samega.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik akiva pravi:
Če želim dodati omrežno povezavo, mi XP-ji zajamrajo, da je povezava že narejena.
Hecno.
Kaj pa je vse v oknu za omrežne povezave ?
Kaj izpiše ukaz IPCONFIG/ALL (Start/Run... "cmd", OK, ...)
V Device Manager-ju je mrežna prisotna, brez klicajev in vprašajev ?

akiva

Pripravnik
21. jul 2007
209
0
16
V oknu za omrežne povezave je prisoten le firewire adapter (IEEE 1394).
Ipconfig -all: vrne samo tekst Windows IP Configuration, spodaj ne piše nič drugega (brez IP naslova, maske, DG).
V Device Manager-ju mrežna kartica ni prisotna, prisoten je le firewire adapter (IEEE 1394).

Vem, da je čudno. Sem že kar nekaj računalnikov poinštaliral z raznim MS šrotom in Linuxom, pa prvič naletel na takšno težavo. Je pa res, da sem pri nalaganju MS OS dosedaj vedno imel original CD od mame plate. Sedaj pa le tega nimam zaradi malomarnosti lastnika računalnika.

akiva

Pripravnik
21. jul 2007
209
0
16
Mrežna dela normalno z linux live CD-jem. Brez kakršnihkoli nastavitev avtomatsko prepozna mrežno kartico in že srfaš po netu. Ifconfig ti normalno pokaže mrežno kartico z vsemi pripadajočimi parametri.

Zadeva ne dela pod winXp x64, kljub naloženim driver-jem iz uradne spletne strani gigabyta. Sem tudi že razmišljal, da je kaj narobe z Xp-ji, naložil dve različni verziji, a brez uspeha.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ali si poskusil tudi z beta verzijo Chipset driverja, ki vključuje tudi lan? (na uradni strani)

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik akiva pravi:
V Device Manager-ju mrežna kartica ni prisotna, prisoten je le firewire adapter (IEEE 1394).
Pa je kje kaki objekt s vprašaji ?
Mogoče je na voljo več driverjev, in si ti instaliral takega, ki ni za to mrežno ?

Dodatek:

Sem šel na http://www.gigabyte.com.tw preverit, pa napiše:
For providing a better Internet service and more vivid interface, GIGABYTE has re-designed the website structure.

Original links and folders have been changed. Please use the link below to find your information.

In potem kliknem enga od ponujenih linkov, pa spet ista stran z napako. Kaj to jim dela ekipa od bolhe
confused-1.gif

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Lahko probaš tudi driver od nVidia direkt:
http://www.nvidia.com/object/nforce_winxp64_15.26.html

(jaz bi prvo instaliral samo driver za LAN, ne pa vso kramo)
((posebej njihovega firewall-a bi se izogibal, glej spodaj))

Pa upam, da ti bo delalo bolje, kot enemu sorodniku, ki je imel nVidia LAN. Od takrat imam mnenje "nForce == crap".

Nazadnje urejeno:

akiva

Pripravnik
21. jul 2007
209
0
16
Poizkusil.

Naložil sem spodaj napisane driverje, vse potegnjene dol iz njihove uradne strani, vse neuspešno.

Chipset - NVIDIA nForce4 Chipset Driver (include chipset\lan\sata raid) / O.S. : Windows® XP 64bit 6.83 28.22 MB
Chipset - NVIDIA nForce4 / O.S. : Windows® XP 64bit Beta 31.97 MB

LAN - NVIDIA nForce4 Chipset driver (include lan) / O.S. : Windows® XP 64bit Beta 29.75 MB

akiva

Pripravnik
21. jul 2007
209
0
16
Bom poizkusil še driverje iz nvidiine strani, sporočim če bom imel z njimi kaj več uspeha.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Res prava j..a. Na tvojem mesti bi kupil Lan PCI kartico za 5€ in se ne bi več zezal z driverji

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Nisi povedal, če je v Device Manager kaki objekt z rumenim vprašajem ali klicajem.

akiva

Pripravnik
21. jul 2007
209
0
16
Ne, noben objekt ni z rumenim vprašajem. Vse deluje, kot bi moralo, vsi driverji so naloženi kot morajo biti, razen tega da v Device managerju ni mrežnega (LAN) adapterja.

Je pa zanimivo, kot sem zapisal že zgoraj, da v Network connections z Add new network connection + sledi navodilom za kabelski internet na koncu windowsi javijo, da je povezava že ustvarjena in da naj ob eventuelnih težavah kliknem na ikoncu in uporabim funkcijo Repair, kar bi bilo super, če bi ta ikonca kje bila.
bonk.gif
Le te ni niti med network connections niti je ni v tray-u.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
"Add new network connection" nima veze z LAN-om, pusti to.

Če ga ni ne z, ne brez vprašaja, je nekaj čudno.

Probaj kaki program za izpis komponent PC-ja, kot so Everest , Sandra ipd.

akiva

Pripravnik
21. jul 2007
209
0
16
Končno našel čas in naložil Nvidiin driver za LAN. Zadeva dela.
cheer.gif

Stein, hvala za dober nasvet.
aplauz.gif
Čeprav tvojemu sorodniku ni dobro delovalo, upam da tu ne bo več problemov.

Še enkrat hvala, zvezdice letijo v tvojo smer.