Naročanje iz kitajske in certifikati

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Malo se mi mudi, zato dajem sem.
1. Katere certifikate moram od trgovca zahtevat, ko naročam iz Kitajske? Verjetno se razlikujejo glede med seboj (elektronika CE, igrače - ?).
2. poznam aliexpress, dx.com, gearbest, banggood, geekbuying - je katera od teh bolj varna od druge glede ustreznosti za EU
3. ali moram vedno povprašati trgovca za ustrezne certifikate ali lahko to kako preverim sam od sebe?

lp

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.255
7.048
113
Glavno vprašanje, kupuješ privat ali kot firma za masoven uvoz in potem prodajo?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.255
7.048
113
Ne komplicirajo tako zelo, četudi ni CE, edino če se gre za zelo očiten ponaredek kakega branda, ali pa je recimo kakšna otroška igrača, kjer so pač bolj strogi iz očitnega razloga.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Zavisi od tega kaj kupuješ in kako nameravaš uporabljati. Je skrivnost?
Če gre za nek stroj na paleti, ti ga carina brez certifikatov ne bo izročila in boš ali moral zagotoviti papirje ali pa plačati uničenje. Ne glede na uporabo, privat ali firma. Ni važno.
Zdej, če kupuješ drobno elektroniko, polnilce za mobitele ipd. imej v mislih, da če imaš smolo, se lahko kak slab ponaredek vžge (zelo redno sicer). Ali pa da hitro crkne (precej pogosto). Skratka imej v mislih, kaj in kje si kupil.

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Nimam nekaj čisto deločenega za kupiti, malo gledam. Zdaj sem v dogovoru za eno pametno uro za cca 50 EUR, večinoma bo šlo za drobno elektroniko, mogoče kakšno obleko.

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
To je to potem?

a) The European Union requires CE certification for electronic products
b) REACH certification (requirements in the European Union for chemical and other products), in case of chemical products, REACH registration is required; in case of other products, REACH testing is required.
c) RoHS: certain restrictions applicable to electronic products
d) EN (Europe), CPSIA (USA): regulations applicable to toys
e) Routine chemical testing for textile products (OKTEX-100)
f) Requirements regarding REACH testing, RoHS, EN, CPSIA, OKTEX-100 are about restrictions concerning hazardous substances.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.255
7.048
113
Ja, ampak kot rečeno niso tako strogi, včasih je dovolj samo CE nalepka na napravici, včasih niti to ne.

Taprave certifikate pa bolj rabijo firme.

Schime

Guru
22. nov 2008
2.012
790
113
In kako boš vedel, da so dejansko pridobili certifikat in niso samo napisali ali le tega ponaredili?

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Kaj pa tole glede zanesljivosti?
2. poznam aliexpress, dx.com, gearbest, banggood, geekbuying - je katera od teh bolj varna od druge glede ustreznosti za EU

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Več ali manj je vse en isti šmorn. Kvaliteta variira od zelo dobre do 5min in kanta. Dobesedno.

Kot že rečeno, CE nalepka ne pomeni "nič". Lahko pomeni tudi ChinaExport, tako da, garancije na kvaliteto tu ni. Načeloma se ti za neko drobnarijo ne bo nihče šel vtaknit v papirje. Zanimal jih bo račun, da ti odmerijo DDV in je to to.
Imej samo v mislih... če se ti pojavijo izpuščaji na roki zaradi ure, je verjetno kriva ura. Zavrži. Za obleke načeloma specificiran material drži, če ne vzameš najnajcenejše, lahko dobiš zelo soliden bombaž recimo... če dobiš nek poceni poliester in ti ne paše na kožo, spet, žal.

Vzet si moraš kot neko šalo, da če bo bo, če pa ne te pa ne bo konec. Ne bi si pa od kitajcev z zadnjim €€ kupil obleke
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.255
7.048
113
Jaz se zato zanašam samo na ebay, mogoče druge strani podcenjujem, ampak ebay ima super urejeno zaščito in sem brez skrbi.

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Pa saj he tudi na ebayu ogromno kitajske robe. Pač pošiljka ne pride iz Kitajske ampak iz kakega skladišča na nizozemskem. Kolegica je dobula super igrače iz dc.com, jaz sem do sedaj naročala večinoma na aliju. Je pa res, da vedno pogledam najbolj prodajane artikle in rating prodajalca.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Če uvažaš karkoli v EU, si ti kot uvoznik odgovoren za izdajo CE izjave o skladnosti. Če boš to naprej prodajal, potem je odgovornost tvoja. To velja za takorekoč vse. Kako je v praksi ne vem. Po zakonodaji, pa lahko carina od tebe zahteva CE izjavo os skladnosti. Na trgu lahko inšpektorji tudi preverijo verodostojnost izjave - dajo izdelke na teste.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.641
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Ročna ura je že tak izdelek, da se bodo cariniki konkretno vpičili.

Zapičili v kaj?
17758-icon_confused.gif

"Opalili" bodo DDV, če bo nad 21, € s prevozom vred in morebiti* zahtevali CE, kar se pa reši z izjavo, da je uvoz za osebno porabo (pogoj seveda, da je račun res na fizično osebo in ne na firmo (d.o.o. ali s.p.)) .

*s tem, da so se tu itak že precej "umirili"

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.188
3.638
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Ročna ura je že tak izdelek, da se bodo cariniki konkretno vpičili.

Zapičili v kaj?
17758-icon_confused.gif

"Opalili" bodo DDV, če bo nad 21, € s prevozom vred in morebiti* zahtevali CE, kar se pa reši z izjavo, da je uvoz za osebno porabo (pogoj seveda, da je račun res na fizično osebo in ne na firmo (d.o.o. ali s.p.)) .

*s tem, da so se tu itak že precej "umirili"
Zapičili v to, da se v glavnem kupuje ponaredke priznanih znamk aka Rođex in podobno.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.641
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Jup - to pa drži - samo to nima lih veze z osnovnim vprašanjem (in resnici na ljubo niti pomislil nisem, da je lahko kdo še danes tako neumen in gre kaj takega naročevat).

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.188
3.638
113
Marlbor
Jaz sem pomislil ravno na nakup ponaredka, glede na to da sprašuje katere certifikate naj zahteva od prodajalca.