Napaka - prenosni disk

kostevc

muhar
24. jul 2007
1.364
2
38
Kostel
kostevc.blogspot.com

Pozdravljeni,

imam sledeč problem z diskom. Crystaldisk mi je pokazau napako za disk pa sem malo posurfau po internetu za kaj sploh gre. Baje gre v smeri ûmiranja diska½.... Alli te številke povejo kaj v te smeri? In pa zanima me še ali bi na to napako priznali garancijo saj je disk še v garancijskem roku (ni star niti še eno leto)?
Pa me zanima kakšne imate izkušnje s tem, da vidim a bi mi kaj ratalo zrihtat ali ne....
V prilogi je pa slika napake.
1128079-Disk.jpg

Priponke

• 1128079-Disk.jpg
    1128079-Disk.jpg
    136,4 KB · Ogledi: 196

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Verjetno si med delovanjem diska kdaj zadevo ruknil/se ti je prevrnila.
Če se število premeščenih sektorjev ne bo večalo, ni panike. Če se število veča samo od sebe, je disk za v smeti.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Vsak disk ima doloceno rezervo sektorjev, s katerimi nadomesti tiste, ki se "pokvarijo". Kot receno - spremljaj vrednosti parametra in ce se bodo vecale, potem bo treba pocasi zamenjati, sicer pa naj panike ne bi bilo. Ce se vrednost veca, mu rezervnih sektorjev enkrat zmanjka; ze prej pa je seveda mozno, da kaksnega fajla ali dela fajla ne more prebrati, ce je ravno ta sreca, da je shranjeno na okvarjenem sektorju. Si pa sistem "zapomni", kje so okvarjeni sektorji, tako da kasneje tja naj ne bi vec pisal. Poskusi se zalaufati chkdsk /r na tem disku.
Seveda pa vestno delaj backupe...

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Aja, pa malo preverjaj se parameter "Current Pending Sectors Count". Tam naj bi bilo tudi 0, naceloma pa je to "cakalnica" za tiste sektorje, ki so na "dobri" poti, da se bodo pokvarili (in eventuelno povecali pod "reallocated sectors count), ker je sistem zanje vsaj enkrat zaznal tezave pri pisanju/branju.