Napaka komunale pri odcitavanju stevca

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Dal sem v čvek, ker ne vem, ali lahko to mešam med pravno zavarovalniške debate.

Zadeva je sledeča.

Pritličje zgradbe je trgovina, nadstropje so tri stanovanja.
Stanovalci dobimo kar eno položnico za vodo skupaj. Trgovina pa dobi svojo.

Po 4 letih so ugotovili, da so napačno namestili črtne kode na števce in da smo mi dobivali položnico od trgovine in obratno.
V 4 letih se je nabralo preko 900eur.
Sam sicer ne bom tako naj...., ker sem tu šele eno leto in imam garsonjero.
Nikoli nisem razmišljal, koliko bi sploh moral odšteti za komunalo - pač dobili smo položnico(40-45eur), si razdelili znesek in plačali.
Ta v komunali govori, da bi itak morali sami pogruntat, da nekaj ne štima, po drugi strani si pa mislim - ste tudi vi hodili 4 leta popisovat števce, pa bi lahko tudi vi to ugotovili. Zakaj bi se jaz s tem obremenjeval?

Zdaj bodo preplačano vrnili trgovini, nam pa potem zaračunali.

Zanima me, ali je to res samo naša krivda?

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
od vas lahko izterjajo, a ne vsega! pozor, pri teh zadevah je zastaralni rok le 1 leto, pri čemer ta prične teči s koncem leta v katerem je obveznost zapadla. izterjajo lahko torej le tisto, kar je bilo premalo računano v lanskem letu. vse ostalo je zastaralo. v primer izvršbe morate podati ugovor zastaranja, sodišče nanj ne pazi po uradni dolžnosti!

OZ

Enoletni zastaralni rok

355. člen

(1) V enem letu zastarajo:

1. terjatve za dobavljeno električno in toplotno energijo, plin, vodo, za dimnikarske storitve in vzdrževanje snage, če je bila dobava oziroma storitev izvršena za potrebe gospodinjstva;

2. terjatve radijske in televizijske postaje za sprejem programov;

3. terjatve pošte, telegrafa in telefona za uporabo telefonov in poštnih predalov, kot tudi druge njihove terjatve, ki se plačujejo v trimesečnih ali krajših rokih;

4. terjatve za naročnino na občasne publikacije, šteto od takrat, ko je iztekel čas, za katerega je bila publikacija naročena;

5. terjatev za storitve zagotavljanja dostopa do medmrežja, za storitve zagotavljanja uporabe elektronske pošte in elektronskih poštnih predalov, za storitve vzdrževanja spletnih strani in za storitve, povezane z dostopom do kabelskih in satelitskih radijskih in televizijskih programov, ki se plačujejo v trimesečnih ali krajših rokih;

6. terjatve upravnikov večstanovanjskih hiš za storitve upravljanja ter druge njihove terjatve, ki se plačujejo v trimesečnih ali krajših rokih.

(2) Zastaranje začne teči po poteku leta, v katerem je terjatev dospela v plačilo.

(3) Zastaranje teče, čeprav se dobave ali storitve nadaljujejo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.148
113
Terjatev bo postala terjatev ko dobijo položnico. Položnica pa še ni prišla torej bi rekel da zastaralni rok še ne pričel teči. Položnico lahko dobiš za nazaj (5 let), zakaj pa ne ...

Pravno formalno ni pomembna napaka ampak koriščenje dobrine, ki je v tem primeru bilo s strani ponudnika napačno obračunana - teoretično torej odvisi od pogodbe, ki jo imaš s ponudnikom. Podrobno si poglej razdelek obračunov in kako se lahko le-ti izdelajo. Namreč tole napako bodo 90% vodili kot poračun .. če je v pogodbi zapisano da ima poračun neko maksimalno obdobje (npr. 1 leto) potem lahko obračunajo samo razlik zadnjega leta. Krivi so pa izključno oni, razen če ste števce popisovali sami.

Osebno bi predagal komunali kompenzacijo na način 50:50 ali kaj takega, ker jasno komunala ne bo krila vse lastne izgube.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Položnica je že prišla.
In sicer samo za leto 2009 + januar 2010.
Znesek je cca 330eur. (zato sem predvideval, da bo preko 900 eur za plačat za ostala leta)
Glede na to da so položnico že poslali, in glede na napisano lahko sklepam, da bo to najbrž edina položnica - pač za eno leto nazaj.

Števec pa so popisovali izključno komunalci, ker itak pridejo s tisto napravo in skenirajo števec.

Saj jaz načeloma nisem nek [censored], ki bi nekaj svoje tupil, pa čimceneje hotel priti skoz. Vem, da to vodo sem dejansko koristil. Ampak po drugi strani pa tudi ni fer od komunale, da ti pribijejo 1 kratni znesek za plačat, ti pa vseskozi plačuješ "obročno". Plus krivda/napaka je bolj na njihovi strani.

Hvala za nasvete in pojasnila.

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
terjatev je nastala v trenutku, ko bi lahko terjali, ne takrat ko začnejo terjati!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.148
113
Citat:
Uporabnik xaxid pravi:
terjatev je nastala v trenutku, ko bi lahko terjali, ne takrat ko začnejo terjati!

Terjatev je nastala ob zadnjem poračunu!
grims-1.gif
Torej prej ni obstajala ...

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
pa naj bo po tvoje.
sam še vedno trdim, da je terjatev in s tem zastaralni rok pričel teči s trenutkom, ko jo je imel upnik možnost terjati. terjatev se ne vzpostavi z (nei)izdajo računa! poračuna ni za mešati v to zgodbo, poračun je zgolj vnaprej dogovorjen način obračuna, kjer se plačuje predvidene stroške ter jih nato poračuna. v tem primeru ne gre za to zgodbo. kdaj je torej imel upnik možnost pričeti z izterjavo teh stroškov???
dovolj z moje strani o tej temi.

Kdaj začne zastaranje teči

336. člen

(1) Zastaranje začne teči prvi dan po dnevu, ko je upnik imel pravico terjati izpolnitev obveznosti , če za posamezne primere ni z zakonom določeno kaj drugega.

(2) Če je obveznost v tem, da se kaj ne stori, kaj opusti ali kaj trpi, začne zastaranje teči prvi dan po dnevu, ko je dolžnik ravnal proti taki obveznosti.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Če prav razumem, mi potemtakem po 336.členu niti leta 2009 nebi bilo potrebno plačati.

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
2009 je potrebno plačati! ker posebna določba, ki govori o enoletnem zastaralnem roku, določa:

(2) Zastaranje začne teči po poteku leta, v katerem je terjatev dospela v plačilo.

tek zastaranja (1 letni rok) se torej v primeru terjatev, ki so nastale kadarkoli v letu 2009, prične s 01.01.2010!

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Še nekaj sem se spomnil - če bi znal odgovorit:

In sicer trgovina je plačevala 4 leta prevelik znesek. Glede na to, da zadeva po enem letu zastara ji potemtakem komunala vrne samo za leto 2009 - oziroma ravno v znesku, ki ga moramo plačati mi.
Ali lahko trgovina od nas zahteva, da bi ji morali kaj nazaj vrnit za ostala leta?

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
ne drži! trgovina ima do komunale zahtevek na podlagi določb o neupravičeni pridobitvi. 190 člen OZ in in drugi.