Namakanje čaja

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
naj gre za vrečke ali pa lističe.... zakaj namakanje v vreli vodi določeno št. minut?

Kaj če pozabiš precedit ali vzeti vrečke ven....čaj zliti stran?
Nekateri bluzijo, da se po določenih minutah sproščajo strupene snovi ven
uf-1.gif
mi je malo mimo
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.749
113
Nič ni strupenga. Samo bolj grenko rata vse skupej in se prekrije aroma.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Verjetno je tu mišljen tanin, ki daje grenak okus. Slednji se izloča pa z visoko temperaturo in jasno s časom ko se čaj namaka.

Sam tanin sploh v količinah kot je v čaju ni strupen oz. ne škodi zravju, ima celo nekatere dobre lastnosti .. je pa grenak/trpek. Zato se "prave" čaje pripravlja tako da je delež tanina "ustrezen". Koliko časa namakat in na kakšni temperaturi je odvisno pa od vrste čaja.

Na splošno če nočeš grenkega okusa pa da je aroma še vedno izrazita je bolje namakat do 3 min na temperaturi do 80C s tem da daš ustrezno več čaja.
 

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
mislila sm na splošno. Sm se mal "zasekirala", k sm bebe čaj predolg namakala :p
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Pravilo ki sem ga omenil velja za prave čaje, ti tudi vsebujejo tanin. Tanin sicer vsebujejo (precej manj) tudi nekateri "domači" čaji.

Pri raznih domačih dišavnicah (meta, kamilca, materina dušica, žajbelj ...) ipd. je potrebno pazit ker vsebujejo tujon (strup ki ga vsebuje tudi absint), sicer v vodni raztopini naj ne bi bil topen in ni nevaren ampak za otroke vseeno nebi ravno priporočal. Z daljšim časom namakanja v vodi (sploh topli) se vseeno izloči v čaj del netopnih snovi.

Podobnih snovi je sicer še en kup v en kup različnih raslinah in če bi se sedaj sekiral za vsako sled neke potencialno strupene snovi bi že zdavnaj pili samo vodo!
zmaga.gif
 

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.621
3.925
113
Ljubljana
hmpg.net
Čaji, osnovni napotki:
- črni 90 + C, 3-5 minut (indijski in nepalski lahko že pri 80+)
- zeleni 70-80 C, 2-4 minute,
- beli 70-80, 8-10
- oolong 90-95, 5-7 minut

na splošno so pa ostalo poparki, čaji so samo iz čajevca:)

Ampak, ker strupeno ni, poizkušaj, kar ti najbolj paše. Moje mnenje je, da je bolj važna temperatura (za zelene nižja!), čas večkrat prekoračim, ker se kaj "zadelam":)
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Staro domače zdravilo proti driski, tako imenovani ruski čaj, ni nič drugega kot pravi čaj, ki ga dolgo namakaš vreli vodi, da se izloči tanin, ki ima zapiralne lastnosti.
 

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Pa zeleni čaj moraš spiti v kratkem času, če je dalj časa na zraku se "pokvari".

Sicer pa na večina čajih so navodila zraven, v čajnici pa vprašaš pa je.