Nakup stanovanja - postopek

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.125
7.692
113
Zanima me postopek pri nakupu rabljenega stanovanja. Prepis stanovanja, pogodba, notar itd...? Kakšen je redosled postopka? Kje so najcenejše notarske storitve? Ali je tarifa enaka po celi SLO? Govora je o dvosobnem stanovanju, cca. 57m2. Vem, da vas je tukaj precej izkušenih glede tega, zato bom vesel vsake informacije.

Lep večer

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Sem enkrat že pisal, pa ne najdem. Torej še enkrat na kratko iz mojih izkušenj:
ko se enkrat dogovoriš za končno ceno prodaje stanovanje, se dogovoriš, pri katerem notarju bo potekal postopek. Notarji imajo zakonsko vsi iste cene za te postopke.
- pokliče se izbranega notarja in dogovori za obisk. Tam se tako kupec kot prodajalec dogovorita o pogodbi, vse postavke, datumi plačila za nakup itd. Pri meni je pogodbo sestavil notar.
- čez nekaj dni se spet dobite pri notarju, kjer pregledate vzorec pogodbe, sam sem zahteval še, da se doda postavka o predznambi pridobitve lastninske pravice, to pomeni, da stanovanje praktično takoj po podpisu pogodbe in plačilu are dobi plombo. Podpisali smo pogodbo (mene kot kupca je notar prišel 380 evrov, prodajalec cca 250).
- takoj se izpolni še vloga za odmero davka na promet nepremičnin. Kupec gre na banko plačati 10% are, prodajalec pa gre na davčno za izračun davka in ga plača, ko dobi odmero.
- v tem času kupec uredi financiranje (kredit pri izbrani banki)
- prav tako notar pošlje overovljeno notarsko pogodbo, kjer je potrjeno plačilo davka na promet
- ko banka odobri kredit kupcu, se z banko uredijo novi postopki, s katerim se nakaže kreditno vsoto prodajalcu (ali takoj ali preko hipoteke, za hipoteko je potreben še en notar in še okoli 500 € stroškov, to bo vse banka razložila)
- ko dobi prodajalec nakazan kredit, lahko naredita prevzem ključev z zapisnikom ter popis števcev.

In to je to
smile-1.gif

Tebe vse to, kar bi nepremičninska agencija računala jurja, dva ali tri za posredovalne stroške, dejansko pride 300-400 € pa kak dan dopusta.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.125
7.692
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Sem enkrat že pisal, pa ne najdem. Torej še enkrat na kratko iz mojih izkušenj:
ko se enkrat dogovoriš za končno ceno prodaje stanovanje, se dogovoriš, pri katerem notarju bo potekal postopek. Notarji imajo zakonsko vsi iste cene za te postopke.
- pokliče se izbranega notarja in dogovori za obisk. Tam se tako kupec kot prodajalec dogovorita o pogodbi, vse postavke, datumi plačila za nakup itd. Pri meni je pogodbo sestavil notar.
- čez nekaj dni se spet dobite pri notarju, kjer pregledate vzorec pogodbe, sam sem zahteval še, da se doda postavka o predznambi pridobitve lastninske pravice, to pomeni, da stanovanje praktično takoj po podpisu pogodbe in plačilu are dobi plombo. Podpisali smo pogodbo (mene kot kupca je notar prišel 380 evrov, prodajalec cca 250).
- takoj se izpolni še vloga za odmero davka na promet nepremičnin. Kupec gre na banko plačati 10% are, prodajalec pa gre na davčno za izračun davka in ga plača, ko dobi odmero.
- v tem času kupec uredi financiranje (kredit pri izbrani banki)
- prav tako notar pošlje overovljeno notarsko pogodbo, kjer je potrjeno plačilo davka na promet
- ko banka odobri kredit kupcu, se z banko uredijo novi postopki, s katerim se nakaže kreditno vsoto prodajalcu (ali takoj ali preko hipoteke, za hipoteko je potreben še en notar in še okoli 500 € stroškov, to bo vse banka razložila)
- ko dobi prodajalec nakazan kredit, lahko naredita prevzem ključev z zapisnikom ter popis števcev.

In to je to
smile-1.gif

Tebe vse to, kar bi nepremičninska agencija računala jurja, dva ali tri za posredovalne stroške, dejansko pride 300-400 € pa kak dan dopusta.

Mene kot kupca pride vse skupaj 300-400€?
Ali pa si mogoče mislil, da jaz prodajam stanovanje?

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Zanima me postopek pri nakupu rabljenega stanovanja. Prepis stanovanja, pogodba, notar itd...? Kakšen je redosled postopka? Kje so najcenejše notarske storitve? Ali je tarifa enaka po celi SLO? Govora je o dvosobnem stanovanju, cca. 57m2. Vem, da vas je tukaj precej izkušenih glede tega, zato bom vesel vsake informacije.

Lep večer

Kako bo financirano?

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.125
7.692
113
Citat:
Uporabnik Mont pravi:
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:

Lep večer

Kako bo financirano?

Lastna sredstva + kredit

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Potem nekako tako, kot je Keber napisal.

Lahko pa sami naredite pogodbo (nobena znanost), pa je tvoj strošek kupnina + vpis v ZK (pod 100 eur).
Pa strošek povezan s kreditom.

Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Mene kot kupca pride vse skupaj 300-400€?
Ali pa si mogoče mislil, da jaz prodajam stanovanje?
Kot kupca. Prodajalca pride tudi nekaj, načeloma se dogovorita, da si stroške sestave pogodbe delita pol pol.
Ni pa bilo v prvem postu razvidno, ali prodajaš ali kupuješ, zato sem napisal precej nedoločeno. Vseeno, če boš sam pisal pogodbo, zelo pazi, cak je polno, ni to nabava rabljenega avta na placu, denarji so mnogo večji, hakelcev pa tudi. Če pa boš imel še hipoteko (jaz jo imam, bo notar vzel še dodatnih 300-400 (to nepremičninske agencije ne pokrivajo).

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.125
7.692
113
Stanovanje kupujem in hipoteka bo.
Nisem pa 100%, da so notarske tarife enake po celi SLO. Kakšen info glede tega?

Lep pozdrav

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Tarifa je določena za standardne postopke in bi morala biti enaka za vse. Seveda so takse za z.k. vpis določene in tu ne moreš nič. Lahko pa ti da Notar popust na njegovo storitev priprave pogodbe in svetovanje.

Je pa tisto Kebrovo "navodilo" precej optimistično in s predpostavko, da imaš dobroverna in poštena prodajalca in kupca.

Recimo zelo malo prodajalcev "navadnih ljudi" dovoli predlog vknjižbe lastninske pravice in hipoteke preden dobijo ves denar, česar pa banka ne da, dokler vknjižba ni predlagana.

Aja pa še to: kupca, ki si začne urejat kredit na podlagi podpisane notarske pogodbe, jaz kot prodajalec ne jemljem resno. V resnici se zadeve že prej pripravijo na Banki, ti se pozanimaš o vsem, daš jim celo predpogodbo, kjer je precej nujno, da so notri datumi plačil. Ko Banka reče, ja g. Fadil na podlagi vaših papirjev lahko dobite XYZ krede na N let, pa sklepaš pogodbo,...

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.125
7.692
113
Glede tarife me je zanimalo zato, ker bi bilo lahko nekje na Štajerskem ali Prekmurju cenejše, tako kot precej ostalih storitev. Vseeno pa hvala lepa za info.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.515
7.030
113
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Stanovanje kupujem in hipoteka bo.
Nisem pa 100%, da so notarske tarife enake po celi SLO. Kakšen info glede tega?

Lep pozdrav

Hmm... Mislim da se boš moral omejiti na "regijo", če ne celo kaj manj, ne na Slovenijo. Ko sem sama sklepala kredit s hipoteko v Kranju (mesto nepremičnine Oz moje stalno prebivališče, ne vem več, kaj je bilo važno), sem morala iti k notarju v Kranj. V Ljubljano nisem smela - neki zakon...

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Po lokaciji nepremičnine - s tem so preprečili mahinacije in visoke zaslužke "dvornih" notarjev!

Ampak to velja le za hipoteke, notarsko overitev in vložitev z.k. predloga lahko naredite pri kateremkoli notaju v SLO.

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Glede tarife me je zanimalo zato, ker bi bilo lahko nekje na Štajerskem ali Prekmurju cenejše, tako kot precej ostalih storitev. Vseeno pa hvala lepa za info.

Notarska tarifa, ki velja samo za štajersko in prekmurje v priponki.

Priponke

• 2448847-2014-01-0452-2008-01-3968-npb4-p1.pdf
    152,2 KB · Ogledi: 205

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.125
7.692
113
Citat:
Uporabnik Karakala pravi:
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:

Notarska tarifa, ki velja samo za štajersko in prekmurje v priponki.

Super, hvala lepa.
Ne vem pa, ali so cene boljše od gorenjskih, saj ne poznam ne enih, ne drugih.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.125
7.692
113
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Po lokaciji nepremičnine - s tem so preprečili mahinacije in visoke zaslužke "dvornih" notarjev!

Ampak to velja le za hipoteke, notarsko overitev in vložitev z.k. predloga lahko naredite pri kateremkoli notaju v SLO.

Stanovanje se kupuje v občini Radovljica.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik keber pravi:
....
....
- ko banka odobri kredit kupcu, se z banko uredijo novi postopki, s katerim se nakaže kreditno vsoto prodajalcu
......

Sam tole mi ni jasno. Kaj če banka ne odobri kredita (oz v tem vmesnem času), potem ni stanovanje od nobenga?? Ali si to "plombo" napačno predstavljam
sprasujem se.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.188
3.620
113
Marlbor
Ta plomba pomeni, da se blokira vse posle z nepremičnino. Da slučajno prodajalec ne proda še komu, ali pa nakndno vknjiži kakšne hipoteke, izvržbe in podobne fore.

elektron12

Pripravnik
23. apr 2016
136
1
18
Toplo bi ti priporočal da pogodbo sestavlja in overi isti notar. Tako bo odgovarjal tudi za vsebino.
Če pogodbo sestaviš sam potem notar odgovarjasamo za podpise.

Kar se tiče odobritve kredita je tako da če po plačilu are ne moreš zagotovit preostale kupnine (torej ne dobiš kredita) izgubiš aro in stanovanje gre ponovno v prodajo. Razen če se dogovoriš s prodajalcem.

Zato predlagam da imaš kredit odobren pred plačilom are oz. da veš kaj tvegaš če jo plačaš prej.