Nakup SLR fotoaparata-pomoč prosim

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Dober dan.

Mogoče se ani še spomnete, ko sem pred približno pred pol leta na mobisuxu spraševal kateri analogni fotoaparat naj si vzamem za na pot v Ekvador. En uporabnik( žal se ne spomnem imena) mi je predlagal Nikon F3, ampak ker sem bil malo na kratko z denarjem ( zaradi poti) sem vzel s seboj Minolto mx5000, ki sem jo že imel doma. Problem je nastal, ker sta se mi dva filma, od treh, pokvarila, ne vem ali aparat ni slikal vredu ali pa sta se uničila med potjo. Ker poleti načrtujem še eni popotovanje, tokrat v še nekoliko bolj divji kraj-Mongolijo, me zanima, kateri fotoaparat priporočate.

Ker sem popoln amater na tem področju, prosim če me razsvetlite, če aparat nima autofocusa, a ti pol fokusiraš samo glede na svoj vid ali je še kak elektronski umestnik, ki ti pove če je slika dovolj ostra. Ker problem je, da imam dioptrijo, sicer ne tako veliko, ampak ta je zelo odvisna od tega koliko je človek utrujen, koliko je svetlobe... Tako da bojim, da če se bom zanašal le na svoj vid, da bojo slike zelo neostre.

Pa moral bi biti malo bolj robusten, ker ipak en mesec šibat po mongoliji(v džipu, na konju...) ni mačji kašelj in bi moral fotoaparat zdržati malo bolj robustno uporabo.

Vem da sta cena in kvaliteta povezani, ampak ne morem obšteti več kot kakih 150€ (bom pa stvar kupil v zda, ker koliko sem gledal so tam veliko cenejse, prevoz pa bo itak zastonj, brez carine.)

Prosim če mi nekdo to malo razloži in svetuje kaj pa kako
redface-1.gif

lp marin

Nazadnje urejeno:

matj

Pripravnik
5. nov 2007
59
0
6
v aparatih na film kjer imaš samo ročno ostrenje je v okular vgrajena t.i. split-prizma. na sredini kadra imaš krogec, ki je razpolovljen. s tem ko ostriš se ena polovica premika levo-desno. ko imaš zgornjo in spodnjo polovico poravnani, je zadeva, ki jo fokusiraš izostrena. sej če večinoma slikaš pokrajine je v 90% ostrenje kar na neskončno, sploh če imaš kak širokokotni objektiv.
http://www.thezeal.com/blog/wp-content/uploads/photoglossary/splitprism.gif

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Hja, jaz bi ti raje predlagal, da si kupiš enega malega kompakta. Na potovanjih je prtljage itak vedno preveč, potem pa še nosit okrog dokaj štorasto SLR zadevo, kupovati in paziti na filme, morda še kašen objektiv več,..... itd

Cene so ugodne in od 200€ naprej se dá dobiti že marsikaj uporabnega. Eno malo večjo spominsko kartico ( 2 ali pa 4GB) pa ti ostane le še skrb z baterijami. Z dioptrijo ne boš imel težav, saj boš vse delal preko monitorčka in sproti brisal neuporabne posneteke. Avtomatika bo poskrbela za vse, če pa boš imel veselje po kreativnosti, boš pa tudi lahko malce po svoje ustvarjal. Tule si za primerjavo malce poglej, da se boš lažje odločil.

Za malo keša pa že lahko dobiš takle primerek, vojni plen obubožane majke Rusije.
a015.gif

y1x.jpg

MMG, kar se pa tiče očesne dioptrije in iskala (okularja), na starejših SLR, naj bi vsi imeli možnost nastavitve leče. Tako v plus, kot v munus.

lp

Dolfe

Nazadnje urejeno:

TGV

Fizikalc
2. okt 2007
726
106
43
Split prizm pomaga - če boš imel objektive svetlobne moči 2.8 ali boljše. Sicer boš v še večjih težavah.

V večjo korist ti bo AF aparat, nastavi sredinski AF, obvladaj AF lock in boš imel manj težav.
V okolju ki ga navajaš - (Ekvador, Mongolija) so ljudje snemali s Canonom S2, 30D npr. brez težav.
Če te skrbi napajanje - kompaktni solarni polnilci se dobijo.
Sicer sem mal paranoika včasih tud sam, Imam enega kompaktneža na film, ki je bulletproof , zmore brez elektrike vse - lahko ti ga rentam
smile-1.gif

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
ksz.

v ekvadorju sem imel kar nekaj težav, namreč bil sem po dva tedna brez kakršnih koli virov napajanja, tako da nisem mogel kaj preveč slikat z digitalcem. ker imam še starejšega sony-ja dsc 85( al neki takega) in mi dobre baterije zdržijo kakih 60 posnetkov, sem imel kar nekaj težav, tudi ko sem kupoval baterije v superduper (za tiste razmere) fototrgovinah, so baterije zdržale povečini kakih 30-40 posnetkov.

V mongoliji pa bom 4 tedne popolnoma brez elektrike, napajanje s solarnimi celicami bi še šlo, ampak za to je verjetno potrebno kar nekaj časa, pa se mi ne zdi ravno primerno, da bi me na potovanju skrbelo če bojo baterije vredu al ne.

sicer bi lahko nosil s seboj en velik pok baterij, ampak mislim da bom raje enega analognega sabo vzel, tako da ne bom imel težav s tem.

pa na splošno, se mi zdijo analogni malo bolj "pristni", ker malo popaziš kaj snemaš, ne pa da gledaš svet skozi objektiv in stalno pritiskaš na gumb.

torej kakega bi mi priporočili? pa kakšen objektiv(e)?

lp

ps: za rentat nebi hvala, ker pri takih stvareh je bolje imet svoje pa sam sebi odgovarjat za stvar , hvala pa ponudbo
tongue-1.gif

Nazadnje urejeno:

matj

Pripravnik
5. nov 2007
59
0
6
TGV: split prizma deluje brez problema tudi z 35-70 3.5 objektivom. skoraj ni razlike med tem in 50 1.7. ne vem zakaj bi imel probleme?

medak: kupi kakega nikona ali minolto. sam sem nekaj filmov poslikal z minolto x300. ročno ostrenje, ročno nastavljaš zaslonko, čas je pa lahko avtomatski ali pa tudi to ročno nastaviš. super slike. glede objektivov moraš pa povedat kaj bi rad slikal in koliko objektivov si spripravljen nositi s seboj. ena osnova bi bila recimo x300 + minolta MD 35-70 3.5, za zvečer pa kak 50 1.7.

dioptrija ti ne bi smela povzročat problemov pri ostrenju s split prizmo. ti pa vseeno priporočam da doma posnameš kak film da vsaj malo spoznaš aparat.

recimo kaj takega http://www.bolha.com/oglas2820643
to so robustni aparati in kar delajo, če vsaj malo paziš nanj

TGV

Fizikalc
2. okt 2007
726
106
43
Ok. Pa popravljam na 3.5
smile-1.gif
- vsekakor je pa cirkus split prizm+slab vid+kakšen zoom 28-200 ali 28-300. Pa dokler je svetlobe dovolj ni nobene razlike med 3.5 in 1.7. Če si to preizkušal z Minolto - minolte so imele zelo svetle medlice, boljše kot npr. nikon FM2.

Napajanje z solarnimi je opravljeno čez dan : panel ki napolni 4AA celice je velik cca 13*15*1 cm in je lahko vedno na vrhu ruksaka oz. na svetlobi izpostavljeni lokaciji in ni moteč. Stane cca 80€ in je kr dobra investicija v samostojnost še posebej če baterije rabiš še za GPS (samo mimogrede : baterije ki jih jr digitalec "zavrnil" so bile v GPS-u , legend, dobre še šest ur). Tista reč na bolhi je kr ugodna vendar s praktičnega vidika izgubi dvoboj s kakšnim Canonom A6xx IS. npr.
Je pa res da sem jaz npr. bolj komot sorte in sem postavki foto oprema , odvisno od aktivnosti pri kateri jih uporabljam dovolil max.500 g in me že misel na vso maso tiste železnine zvija.

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Problem pri teh celicah je, da narava potovanja pomoje ne dopušča tega, ker se bomo z džipom, konji, kamelami,peš premikali večino dneva. Lahko bi ga sicer dal na vrh džipa, ampak misim da mu prah nebi ravno dobro del(bi se umazale fotocelice in pol ne polni).
Slikal bi večinoma naravo in pa ljudi. Nebi pa nosil s seboj več kot dva objektiva.
Kakšne priporočate?
gledam malo na ebayu nikon f80. mislite da bi bil vredu(ne preveč kompliciran), ker nisem ravno ekspert za fotoaprate, tako da mi tisto ročno nastavljanje ni glih preveč pri srcu
redface-1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Ti kar nabavi rabljenega F3. Se en odličen, ki sem ga svojčas nameraval kupiti, nahaja na bolhi. Je pa res,d a ga s filmom nisme preizkusil. Pa kak starejši zoom nikon objektiv kovinske konstrukcije od 28 mm pa do nekje 100 ali pa 24 120 itd pa si zmagal. Je pa res, da če nisi posebej vešč fotografije, bolj nabaviti 2x f 75 ali podobno. Eden bo že zdržal.

Nazadnje urejeno:

iskalec

Pripravnik
30. avg 2007
78
1
8
Mislim, da z F80 skoraj nimaš kaj faliti. En komplet baterij na kakšnih 30 - 40 filmov računaj (če so nižje temperature, vzemi primerno več baterij), Tudi če slikaš z vgrajenim flešem, se ta številka spremeni.
Je pa to vseeno amaterski aparat, vendar bi moral zdržati, če boš z njim delal relativno normalno.