Nakup rabljenih stvari "na firmo"

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Je to možno?

Oz. da drugače napišem, je možno od fizične osebe kupit "na firmo" - recimo en banaln primer - vrtalni stroj?

Gre se sicer za specialne zadeve, ki recimo nove stanejo 20000 eurov, rabljene pa se dobi za 10000 eurov. Samo, če kupim iz svojega dnarja za 10000 si moram itak skor 20000 iz firme ven nakazat, da to pokrijem...

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.014
-1.287
113
Fizična oseba ti lahko izda račun, ali pa skleneš eno pogodbo, ki je osnova za knjiženje.
smile-1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
skleneš kupoprodajno pogodbo potem ti računovodja to poknjiži med osnovna sredstva. pazi samo, da ti fizikalc pač ne more obračunat DDV (če ti je to pomembno). pa ko prodaš potem prodaš +ddv (če si ddv zavezanec)...

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Ne ni mi pomemben DDV, ker nismo zavezanec. Tudi ni pomembno za prodajo naprej, ker se ne bo prodajalo vsaj 5 let (če ne kar 10 ali 15).

Kako je z nakupi v tujini? Če kupim od nemca, je lahko kupoprodajna pogodba v nemščini? Ker močno dvomim, da mi bo podpisal slovensko
smile-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Domnevam
da boš moral dati pogodbo uradno prevesti... In imeti podpisani obe verziji

dentex

Guru
20. sep 2007
2.760
652
113
He Roberto ni več res. Tržni inšpektoratje zavzel stališče, da je pogodba ali uradni dokument lahko izdan v enem izmed jezikov EU. Izjava o skladnosti je izdana od pravnega subjekta na področju EU, ta pa mora biti opremljena z oznakami vseh harmoniziranih standardov, ki jih izpolnjuje in mora/ali je isto izdana v jeziku EU. Navodila za uporabo in vzdrževanje pa morajo biti prevedena.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
In če navodila niso prevedena, gredo kaznovati npr. nemca?
smile-1.gif

dentex

Guru
20. sep 2007
2.760
652
113
Hehe, ne jebat se spravjo slovenskega zastopnika, če ga podjetje, ki je dalo v obtok določeno opremo ima, če pa gre za nakup od fizične osebe, njega pomoje ne bodo, čeprav pri nas nikoli ne veš. So pa ratal zanimivo dosledni pri pregledih dokumentacije. Po drugi strani pa je tudi res, da med seboj ljudje v / na istem inšpektoratu nimajo medsebojmega vpogleda o opravljenih pregledih. Tako, da sem naprimer v moji branži imel pregled za isti artikel od enote iz Ljubljane, Novega mesta, Murske Sobote. Problem je, da zapisnike o pregledih pišejo ročno na papirje preden jih vnesejo v sistem pa traaaaaja
smile-1.gif

Glede tvojega navedka, da bodo kaznovali nemca, pa JA, če nima predstavnika za prodajo v Sloveniji in izdelek trži direktno ga imajo vso pravico. Zaradi razumevanja specifik je dolžan vsak distributer izdati navodila za uporabo v jeziku države v katero je dal/prodal izdelek v uporabo.
Tu pa spet nastopi problem. Izdelki se razlikujejo tudi po regijah v katere so namenjeni. Pa čeprav naj bi šlo za isti izdelek. Prodajalci se zavarujejo ponavadi tako, da enostavno prevedejo skopa navodila-skrajšana verzija na aparat pa namestijo znakec-piktogram knjižice ter klicaj kar pa pomeni beri navodila. Tolmačenje pa si potem po njihovem dolžan predelati sam
wink-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
Da se pridružim... Nakup rabljenega osnovnega sredstva v Nemčiji... Nakup od firme, račun na firmo, seveda brez DDV ker sem zavezanec. Plačana "ara" iz poslovnega računa, po ogledu in testu bi plačal še ostanek kupnine. Nemec (zelo velika firma) si želi GOTOVINO v višini 4.500€. Pri nas vem da je omejitev poslovanja z gotovino pri 420€, kako pa je to urejeno zunaj?

Hvala

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Mislim da podobno kot pri nas. V Italiji se bolj strogo. Seveda, cash bi vsak....

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Da se pridružim... Nakup rabljenega osnovnega sredstva v Nemčiji... Nakup od firme, račun na firmo, seveda brez DDV ker sem zavezanec. Plačana "ara" iz poslovnega računa, po ogledu in testu bi plačal še ostanek kupnine. Nemec (zelo velika firma) si želi GOTOVINO v višini 4.500€. Pri nas vem da je omejitev poslovanja z gotovino pri 420€, kako pa je to urejeno zunaj?

Hvala

Včasih nekatere firme nakup z direktno bremenitvijo prek kartice smatrajo kot gotovino (dajo tudi "gotovinski" popust). Povprašaj malo.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Citat:
Uporabnik igi pravi:

Hvala

Pri plačevanju z gotovino zunaj RS, v tujini, se morajo podjetniki in podjetja ravnati po določbah tam veljavnih predpisov.
Brez problema torej, tam ne vem če sploh imajo limit za keš.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik dentex pravi:
He Roberto ni več res. Tržni inšpektoratje zavzel stališče, da je pogodba ali uradni dokument lahko izdan v enem izmed jezikov EU. Izjava o skladnosti je izdana od pravnega subjekta na področju EU, ta pa mora biti opremljena z oznakami vseh harmoniziranih standardov, ki jih izpolnjuje in mora/ali je isto izdana v jeziku EU. Navodila za uporabo in vzdrževanje pa morajo biti prevedena.

Da se vrnemo na temo.

Torej lahko sprintam/kupim en uradni nemški Kaufvertrag in ga mu ob prevzemu pomulim pod nos in je to to? Pa potem računovodkinja poknjiži? Bom v četrtek še računovodkinjo vprašal kaj ona misli da rabi, samo bi rabil še prej točne informacije. Drugače pa se zadeva proda v ponedeljek, tako da do takrat imam časa stvari naštudirat
grin1.gif

dentex

Guru
20. sep 2007
2.760
652
113
Pomoje ja.vsaj tako so mene tretirali, drgač pa sam veš koliko ljudi toliko čudi.
Če imaš račun in ga predložiš zarad obračuna ddv, ga pač predložiš in mašino vtakneš med osnovna sredstva.

se pravi rabiš račun in pogodbo o nakupu če misliš, da je za to potrebna. Stvar poknjižiš ali pa ne
wink-1.gif
pač vstopni ddv

lp D

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Ne vem kaj kupujes in za koliko, ampak kar ti lahko uradno dajo racun nate ni panike. Ce je pa od fizicne pa jaz kupim kot fizicna in potem tukaj z nekom naredim kupoprodajno in mu uradno z racuna placam.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
On mi bo dal sicer originalni račun od nakupa, ampak je po mojem na njegovo firmo.

Bi lahko recimo šel gor in skeširal, on mi da pač ta račun, jaz pa pri nas prodam firmi, v kateri sem zaposlen?

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
Citat:
Uporabnik Tony_Clifton pravi:
Zakaj ne vprašaš na DURS?

Verjetno veš da DURS ne daje uradnih odgovorov? "Svetovalka" sicer pove svoje mnenje, ampak to je samo njeno mnenje. Zadeva ni nujno pravilna. Lahko pa oddaš zahtevek, ki se plača. Ta bi pa naj potem bil pravilen.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Sem ti na privat napisal kako sem jaz s skenerjem porihtal, sem ga isto gor vzel od fizicne. Sva sicer naredila kupoprodajno iz fizicne na fizicne, tu pa sem dalje resil zadeve, da so tako kot morajo biti. Gor sem mu skesiral na roke. Tist original ti bolj malo pomaga pa se zagotovo bo na njegovo firmo.

Lahko prodas ti firmi kot fizicna, naredite kupoprodajno in ti firma nakaze denar, kupoprodajna pa gre v knjige. Samo ne prevec mutit okoli vrednosti in tega, jaz vedno napisem tudi vse specifikacije, od serijske itd..