Nakup rabljenega vozila z ali brez rezervnega fond

Ob nakupu rabljenega vozila raje ...

• Skupaj glasov
    29

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
v naslovu manjka a ... ne gre v naslov
evil.gif

OK, vprašanje je sledeče: kupiti vozilo, ki ima manj kilometrov in je po pripovedovanju brezhibno (in za to odšteti celoten predviden znesek vozila)

ALI

kupiti avto z več kilometri, ki je sicer "tudi zelo super"
evil.gif
, ampak je malce več rizika?

Čeprav v resnici se ve, da je oboje loterija.

Pa da bo laže: govorimo o 10% dodatnega fonda. In za lažje razumevanje-avto kupimo za 15.000 EUR ali pa za 13.500 EUR + 1500 EUR ostane za ... (upamo, da za nič
tongue-1.gif
)

EDIT: Aha, opcije "raje kupim novo vozilo" ni zato, ker je tu govora izključno o rabljenih vozilih. Hvala za razumevanje in strpnost do drugače mislečih
evil.gif

Nazadnje urejeno:

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
Predispozicija, da imaš normalne dohodke in vsaj povprečno plačo (ostali scenariji izvzeti) => Si ne predstavljam, da bi zadnji euro pokuril za nakup vozila...
13.gif

Rezerve mora biti par k eur pa ne samo zaradi avta...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.672
6.710
113
pri taščici
sam sem prvi mesec po nakupu v avto dal še 10+% vrednsoti. Nekaj po svoji neumnosti, nekaj sem kupil ugodno "na rezervo".
Aja pa servis sem tudi naredil kpl, kljub temu da je bilo olje in oljni filter res najbrž menjan pred nakupom (ampak nisem reskiral zaradi tistih 40 evrov) . Ostali filtri so bili potrewbni menjave

Nazadnje urejeno:

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Spoštovani kolega,

tukaj ni govora o plačah, koliko imaš privarčevanega, koliko imaš dolgega
evil.gif

Povsem preprosto vprašanje: ali vzeti avto z manj* kilometri in za več denarja, ali vzeti avto z več kilometri, s tem, da imamo nekaj denarja za rezervo (če karkoli crkne)**

*dejstvo 1: manj kilometrov na števcu še ne pomeni, da je kilometrov res toliko
** dejstvo2: crkne lahko pri VSAKEM vozilu, tudi novem (razen, da je pri novem garancija). Torej, ko avto ni več v garanciji je možnost okvar (za neznano vozilo) blizu 1:1 - možno je, da se okvarti vozilo z manj ali z več kilometri (pogoj je, kako je bilo vozilo voženo)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.932
6.977
113
Rabljen avto vedno vzamem z garancijo pri vsaj preverjenjem prodajalcu. Razni uvozniki in nemčije me ne zanimajo, pa četudi je toliko ceneje, nima smisla.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Mislim da ni point, ali ima rezervo ali ne, samo dejstvo, da si je zastavil "vložit" 15k€ v nov avto in je vprašanje ali vse skeširat takoj ali vzet cenejšega in imeti razliko do predvidenega budgeta "na lagerju" za morebitna popravila
smirk-1.gif

(valda ima vsak alter-user vsaj 50k€ na tekočem računu tako da rezerva spoh ni vprašanje
priden.gif
)

Sicer pa... kakor gledam, kako se prodajajo avti preko avtoneta, raznih dealerjev ki obljubljajo da prodajajo zlato za malo denarja... glede na riziko najslabšega možnega scenarija, je skoraj ceneje kupit nov avto in ga vozit dokler gre
17758-icon_confused.gif
)

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Rezerva je rezrva za kakšne bolj nepredvidene zadeve (izguba službe ali kaj podonbega). Za avto tudi, samo če že v štartu veš da bo kaj za porihtat, potem to ni ravno nekaj nepredvidenega.

Sicer pa, jaz imam dva avta, novega in rabljenega, pa kakor sedaj vidimi, bo TCO za oba približno enak (nabavna-prodajna+servisi+izredna popravila). Edina razlika je da se pri novem najprej voziš v novem avtu in potem v vedno starejšem,pri rabljenem pa vedno v starem, a ga vmes zamenjaš in se ga torej ne naveličaš.

Faktorjev je sicer še nekaj: pri novem da ga kupiš po ugodni ceni in takega da ne zgublja preveč na vrednosti, pri rabljenem pa to kako se znaš znajti glede kakšnih popravil oziroma koliko se ti je odveč ukvarjati s tem.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.545
433
83
sigurno opcija B, ampak, oprosti, kdo pa si ti, da si podal rizičnost B variante oziroma na kakšnem nivoju in na podlagi česa si to podal - na podlagi prevoženih kilometrov? strokovnega pregleda vozila? ocene AMZS in podobnih preglednikov?
in varianta A "po pripovedovanju" - pravljice berem doma otrokom, za take primere obstaja strokovni pregled vozila

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Težko boš tukaj dobil odgovor, ker ima vsak svojo logiko upravljanja denarja. Če kupuješ avto brez garancije bi si pustil malo rezerve za morebitna popravila, ker tudi bolje ohranjeno se lahko pokvari in kaj boš potem?...odjavil avto in ga pustil na parkirišču da propada.
Jaz recimo, ko kupujem avto postrgam vse iz sklada namenjenega avtu in če se kaj nepredvidenega zgodi si "sposodim" iz sklada, ki je namenjen adaptacijam nepremičnine recimo.

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Če je vozilo A top, z znano zgodovino in realnimi malo km, potem mi vsekakor ni problem dati tistega jurja in pol več, kot pri varianti B, kjer ima vozilo več km, ker poceni nakup (se je že večkrat izkazalo) je lahko hitro drag nakup.

Seveda je pomembno tudi koliko časa misliš to vozilo imeti. Res je tudi, da ko ni več garancije ali jamstva (če vzameš od firme) ti lahko v obeh variantah nekaj crkne.

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Mislim da ni point, ali ima rezervo ali ne, samo dejstvo, da si je zastavil "vložit" 15k€ v nov avto in je vprašanje ali vse skeširat takoj ali vzet cenejšega in imeti razliko do predvidenega budgeta "na lagerju" za morebitna popravila
smirk-1.gif

To je point vsega
zmaga.gif

In ne, ne gre zame, pač radovednost, kako se obnašamo(jo) kupci rabljenih vozil.

In vse skupaj je zgolj hipotetično (Hondi), samo gola vprašanja (če že golih Slovenk v tisti temi ni).
evil.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ne morem odgovorit. Kupim rabljenega in imam max. znesek. Moja bi pa znorela brez rezerve.

Kupim avto, ker točno takega iščem in ga kdaj tudi dolgo čakam, da se pojavi rabljen. Razni preventivni pregledi ipd. se mi zdijo komplet brezvezni. Sam pregledam avto toliko, da dobim hudo dober deal za denar, ki ga plačam, če je kaj za sanirat si v glavi sproti prištejem znesku in če ni več dobr deal ga ne kupim ali pa predlagam prodajalcu svojo max. ceno, potem je pa na njemu ali sprejme ali odslovi.

Kupujem samo v tujini in tam je zaželjeno, da dobiš avto, kjer je kaj še za poštimat, ker je npr. cena nižja za 1k€ za nekaj, kar se v Slo da rešit za desetino, gor se pa švaba ne ukvarja s tem, spusti ceno in se avta hitro znebi, oni se ne ukvarjajo več ur da dobijo notri par eur, cenijo svoj čas. Ma ni balkanca, ki bi dal artikel za 1€ naprodaj na ebay (realna vrednost pa recimo več 100€).

Lahko avto daš xy modelom preverit, pa bo fasal hudo tehnično okvaro čez 1 mesec.

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
valda ima vsak alter-user vsaj 50k€ na tekočem računu tako da rezerva spoh ni vprašanje

Aja, saj res. Napačen forum. Moram tole vprašat na RKC forumu.

evil.gif

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Moj pogled je takšen: četudi vzamem vozilo do roba skrajnosti (mejni znesek), bo ta rob tolikšen, da bom šel še vedno brez zadržkov v trgovino (brez da bi gledal na ceno - OK, v mejah normale), vsake tolko časa na dopust (ne samo 1 x letno ampak vsaj 5x, od tega 1 x za daljše obdobje), si bom lahko kupil oblačila, obutev, kupil kaj "za dušo" (avto to ni, oziroma je samo ob nakupu) in predvsem (na prvem mestu) bom poleg naštetega še kaj omogočil tudi svojemu otroku.

In to je točno to, kar počnem danes. Razne okvare avta (pa jih je bilo že kar nekaj) mi niso onemogočile zastavljene poti. Avtomobil lahko vzdržujem (ravno ta mesec sem avtu privoščil generalni servis in nove gume
cheer.gif
).

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
Citat:
Uporabnik noker pravi:
Moj pogled je takšen: četudi vzamem vozilo do roba skrajnosti (mejni znesek), bo ta rob tolikšen, da bom šel še vedno brez zadržkov v trgovino (brez da bi gledal na ceno - OK, v mejah normale), vsake tolko časa na dopust (ne samo 1 x letno ampak vsaj 5x, od tega 1 x za daljše obdobje), si bom lahko kupil oblačila, obutev, kupil kaj "za dušo" (avto to ni, oziroma je samo ob nakupu) in predvsem (na prvem mestu) bom poleg naštetega še kaj omogočil tudi svojemu otroku.

In to je točno to, kar počnem danes. Razne okvare avta (pa jih je bilo že kar nekaj) mi niso onemogočile zastavljene poti. Avtomobil lahko vzdržujem (ravno ta mesec sem avtu privoščil generalni servis in nove gume
cheer.gif
).

Note to self? Ker zgoraj si napisal...
grin1.gif

Citat:
Uporabnik noker pravi:
Spoštovani kolega,

tukaj ni govora o plačah, koliko imaš privarčevanega, koliko imaš dolgega

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
A jebiga, kolega ... časi se spreminjajo. Zelo hitro
grin1.gif

Sicer pa sem zamolčal dva podatka: kolk zaslužim in kolk mam dolgega (OK, kratkega)
evil.gif

Nazadnje urejeno:

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
Citat:
Uporabnik noker pravi:
grin1.gif

Sicer pa sem zamolčal dva podatka: kolk zaslužim in kolk mam dolgega (OK, kratkega)
evil.gif

Glede na to, da si Alteraš imaš verjetno dolgega tako, da si ozemljen, plače pa pod 50k neto itak nimaš.
nahrung002.gif

dem

Fizikalc
4. avg 2011
1.939
14
38
Mislim da moraš imeti rezervo namenjeno avtu v obeh primerih. Saj tudi pri navidezno brezhibnem te lahko kaj negativno preseneti...

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Citat:
Uporabnik Generik pravi:
Citat:
Uporabnik noker pravi:
grin1.gif

evil.gif

Glede na to, da si Alteraš imaš verjetno dolgega tako, da si ozemljen, plače pa pod 50k neto itak nimaš.
nahrung002.gif

Ozemljen sem, če se uležem na tla (s trebuhom navzdol), torej to imaš prav.
Plače pa pod 50 res nimam (aja, kaj pa una črka k dela zraven?
evil.gif
)

Kaj naj rečem, živim(o) dobro, čeprav ne izpolnjujem nobenega alter pogoja
evil.gif