nakup programske opreme v tujini

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Gledam na ebayu določeno programsko opremo in so res ugodne cene.
Zanima me, ali lahko imam kake probleme pri carini (gre za izdelek iz ZDA) ali pri registraciji.
V osnovi gre za neodprt, tovarniško zavarjen cd, samo malo starejše verzije, kar mi pa popolnoma zadošča.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Isto, kot pri kateremkoli drugem nakupu. Casi, ko so vrli Kosirjevi cariniki ocarinili samo diskete in dokumentacijo, softvera pa ne, ker ga pac niso nasli v skatli, so ze mimo.

Meja za DDV je 22 EUR. V vrednost posiljke se steje tudi postnina. Zraven zaracunajo se razne takse, tako da za nizke zneske placas cca. 30-35% na tisto ceno, ki si jo ze placal prodajalcu. Visja, kot je bila cena, blizje bo ta znesek 20%. Ko bos placal, sprintaj racun oz. tisti izpis od Paypala, ker te bodo pobarali zanj.

Tako je pogosto mozno prideti ceneje do nove verzije (upgrade).

Glede registracije: mislim, da je zelo redek SW, ki se ga ne sme izvazati. Ce imas v mislih kaksen konkreten program, potem poglej kaj se prodaja pri nas oz. v Evropi.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Hvala za odgovor. Glede carinskih stopenj in zneskov mi je že jasno. Mislil sem bolj na kake regionalne omejitve, da lahko kupiš in uporabljaš programsko opremo znotraj EU.
Gre pa konkretno za ta software.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Jaz bi pobaral prodajalca, ce ze na strani proizvajalca ne najdes nic o kaksnih omejitvah.

Ce kupujes kot posameznik, pa sploh nima smisla da se obremenjujes s tem, ker ti ne bo nihce gledal pod prste.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Hvala za odgovor. Glede carinskih stopenj in zneskov mi je že jasno. Mislil sem bolj na kake regionalne omejitve, da lahko kupiš in uporabljaš programsko opremo znotraj EU.
Gre pa konkretno za ta software.

Z EndNote ne bo nobenega problema. Poskusi se dogovoriti, da ti prodajalec pošlje samo serijsko številko. Na podlagi te številke si lahko downloadaš upgrade verzijo z uradne strani za dokaj spodobno ceno. Sicer pa X1 verzija ni kompatibilna z Wordom 2010.

Nazadnje urejeno: