Nakup/pridružitev podjetja in pogodbe zaposlenih

mistique

Guru
16. jun 2009
13.715
1.500
113
Emona / Carnium
Ok, priznam, da mi niso najbolj jasne pravne razlike med pridružitvijo in nakupom podjetja in niti ne vem, če je to relevantno glede na to, kar me zanima. In to so pravice zaposlenih pri takšnih pridružitvah oz. nakupih.
Kaj se bo dogajalo z zaposlenimi je verjetno odvisno od razlogov za nakup podjetja in verjetno ne bi bilo nenavadno, če bi dan po nakupu, zaposleni v novem podjetju dobili v podpis nove pogodbe (z novimi pogoji itd.). Kaj v primeru, da so novi pogoji nesprejemljivi (slabši)?
Ali je podjetje kupec, kakorkoli obvezano spoštovati pogodbe zaposlenih podjetja, ki ga kupuje in če da, kako dolgo?

tony

Guru
23. jul 2007
9.644
1.477
113
Nekaj takšnih reči sem že dal čez v življenju... Običajno se v urejenih (večjih) firmah držijo tega, da postane nova firma pravni naslednik prejšnje in s tem tudi vseh pogodb (tako tistih do strank
smile-1.gif
, kot posledično zaposlitvenih pogodb do zaposlenih). To je držalo vsaj v večjih firmah, kjer ima vsaj teoretično nekaj besede zraven tudi sindikat določene dejavnosti.

Bodo pa verjetno vsi zaposleni dobili nove pogodbe. Tam se lahko kaj muti z novo sistematizacijo, ampak na ta način to mi nekoč uspeli zmanjšati plačo le za nekaj evrov. Se pa lahko ukinejo oz. zmanjšajo benefiti zaposlenih, npr. stimulacija (če še imate kaj takšnega v firmi
smile-1.gif
), ker običajno v zaposlitvenih pogodbah napišejo le, da zaposlenemu pripada stimulacija po pravilniku podjetja. No, ker se podjetje zamenja se lahko tudi pravilnik (ali pa ga sploh ni), in s tem tudi stimulacija gre...

Osnovne plače pa se običajno, po tej logiki, pusti pri miru...

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Vse je isto kot, če se ne bi zgodilo nič.
Novo združeno podjetje, je pravni naslednik prejšnjih.

To, da lahko dajo v podpis novo pogodbo o zaposlitvi, seveda drži. Ampak slednje bi lahko napravili tudi v starem podjetju. Enako drži tudi za vsa ostala pravna dejanja. Niti enega ni, ki ga ni mogoče napraviti tudi v starem podjetju. Od ukinjanja dejavnosti, odpuščanj, zamenjav direktorjev, namestitve direktorjevih otrok za šefe, znižanj plač, nakupa luksuznega BMWja direktorju in njegovim otrokom. Skratka, vse to sranje je pravno možno tudi v podjetju, ki se ni združilo z nikomer.

Podobne teme

I
Odgovori
4
Ogledi
5.404