Nakup prek spleta, vracilo kupnine

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.130
12
38
Kupil eno zadevo, ki ne funkcionira kot mora. Jo naslednji dan prinesem nazaj jo vzamejo in hocejo vedeti stevilko racuna. Vprasam cemu, ja za nakazilo denarja. Ja, a zdaj ga pa ne morem dobit (placal sem namrec z gotovino)? Ne, gotovine ne izplacujemo (a jemljeto pa jo?)! Koliko casa pa bo trajalo, da vrnete denar? V roku 30 dni. Fakerji, placam s kesem zdej naj jih pa kreditiram 30 dni po moznosti? Ne gre se za kes, gre se za odnos.

Zdaj pa mene zanima, imajo kaksno zakonsko osnovo oni za 30 dni do vracila denarja, ker v njihovih splosnih pogojih ne najdem nicesar podobnega. Ker jim spustim organe za vrat, mamicu jim...

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
V roku 30 dni je tudi 1. dan, pa 2. dan, pa 3. dan... Osebno lahko povem, da ko mi enkrat stvar dobimo vrnjeno in ugotovimo, da je vse tako, kot je treba (recimo temu dva dni...), naslednji delovni dan kupnino vrnemo nakazano na TRR.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.130
12
38
Upam, da bo tako, ampak vseeno, kes lahko vzames, vrnit ga pa ne mores?
smirk-1.gif

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.171
1.157
113
Verjetno ti samo zaradi logistike ne more dati denarja.
Ker potem mora narediti blagajniški izdatek,... stanje balgajne na koncu dneva je drugačno,...
Mogoče v programu ni možnosti izplačila denarja,...
Pač dogodek, ki se zgodi na vsake toliko in se znjim ne splača posebej ukvarjat.

MojcaG

Pripravnik
2. sep 2007
319
5
18
ZVPOT-UPB2 pravi:

"43.d člen

(1) Če je potrošnik v primeru iz prejšnjega člena tega zakona odstopil od pogodbe, mu mora podjetje vrniti vsa opravljena plačila.
(2) Vračilo plačil mora podjetje opraviti takoj, ko je to mogoče, najkasneje pa v petnajstih dneh po prejemu sporočila o odstopu od pogodbe. Če podjetje zamudi z vračilom plačil, mora potrošniku poleg zakonitih zamudnih obresti plačati še eno desetino prejetih plačil za vsakih dopolnjenih trideset dni zamude pri vračilu. "

Če imajo oni v svojih pogojih 30 dni, najbrž to ni v skladu z zakonom, kajti podrejeni akti (in podobno) ne smejo krčiti pravic, v tem primeru potrošnika.

Ampak - če si kupil preko spleta, si se najbrž itak moral strinjati oz. označiti, da si seznanjen z njihovimi splošnimi pogoji ...
smirk-1.gif

Lahko pa poskusiš s sklicevanjem na ta člen tega zakona
smile-1.gif

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Kupil eno zadevo, ki ne funkcionira kot mora. Jo naslednji dan prinesem nazaj jo vzamejo in hocejo vedeti stevilko racuna. Vprasam cemu, ja za nakazilo denarja. Ja, a zdaj ga pa ne morem dobit (placal sem namrec z gotovino)? Ne, gotovine ne izplacujemo (a jemljeto pa jo?)
Samo nekaj mi ni jasno... kupil si preko spleta, naslednji dan si pa zadevo nesel nazaj... kam, na splet? Če si kupil preko spleta in plačal z gotovino poštarju (ali kurirju kake druge dostavne službe...), to še ne pomeni, da si gotovino dal njim... nakazano boš dobil nazaj na TRR, zaradi evidence plačil. Firme pač ne poslujejo z gotovino iz žepa v žep...

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik MojcaG pravi:
Ampak - če si kupil preko spleta, si se najbrž itak moral strinjati oz. označiti, da si seznanjen z njihovimi splošnimi pogoji ...
smirk-1.gif

Lahko pa poskusiš s sklicevanjem na ta člen tega zakona
smile-1.gif

ne-ne-1.gif

Veljajo roki v zakonodaji.
Je kolegica kupovala avto, pa sva še s tretjim kolegom zraven, pa ji oni uturi standardno pogodbo, ki ima klavzulo "videno-kupljeno". Ona glede na to postavko začne nekaj spraševati, pa ji rečem naj se ne sekira, saj to ne velja, da je zakonodaja nad tem in, da bomo avto tako ali tako takoj peljali pregledati (prej nam tega niso hoteli omogočiti in zato nas je bilo toliko tam).

Zanimivo, da si je prodajelec premislil in ni želel prodati avta
smirk-1.gif

Le koliko ljudi pade na neveljavne pogodbene klavzule?

LaUros

Pripravnik
13. feb 2008
327
0
16
Ljubljana
Schumi, ce si osebno kupil pri njih in placal z gotovino, potem ne gre za internetni nakup!

Kar je v tvojo skodo, ker za spletne trgovine veljajo drugacna pravila vracila...

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Glede na to, da je vrnil naslednji dan velja tako, kot je prilepljeno iz zakona. Razlika je predvsem v tem, da imaš preko spleta oz. nakup na daljavo 15 dnevni (tam nekje) rok za vrnitev, za "normalne" nakupe pa le 8 dnevni.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.477
449
83
odvisno - napisal je namreč "osebni prevzem". Če grem na enaa, naročim artikel X, izberem osebni prevzem in plačam z gotovino, se to še vedno šteje za nakup na daljavo (preko kataloga, interneta...)

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.171
1.157
113
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
odvisno - napisal je namreč "osebni prevzem". Če grem na enaa, naročim artikel X, izberem osebni prevzem in plačam z gotovino, se to še vedno šteje za nakup na daljavo (preko kataloga, interneta...)
Si prepričan?
To je namreč enako, kot če bi poklical v Merkur "Ali imate to-pa-to na zalogi? Pridem iskat."

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.477
449
83
Sem prepričan.

Ni enako - ti zadevo naročiš preko spleta in je ne vidiš v živo, ne moreš pregledat, preverit, testirat, otipat... Kar ne moreš storiti niti pred prevzemom, tam dobiš samo paket in basta. Odpiranje, pregledovanje, prižiganje, igračkanje, teženje prodajalcu (tega sploh ni) preden se ne skeširaš ni mogoče. Je pa mogoče v Merkurju, zato tisto ni nakup na daljavo.

V bistvu popolnoma enako, kot če ti zadevo na dom dostavi poštar. Le da si v tem primeru stric poštar ti.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Če zadeva ne funkcionira, potem gre za stvarno napako in tam ima malo daljše roke.
Rok 15 dni obstaja za vračilo robe, ki funkcionira povsem normalno, ampak samo pri nakupih preko interneta, od vrat do vrat, po pošti itd...
Osemdnevni rok ne obstaja.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.171
1.157
113
Ne vem, kako na enaa osebni prevzem funkcionira. Še nisem uporabil.
Sem pač domneval, da prideš do nekega pulta, ti prinesejo zadevo,
pogledaš, če ti ni všeč, greš.

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Glede na to, da je vrnil naslednji dan velja tako, kot je prilepljeno iz zakona. Razlika je predvsem v tem, da imaš preko spleta oz. nakup na daljavo 15 dnevni (tam nekje) rok za vrnitev, za "normalne" nakupe pa le 8 dnevni.

smo že x krat obdelal....8 dnevni rok ne obstaja....obstaja samo dobra volja prodajalca