Nakup prek spleta (s.p.) - rok za vračilo izdelka?

mat123

Pripravnik
21. jun 2009
138
0
16
Zanima me, če pri nakupu prek spleta velja 15 dnevni rok za vračilo izdelka če je kupec s.p.? Ali pa rok 8 dni kot če bi kupil v običajni trgovini? Oz. je sploh kakšen rok, v katerem lahk s.p. vrne izdelek?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Ne vem zakaj bi bilo kaj drugače če si s.p.
Tisti famozni 8dnevni rok za vračilo v navado trgovino pa res ne obstaja, ne vem od kje ta ideja ljudem.

MojcaG

Pripravnik
2. sep 2007
319
5
18
Citat:
Uporabnik mat123 pravi:
Zanima me, če pri nakupu prek spleta velja 15 dnevni rok za vračilo izdelka če je kupec s.p.? Ali pa rok 8 dni kot če bi kupil v običajni trgovini? Oz. je sploh kakšen rok, v katerem lahk s.p. vrne izdelek?

Ne velja noben rok po zakonu, kajti Zakon o varstvu potrošnikov opredeljuje, kdo je potrošnik:
"(2) Po tem zakonu je potrošnik fizična oseba, ki pridobiva ali uporablja blago in storitve za namene izven njegove poklicne ali pridobitne dejavnosti. "

Vračila blaga za podjetja in s.p. ponavadi (če) urejajo splošni pogoji posamezne spletne trgovine.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.604
1.136
113
Titograd
Trgovine preko spleta so izjema in lahko v 15 dneh vrneš izdelek. Če kupiš v običajni trgovini pa je vse samo dobra volja trgovine
smile-1.gif

mat123

Pripravnik
21. jun 2009
138
0
16
Citat:
Uporabnik MojcaG pravi:

Ne velja noben rok po zakonu, kajti Zakon o varstvu potrošnikov opredeljuje, kdo je potrošnik:
"(2) Po tem zakonu je potrošnik fizična oseba, ki pridobiva ali uporablja blago in storitve za namene izven njegove poklicne ali pridobitne dejavnosti. "

Vračila blaga za podjetja in s.p. ponavadi (če) urejajo splošni pogoji posamezne spletne trgovine.

Zgleda da je res tako.

Sem poiskal pogoje (za vračilo izdelkov) od spletne trgovine in je pod roki za vračilo izdelkov na koncu napisano, da ne veljajo za pravne ali fizične osebe, ki opravljo pridobitno dejavnost