Nakup nepremičnine - prosim za pomoč.

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.079
2.849
113
Torej v družini se kupuje stanovanje. Stanovanje smo si ogledali in načeloma zmenili za nakup. Lastniki prodajajo stanovanje sami brez posrednikov. Stanovanje je po njihovih besedah pod hipoteko, ker so za nakup le-tega vzeli kredit. Na kaj moramo biti pozorni glede tega. Kaj mora sedanji lastnik narediti, da ne bo čez par mesecev prišlo do kakih neprijetnih presenečenj. Hvala za odgovore.

motofix

Pripravnik
18. feb 2008
92
1
6
Ljubljana
Banka pri kateri so vzeli hipotekarno posojilo ti mora izdati pisno potrdilo ( izbrisna pobotnica).

Izbrisna pobotnica je izjava hipotekarnega upnika (banke), da dovoljuje izbris hipoteke. Podpis hipotekarnega upnika na izbrisni pobotnici mora biti notarsko overjen.

Seveda je treba pred vpisom v zemljiško knjigo na tvoje ime, izplačati upnika-banko, če ne ti ta izjava ne pomeni nič. Ko banka dobi svoj delež, se boš lahko vpisal kot lastnik.

Nazadnje urejeno:

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.126
1.076
113
Pa denar za poplačilo banke nakaži na račun banke, ne na TRR prodajalca.
V nasprotnem primeru se zna denar kje zgubiti (ne pride do banke)

Pa lastnonožno na ZK po izpisek, pa povprašaj, če je to stanovanje že
v elektronski ZK. V tem pirmeru preveri 5 minut pred podpisom pogodbe, če je stanje v ZK
še vedno OK, v nasprotnem pa osebno pred podpisom na ZK po novi izpisek.
(pa pomaga, če imaš nekoga, ki ti bo znal raztolmačit tiste liste na ZK izpisku)

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
Kaj pa pri nakupu novega stanovanja? V zemljiški ej zaenkrat samo zemljišče, stanovanja so trenutno v vpisu, je pa na zemljišču plomba za 250k€ kredita za investicijo.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.126
1.076
113
Ej, ne mene spraševat. Nimam pojma.
Jaz samo pišem, kako je moja nepremičninarka delala.
Sem prepustil take zadeve ljudem, ki se na to bolj spoznajo.
Pa je bila na stanovanju ena izvršba, pa podnajemniki, pa štirje lastniki.
In je ženska vse uredila, vsaka dva tedna mi je prinesla trenutni izpisek iz ZK,
na koncu nas je vse zbobnala skupaj k notarju, da smo zaključili.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
No sej tle tut oni urejajo, danes dobim na mail baje še zadnji izpisek iz zemljiške, ker bo v 14 dneh baje etažno vpisan vse. Bomo vidl
smile-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Jurcek ima popolnoma prav, 2 minuti pred overitvijo preveri preko prenosnika še enkrat če je kakšna nova plomba gori. Teoretično se lahko zgodi da lastnik da komu pooblastilo in se v enakem času pri katerem drugem notarju sklepa še kakšna enaka pogodba. Čeprav ni vedno nujno da je plomba takoj vpisana. Lahko je vpisana tudi drugi dan kar pa zna bit problem. Poznam primer ko je nekdo imel nek dolgo in se je upnik vpisal 2 uri preden je stanovanje prodal. Torej naslednji dan sta bili na izpisku 2 plombi. Npr. 8.43 zjutraj je bila zaznamba izvršbe, ob 14.34 pa je bila plomba za vpis lastninske pravice. Sicer se je zadeva potem pozitivno rešila, saj je prejšnji lastinik stanovanja izplačal upnika in se je izvršba umaknila. Vedno pa ni tako. Tako da pazi!
wink-1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
ksz...
Sem ta teden klical na ZK (Kranj), če mi lahko mogoče povedo za določeno parcelo, če je vse ok, ker se zanimam za nakup in mi ženska reče, da ona mi pa že ne more tega povedat in da naj raje vprašam koga, ki se na to spozna.
bonk.gif

Mislim ej tri ure na dan imajo uradne ure, pa še takrat ti lahko povejo samo, da si na netu sam poglej.
Težko jim je.
crazy1.gif

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.126
1.076
113
In kaj si ti pričakoval?
Na ZK bi ti lahko edino rekla, da na tej parceli ni pa nič vpisanega. Pa še to ni nujno, da bo jutri še vedno res.
Če pa karkoli piše tam pri plombah, bi bila pa ženksa gladko neumna, če bi ti karkoli rekla.
Saj ona tam ni odvetnica, nepremičninarka, ampak ena zapisničarka s srednjo šolo.
Ker potem se hitro najde kekec, ki se začne vlečt na to: "Saj je rekla..."

Če hočeš nek odgovor, za katerim bo nkedo stal in bil odškodninsko odgovoren, pojdi do odvetnika (in ustrezno plačaj).

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Pričakoval sem, da bo neka državna inštitucija, ki naj bi delovala za dobrobit državljanov, ki plačujejo z njen obstoj, imela mogoče zaposlenega nekoga, ki je dejansko sposoben pogledat podatke in povedat kako je na stvari trenutno.
Ampak očitno imam pač prevelika pričakovanja od javne uprave.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.126
1.076
113
>>sposoben pogledat podatke in povedat kako je na stvari trenutno.
In to naj bi vedel iz enostavnega pogleda v ZK?

Recimo, da piše, da je gor ena hipoteka. Kaj naj ti odgovori?
Saj ne ve, ali je že odplačana, koliko je še za plačat, ali se sploh odplačuje,...
Mogoče je lastnik samo pozabil izbrisnico prinest na ZK,
mogoče je pa nepremičnina obremenjena še s 300.000€.

Mogoče je zadeva v zapuščinskem postopku, pa ni nič zabeleženo. In
postopek lahko traja leta in leta.

Če hočeš točno stanje, moraš najeti skoraj detektiva, da preveri vsak zapis posebej.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ja imaš prav.. Brezveze se na njih zanašat. Jaz sem najbolj vesel ko imam opravka z nepremičnino kjer piše sledeče: C1, C2, C3 ni zapisov
smile-1.gif

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
ksz...
Sem ta teden klical na ZK (Kranj), če mi lahko mogoče povedo za določeno parcelo, če je vse ok, ker se zanimam za nakup in mi ženska reče, da ona mi pa že ne more tega povedat in da naj raje vprašam koga, ki se na to spozna.
bonk.gif

Mislim ej tri ure na dan imajo uradne ure, pa še takrat ti lahko povejo samo, da si na netu sam poglej.
Težko jim je.
crazy1.gif

Teh informacij niso nikoli dajali po tel.
Še pred uvedbo elektronske Z.K. si moral iti osebno tja in pogledati v knjigo ali pa si naročil izpisek.
Zdaj je ta sreča, da to lahko narediš iz naslanjača in imaš izpisek v pol minute.
Na strani sodišča se registriraš (samo prvič), vpišeš podatke, plačaš z moneto (1,34 EUR) in je to to.

I

Izbrisan uporabnik #488

Zemljiška knjiga ne izvaja storitev pravnega svetovanja.
Vsaka zemljišča knjiga ima uradne ure za stranke, kjer se osebno oglasiš in je od referenta odvisno kaj vse ti pove. Seveda pa bolje, da ti pravno ne svetuje, ker to ni njegov delokrog.
Ker zemljiška knjiga deluje po oficialnem načelu, torej se npr. ne spušča v vsebino listin, ti lahko referent zgolj predstavi in opozori na podatke, ki so vpisani v zemljiški knjigi.

Glede vknjižbe. Po sklenitvi pogodbe, podpisu, lahko kupec predlaga predznambo in si zavaruje vrstni red...

Nato se v miru uredi davlni postopek in overitev pogodbe pri notarju, nakar vloži predlog za vpis brez strahu.

Predlagam, da se obrneš na ljudi, ki se na to spoznajo, da ne bo potem joka, ko bo v ozadju kakšna neprijetna zadeva.

I

Izbrisan uporabnik #488

Ja tako je.

49. člen Zakona o zemljiški knjigi.
3. listine iz 1. točke prvega odstavka 40. člena tega zakona, na kateri podpis ni overjen.....

Nakar imaš na podlagi 53. člena 2 meseca časa, da priskrbiš overjeno pogodbo...

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
na hitro... če je ima banka hipoteko je to najbolj varn nakup, ker ni možnosti, dvojne prodaje

dvigneš ZK
gresta z prod. banko
se zmenta na dan plačila kok je dolžen

v banki naročita še izbrisno pobotnico
plačata davek in predlog za vpis v ZK

ne pozabi narest pred primopredajo tudi popis števcev, voda, elektrika itd...

simpl kot pasulj

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Ja tako je.

49. člen Zakona o zemljiški knjigi.
3. listine iz 1. točke prvega odstavka 40. člena tega zakona, na kateri podpis ni overjen.....

Nakar imaš na podlagi 53. člena 2 meseca časa, da priskrbiš overjeno pogodbo...

A bejži no...