nakup navigacije

joshyslo

Pripravnik
Izključen uporabnik
30. jun 2008
250
4
18
Namreč namen imam kupit navigacijo in kaj priporočate.
Gledam cenovno do 150€
Garmin Nüvi 2445lmt 141€
Garmin Nüvi 1490tpro 135€
ali kaj drugega

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Mislim, da je tako cenovno kot tudi funkcionalno wayteq boljša izbira, če ne zaradi drugega pač zato, ker ni treba preklapljat med kartami. Kot je recimo nujno pri Garminu preklapljanje med Adriaroute in City navigator.

Pri nas se še da samo s City navigator, medtem ko si bolj na jugu mrzel...

netko

Guru
25. jul 2007
6.955
2.250
113
enga zapakiranga prestigiota geovision 5700 full option imam frej za 130eur

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.156
747
113
EU
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Mislim, da je tako cenovno kot tudi funkcionalno wayteq boljša izbira, če ne zaradi drugega pač zato, ker ni treba preklapljat med kartami. Kot je recimo nujno pri Garminu preklapljanje med Adriaroute in City navigator.

Pri nas se še da samo s City navigator, medtem ko si bolj na jugu mrzel...
Tega s preklapljanjem kart sploh ne razumem (ok razumem tisto kar sem prebral tu na forumu, da ne gre ker se mape ne pokrivajo točno), ampak da garmin še vedno ni sposoben rešiti te težave (kakorkoli pač že), konkurenca je pa nima
uf-1.gif

Če prav razumem, imajo tudi ta novi garminovi modeli enako težavo?
confused-1.gif

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Verjetno si pa tudi spregledal, da si vsak uporabnik Garmin naprave povsem sam zakomplicira stvar. Preklapljanje kart ? Zakaj že ? Uporabljaš samo komplet CityNavigator, problem rešen. CN nima dobre pokritosti bivše juge ? Kje je problem ? Naložiš CN brez držav, ki jih vsebuje AR in naložiš komplet AR. Že drugič problem rešen. In nikoli ni potrebe po preklapljanju zemljevidov. Če si pa naložiš komplet CN in komplet AR, to je pa druga stvar in kot že rečeno, si jo vsak sam zakomplicira. In Garmin nima tukaj zraven popolnoma nič.

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.156
747
113
EU
khm ja no torej LOL
cheer.gif

Kako misliš garmin nima nič s tem? Ti dejansko pričakuješ do navadnega potrošnika, da si bo sedaj sam izdeloval karte?
13.gif

Ne, logično da ne; potrošnik kupuje karte in želi le, da vse te skupaj tudi delujejo na dragi napravi, ki jo je kupil. Torej vse kar mu pove prodajalec je, da za EU rabi CN, ampak za jugobalkan je pa boljše Adria Route in kupi pač obe. Sedaj pa želi priti recimo iz Hrvaške prek Bosne, Srbije v Romunijo in pač naivno misli, da bo lahko imel priklopljene obe karti, da bo lahko garmin boljše izračunal pot.
smirk-1.gif

Seveda to za vas napredne uporabnike ni prav noben problem; še več, verjetno ste že prej doma na PC-ju vse pravilno izračunali in to pot prenesli na garmina, poleg tega imate s seboj še vse papirnate zemljevide za vsak slučaj in kopilota ob sebi, ki vam sporoča še naklon ceste in pod kakšnim kotom sekati ovinke.
grin1.gif

Vendar imejte pred očmi navadnega naivnega uporabnika, ki ni vešč vsega tega
17758-icon_confused.gif

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Citat:
Uporabnik NAVI_boy pravi:
Verjetno si pa tudi spregledal, da si vsak uporabnik Garmin naprave povsem sam zakomplicira stvar. Preklapljanje kart ? Zakaj že ? Uporabljaš samo komplet CityNavigator, problem rešen. CN nima dobre pokritosti bivše juge ? Kje je problem ? Naložiš CN brez držav, ki jih vsebuje AR in naložiš komplet AR. Že drugič problem rešen. In nikoli ni potrebe po preklapljanju zemljevidov. Če si pa naložiš komplet CN in komplet AR, to je pa druga stvar in kot že rečeno, si jo vsak sam zakomplicira. In Garmin nima tukaj zraven popolnoma nič.

Tudi æe tako skombiniraš, ni v redu, ker ob mejah je CN malo čez.In ker se ceste ne prekiravjo, se celo zgodi, da ne najde poti do končega cilja.

Lokalne karte ne gredo skupaj z NQ, CN pa je karta iz NQ.

Stvar po tvojem sistemu ne deluje, tudi sam sem želel narediti tako, vendar brez uspeha...

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Napačno. V petih letih sem nalagal že marsikatero kombinacijo in lahk verjameš, da se vedno vse izide. In ne, uporabnik si ne bo sam izdelal nobenih kart...uporabnik bo kupil tisto, kar rabi in ne bo kompliciral z xyz zemljevidi na napravi. Če bo rabil samo za Romunijo, bo torej kupil samo tisto, če bo rabil samo Madžarsko, bo kupil samo to...Če bo rabil samo Adria regijo, bo kupil AR...Če bo rabil komplet evropo, bo kupil samo CN. Vešč uporabnik bo pa vedel, kako in kaj lahko kombinira. In lej ga zlomka...uporabnik bo kupil lifetime za evropo...in ta vrag ti spet pusti kombinirat zemljevide med sabo...In ne zdaj spet rečit, da je za to že treba biti uber duper znalec. Če ne znaš uporabljat in nastavit naprave in vsega, kar je z tem povezano, potem je to tvoj problem in ne od Garmina.
In medtem v konkurenčnem taboru...Pri IGO ne more priti do problemov ? Zanimivo, že kar na tem forumu najdeš 90% eno in istih vprašanj, kateri zemljevid je boljši. Zakaj že ? Aja, obstajajo kar trije providerji, ki ponujajo zemljevide za IGO. Verjetno se mi tukaj ni treba spuščati do zadev, kako spet ne moreš kombinirat kar vsega z vsem.

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.156
747
113
EU
Citat:
Uporabnik NAVI_boy pravi:
Če bo rabil samo za Romunijo, bo torej kupil samo tisto, če bo rabil samo Madžarsko, bo kupil samo to...Če bo rabil samo Adria regijo, bo kupil AR...Če bo rabil komplet evropo, bo kupil samo CN.
In kaj bo torej naredil, ko gre pot preprosto čez dve, ali več kart? Pač dodatno delo bo imel, s preračunavanjem in izklapljanjem kart. Saj noben ni rekel, da to ni mogoče, ampak je zamudno potrošniku neprijazno opravilo.
frown-1.gif

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Zamudno je narediti tri klike, ki vsega skupaj trajajo 5 sek ? Alativera
bonk.gif

Ko že omenjaš povprečnega uporabnika...Tak uporabnik se ne vozi dnevno čez šplj držav, kjer bi moral karkoli preklapljat. Tak uporabnik v večini primerov rabi navigacijo samo za matično državo...Malo bolj povprečni uporabnik pa rabi še kakšno izmed sosednjih držav. In kje je tu problem, da CN ni dovolj. Sem imel in še vedno se včasih kdo najde in to od poklicnih voznikov, ki mi prinese predpotopni street pilot model garmina, na katerem so naloženi še zemljevidi iz leta 2006
bonk.gif
Govorim o poklicnih voznikih, ki napravo rabi za delo in ne za igranje lokalnega frajerja, ki ima napravo nabito na šipi do prve lokalne oštarije. In lahk verjameš, da ko dobijo na kartico novo CN, jim je povsem dovolj. In tudi že omenjeno kombinacijo med AR in CN sem že delal, pa se še noben ni pritoževal, da jim dela probleme. In to so uporabniki, ki dnevno uporabljajo navigacijo in ki lahko tudi gredo čez šplj držav.
Navigacija je pripomoček, ki je brez lastnega človeškega razmišljanja povsem neuporabna.

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.156
747
113
EU
Jaz med vožnjo pač ne rad šarim po napravi, kar pomeni, da se je za preklop treba dodatno ustaviti (še en postanek več izmed mnogih na dolgi poti); saj pravim nepotrebno zamudno opravilo pač in ne bi bilo prav nič narobe, če bi garmin poiskal rešitev za njihove zaostale zastarele naprave, morda skupaj v sodelovanju z izdelovalci kart.

Ampak se pa da živeti tudi s to napako, v bistvu se da preživeti tudi z več let staro napravo, ki prav tako deluje čisto solidno z novimi kartami.

Tako da je bilo dovolj offtopica iz moje strani in vsem želim še lepo nedeljo
smile-1.gif

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.578
4.502
113
49
Na sončni strani ALP
Citat:
Uporabnik NekdoK pravi:
Jaz med vožnjo pač ne rad šarim po napravi, kar pomeni, da se je za preklop treba dodatno ustaviti (še en postanek več izmed mnogih na dolgi poti); saj pravim nepotrebno zamudno opravilo pač in ne bi bilo prav nič narobe, če bi garmin poiskal rešitev za njihove zaostale zastarele naprave, morda skupaj v sodelovanju z izdelovalci kart.

Ampak se pa da živeti tudi s to napako, v bistvu se da preživeti tudi z več let staro napravo, ki prav tako deluje čisto solidno z novimi kartami.

Tako da je bilo dovolj offtopica iz moje strani in vsem želim še lepo nedeljo
smile-1.gif

Tak, ki gre čez več držav bo imel naložen celoten CN. Že koiliko let uporabljam samo CN tudi za Hrvaško.
Imam sicer še licenčen AR, SCG Route in Naviguide, pa teh kart niti ne posodabljam več, ker mi je CN vrh glave dovolj!

I

Izbrisan uporabnik #488

Povprečen uporabnik bo šel v trgovino in npr. nabavil Garmina, ki ima gori naloženo celotno Evropo.

Nič ne bo potrebno preklapljati, ker zadnja karta 2012.40 pokriva zelo solidno skoraj celo Evropo.
Tudi po Balkanu ni slaba in AR ni več nujen, ako ne nameravaš v Albanijo, ki je slabo pokrita. Bosna in ČG sta srednje pokriti, Hrvaška in Srbija pa ok.

Skratka navigacija in vodenje iz škatle...

Podpora pa seveda "vedno" na voljo tudi v Sloveniji.

Če mu prodajalec ne bo omenil, da obstaja še AR, se s tem sploh ne bo ubadal.

tonek

Pripravnik
3. dec 2011
210
0
16
Ko pa bo iskal naslove po vaseh ,se bo pa čudo zakaj navigacija nič ne najde. Tam pa rešuje AR.
lp

Al mam pa jaz tako srečo
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik NekdoK pravi:
khm ja no torej LOL
cheer.gif

Kako misliš garmin nima nič s tem? Ti dejansko pričakuješ do navadnega potrošnika, da si bo sedaj sam izdeloval karte?
13.gif

Ne, logično da ne; potrošnik kupuje karte in želi le, da vse te skupaj tudi delujejo na dragi napravi, ki jo je kupil. Torej vse kar mu pove prodajalec je, da za EU rabi CN, ampak za jugobalkan je pa boljše Adria Route in kupi pač obe. Sedaj pa želi priti recimo iz Hrvaške prek Bosne, Srbije v Romunijo in pač naivno misli, da bo lahko imel priklopljene obe karti, da bo lahko garmin boljše izračunal pot.
smirk-1.gif

Seveda to za vas napredne uporabnike ni prav noben problem; še več, verjetno ste že prej doma na PC-ju vse pravilno izračunali in to pot prenesli na garmina, poleg tega imate s seboj še vse papirnate zemljevide za vsak slučaj in kopilota ob sebi, ki vam sporoča še naklon ceste in pod kakšnim kotom sekati ovinke.
grin1.gif

Vendar imejte pred očmi navadnega naivnega uporabnika, ki ni vešč vsega tega
17758-icon_confused.gif

Ne vem kaj misliš s tem napredni uporabniki.

Še pred navigacijami, če sem se odpravil na pot, sem si doma pogledal zemljevid in zapisal približno pot ter zabeležil kakšne zanimivosti. Zemljevid sem vzel s seboj jasno, ki pa seveda ni tako detajlen kot danes navigacija.

Danes počnem enako, le da je papir zamenjal monitor, kjer si enako pogledam karto, se "učim" zemljevida in najdem znamenitosti (vse informacije na enem mestu, ne rabim več vodiča kupovat, je poleg google), seveda še hitreje in še bolj natančno kot na papirju.

Nato pa zadevo prenesem v napravo.

Stvar se ni v osnovni v ničemer spremenila.

Navigacijo je treba znati uporabljati.

Če bo npr. "povprečen" uporabnik out of the box kliknil npr. prvi cilj (ajde Munchen), ga bo naprava lepo zapeljala v center
smile-1.gif
čeprav je to le tranzitna točka za naprej.
Fantastično a ne...

TKJJ

Pripravnik
28. nov 2009
316
0
16
Maribor
Eni pac mislijo, da ene naprave imajo to ze vse poslihtano in da naprava ze sama ve, kam bi kdo rad sel. Nihce pa se ni napisal, katere naprave to so.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.578
4.502
113
49
Na sončni strani ALP
So pa modeli tudi pri garminu, ki razumejo govorna navodila.
Ti mu "ukažeš" in on že pelje. Tele-pa-ti-i-ja pa pri konkurenci verjetno še tudi ni razvita...
17758-icon_confused.gif

joshyslo

Pripravnik
Izključen uporabnik
30. jun 2008
250
4
18
Imel sem nuvi 660fm vendar je pusto dušo pa me je vedno pripeljal do cilja .Skratka kart nisem nikoli preklapljal ker sem imel gor karte ADRIATOUR + CityNavigator BREZ kart ki so v Adriaroutu..
Vglavnem kujem pa drugo navigacijo ki je opisana v prvem postu....