Nakup klimatske naprave

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Živjo,

v stanovanju razmišljam o nakupu klimatske naprave. Malo gledam ponudbo, pa je večina prodajalcev levih, oziroma, sem jaz malo prezahtevna stranka
grin1.gif

Namreč, zanima me, če se kdo malo bolj spozna na zadeve. Nisem nek frik, da rabim imet 15C notri čez poletje, samo toliko da mi malo shladi, vsaj dnevno sobo (kar se moči tiče pomoje ne rabim nič ekstra). Torej, neko el'cheapo varianto, ki bo lahko tudi grela pozimi (in "spomladi", ker zdajle recimo me je kar prezeblo, centralno v bloku so izklopili, pa ko nas j*be).

Je pa ena specifika, ki jo pa nujno rabim, pa za njo večina ljudi "prvič sliši" in sicer povezljivost preko RS485 (Modbus). Hec je v tem, da si vgrajujem pametno inštalacijo pa sem si poskušal narest nek nabor, med katerim bi potem izbral kaj dejansko bi kupil, ampak...
uf-1.gif

Lp
Peter

igi

Guru
13. okt 2007
5.597
1.203
113
Celje
Ene par stvari vem o klimah, če boš rabil...
wink-1.gif

Za tole tvojo zahtevo si malce hiter (oziroma so firme, ki izdelujejo klime zelooo počasne)

Edini, ki je letos ponudil to zadevo je panasonic. In zapisali so takole: "Vmesnik Intesis je bil zasnovan posebej za Panasonic, zagotavlja pa celovito spremljanje, upravljanje in polno funkcionalnost celotne linije Aquarea izsistemov KNX, EnOcean in Modbus."

Osnovo si lahko prebereš v katalogu: http://www.mikroteh.com/cenik/PANASONIC_katalog_2012.pdf

Zdaj iz prakse ti še ne znam povedati kaj in kako, vidim samo, da je v ponudbi!

Za mitsubishija tudi obstaja modul, samo on ni "pameten". Lahko pa vklopiš/izklopiš klimo preko enega signala...

Če boš rabil več info pa sporoči in bomo mal potestiral!

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
a v tem grmu tiči zajec
grin1.gif

Edine ki jih jaz do sedaj poznam so mitsubishi (na katerem smo razvijali protokol) in Airwell, za katere sem pa prvič slišal (in ne vem če ga sploh kdo prodaja pri nas)
tongue-1.gif

Lp
Peter

igi

Guru
13. okt 2007
5.597
1.203
113
Celje
Glej, zadeva zanima tudi mene, ker občasno kdo kaj povpraša na to temo, pa priznam ne vem kaj dosti o teh protokolih za "pametne hiše"...

Če boš naredil kak korak naprej se priporočam za info. Jst bom pa priskrbel potreben material!

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
lani sem tudi sam iz firbca gledal za tako klimo pa razen omenjne mitshubishi nisem našel oz. mi je nekdo na alterju povedal.
Na panasonic sem klical, ker je v letaku nekaj bilo menjeno pa niso imel pojma o čem sprašujem:(

Kater protokol in inštalacijo boš pa imel za pametno hišo? Sam delaš, programiraš ali imaš izvajalce?

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
Saj zato pravim... noben "nič" ne ve, razvoj pametnih inštalacij je pa zadnjih par let v polnem zagonu (pred kakim mesecem sem bil na sejmu v Frankfurtu, sam gledaš
grin1.gif
)

Kar se pa tiče samega sistema, zaenkrat je plan dobiti nekaj na Modbus vodilu (rs485), ker imamo to podprto (samo očitno neke izbire klim ni). Gateway na knx je tudi opcija, ampak spet, na novo razvijat nekaj kar sploh še ne obstaja v nekem širšem merilu niti ne veš če boš sploh mel kaj od tega... :/

V uporabi bo pa tale sistem: http://www.entia.si/

Lp
Peter

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.285
811
113
Igi: tud jst grem zdele v nakup klime. rabim za garsonjero, torej 30m2. Tudi mene zanima, ali obstaja kakšna varianta klime, ki jo je mogoče vklapljati daljinsko na prednastavljene možnosti, torej samo rele on/off. Vmesnika GSM bi kupil/naredil.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Igi, ali ima ze kaksna druga klimatska naprava ze funkcijo prezracevanja ali samo una tadraga daikin.

igi

Guru
13. okt 2007
5.597
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Igi, ali ima ze kaksna druga klimatska naprava ze funkcijo prezracevanja ali samo una tadraga daikin.

Ima še Hitachi eno "kvazi" prezračevanje. Sam to je napram Daikinu, ki ima "pametno" prezračevanje (oziroma bolj vlaženje) kar nekaj. Tam je samo ena cev, po kateri piha not zrak.

igi

Guru
13. okt 2007
5.597
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:
Igi: tud jst grem zdele v nakup klime. rabim za garsonjero, torej 30m2. Tudi mene zanima, ali obstaja kakšna varianta klime, ki jo je mogoče vklapljati daljinsko na prednastavljene možnosti, torej samo rele on/off. Vmesnika GSM bi kupil/naredil.

Ja na Mitsubishi se da priklopiti modul, kjer potem samo skleneš ali razkleneš dve žici in se ti klima vklopi/izklopi. (cca. 150€)
Zdaj po domače lahko narediš tudi brez tega, da pač enostavno odlopiš/priklopiš napajanje. Vendar to ni najboljše za samo klimo.

Lp

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.213
1.384
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Saj zato pravim... noben "nič" ne ve, razvoj pametnih inštalacij je pa zadnjih par let v polnem zagonu (pred kakim mesecem sem bil na sejmu v Frankfurtu, sam gledaš
grin1.gif
)

Kar se pa tiče samega sistema, zaenkrat je plan dobiti nekaj na Modbus vodilu (rs485), ker imamo to podprto (samo očitno neke izbire klim ni). Gateway na knx je tudi opcija, ampak spet, na novo razvijat nekaj kar sploh še ne obstaja v nekem širšem merilu niti ne veš če boš sploh mel kaj od tega... :/

V uporabi bo pa tale sistem: http://www.entia.si/

Lp
Peter

Če ni skrivnost koliko pa pride takšna zadeva ?
To je povezano z mrežnimi kabli ali so kakšni drugi ?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.264
1.894
113
Čist tak...ob 'El čipo' modelu, ti bo žal po kakih 2 urah delovanja, zakaj nisi dal 300 EUR zraven pa bi imel top od klime. Tista prehodna obdobja za ogrevanje lahko nato zavlečeš na praktično cel del milejše zime razen od decembra do februraja, ko si vklopiš še osnovni vir ogrevanja (pa še tam lahko klima pomaga in niža stroške s 24 urnim delovanjem).

Slabši modeli so mnogo slabše nastavljivi, pregovorno glasnejši (in to moti!!), imajo res zgolj in samo gretjei n hlajenje....tako da...kupi pošteno, se ti bo že dolgo smejalo (meni osebno je žal, da se nismo malo stegnili - smo šli pa z isto predpostavko 'za stanovanje ni treba dosti za hlajenje'...a zdaj pošteno grejemo, ni pa to to, kar je bilo na hiši ko je bil top model..tam si pa vedel zakaj je top).

Je pa tako...če hočeš imeti pogreto/ohlajeno stabovanje mora klima delati cel čas (tudi radiatroji grejejo 24 ur dnevno)...tako da vklapljanje klime preko ne vem česa, nima nikakšrne veze...ker vse kar dosežeš je,da ti v kratkem času (eno uro predno prideš domov) pobere vlago iz prostora, ko prideš jo ugasneš in te začne zalivat....tako da, v kolikor je postavljena, da moti pihanje ko si doma, jo vsaj lavfaš v času ko si v službi, da ti tudi dejansko nagladi stanovanje (stene..ne zraka). Če je opcijanaj dela tudi prek noči oz. idelano 24 ur dnevno..potem imaš idelne pogoje v stanovanju (seveda...ni tteba da je 15 stopinj, je pa fino da je konstatnih 23-24 s konstatno vlažnostjo (kaj je bistvo pri počutju)....in ja..ob takem delovanju pride potem do izraza klima, ki se jo da dobro nastavit (smer pihanja..in to prek daljinca), je tiha (neslišna), ima dober izkoristek COP. In takrat veš, zakaj si kupil dobro stvar.
wink-1.gif
Torej vzameš najbojšo mico, moč pa mirne duše 'ta švohno' a potem naj dela če se le da 24 ur dnevno.

Na tak način res poskrbiš za klimatizacijo prostora.
wink-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.687
6.712
113
pri taščici
Ne vem pa zakaj recimo FD 35ne doseze takega cop-a kot 25.
Imam osnovni inverter od micke v stanovanju samo za hlajenje in mi ni zal. Ce bi se se grel s klimo (grejejo me sosedi) bi najbrz sel do top modela.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
Hja, če bi ti hotel razložiti celoten sistem, bi se morala dol vsest na kavici, ampak v principu:

v elektro omarici imaš krmilnike z vhodi in izhodi ter gateway na internet, potem imaš pa še v vsakem prostoru en room controller.

Z room controllerjem nastavljaš temperaturo v prostoru in izbiraš scene (scena je u bistvu en slot, v katerega shraniš stanje večih naprav, npr sceno "od doma" si uporabnik večinoma nastavi tako, da mu ugasne vse luči in spusti žaluzije). Vse izhodne naprave (luči, žaluzije, vtičnice) ki jih želiš krmilit, moraš speljat fazo do krmilnika (elektro omarice). Pri tipkah imaš pa dve opciji, ali jih spelješ do omarice, ali pa do room controllerjev. Vse naprave se lahko krmili lokalno preko tipk (tudi če ti net dol pade, je sistem avtonomen) ali pa preko klienta (smartphone, tablica, PC), torej, ko greš eno uro prej s šihta, si lahko že od tam nastaviš da naj ti prej segreje flat, pogledaš če si ugasnil vse luči,...

Torej celoten sistem obsega glavni krmilnik (v omarici), room controllerje, krmilnik za klimo (to so naše naprave) in so povezane z BUS kablom, ki je 2x2x0,8. Ostalo vežejo štromarji po svojih standardih, tu ne dam roke v ogenj, ampak recimo največ se uporablja 0,75mm2 kabel, ker imaš na vsaki žici največkrat samo po eno stvar.

Cena je pa odvisna od kompleksnosti sistema, ki ga uporabnik želi, po domače, od števila elementov, ki so potrebni za izvedbo. Če te zanima kaka resnejša številka lahko pa naredim predračun/ponudbo, ampak za to rabim pa vedet, koliko vhodov (tipk) in koliko izhodov (luči,...) bi imel
smile-1.gif

Lp
Peter

igi

Guru
13. okt 2007
5.597
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:
igi: katera inverter klima ima možnost priklopa tega modula?

lp

Nazadnje sem zmontiral na MItsubishi GE25. Mislim pa, da gre tudi na FD in EF modele. To pa moram preveriti!

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.285
811
113
Za mojo kamro bi najbrž potreboval MSZ-GE25VA/MUZ-GE25VAH (http://kiring.si/shop/product.php?id_product=360). Kaj pa cena ? Kok pride cena z montažo?

lp

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.687
6.712
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:
Za mojo kamro bi najbrž potreboval MSZ-GE25VA/MUZ-GE25VAH (http://kiring.si/shop/product.php?id_product=360). Kaj pa cena ? Kok pride cena z montažo?

lp
ti bova jutri povedala, upam da ne bo "moje" tebi prej prodal.
Pošlji mu ZS
wink-1.gif