Nakup in kalibracija 24 inch monitorja

hawkeye

Pripravnik
8. jul 2008
194
0
16
Imel bi ga splošno uporabo, gledanje filmov in predvsem urejanje fotografij.
Odločam se med:
- HP LP2475W
- DELL U2410

Vsak stane okrog 500 EUR.
Katerega priporočate?

Sem bral, da je HP mal boljši za fotografije, s tem, da ga je obvezno potrebno kalibrirati, medtem, kot je Dell že tovarniško dokaj dobro skalibriran.

S kalibriranjem monitorja se še nisem ukvarjal. A se vsak kalibrira enako ? Ko je enkrat skalibriran, a je to za večno ali ga je potrebno čez čas (mesec, leto...9 ponovno?

Menda moram kupiti še kalibrator. Katerega priporočate (spyder, ...) ?

hawkeye

Pripravnik
8. jul 2008
194
0
16
Citat:
Uporabnik krava pravi:
Moj HP je bil kar dobro kalibriran ...

In kako si to ugotovil...,
da ga ni potrebno kalibrirat?

ps: imaš točno ta model HP-ja, ki je moj kandidat?

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Citat:
Uporabnik hawkeye pravi:
Citat:
Uporabnik krava pravi:
Moj HP je bil kar dobro kalibriran ...

In kako si to ugotovil...,
da ga ni potrebno kalibrirat?

ps: imaš točno ta model HP-ja, ki je moj kandidat?

Ja s kalibracijo ...
confused-1.gif
seveda.

Točno tak model imam. Kupljen spomladi. Imajo ga še trije sodelavci - od tega dva kar zahtevna uporabnika.

hawkeye

Pripravnik
8. jul 2008
194
0
16
krava, kaj si uporabil za kalibracijo?
Saj pravim, da se ne spoznam na kalibracijo in bi rad že pred nakupom monitorja vedel, če bom moral kupiti tudi kalibrator in katerega .. (npr. zasledil sem spyder, ..)

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Za domačo uporabo je nakup kalibratorja (po mojem mnenju) nepotreben strošek in je nekaj sto € bolje porabiti za kaj drugega.
Večina monitorjev z boljšo matriko nima problemov pri prikazu dejanskih barv, če pa že, potem zadošča enostavna ekranska kalibracija, na primer nekaj takšnega

Čisto nekaj drugega pa je uporaba kalibratorja pri naprednejši in profesionalni uporabi, posebej še v primerih usklajevanja s tiskalnikom ali drugimi napravami, kjer je pomemben pravilen prikaz barv.

Pri domači uporabi bomo hitro ugotovili, če nam monitor prikazuje bistveno drugačne barve od naravnih, dovolj je primerjava med posnetkom okolja monitorja in prikazom, ali pa celo fotografirana in natisnjena barvna lestvica.
Za objavo na netu pa je v vsakem primeru velika verjetnost, da bodo gledalci naših fotografij te gledali na nekoliko drugače usklajenih ekranih in kalibracija lastnega ekrana izgubi skoraj ves smisel.

Seveda pa je to samo moje mnenje!

LP

SnuffyZ32

Pripravnik
11. okt 2007
199
0
16
Obišči stran
Zivjo,

Lani sem kupil in tudi vrnil HP LP2475w. Problem je bil da je na levi polovici ekrana slika rahlo vlekla na zeleno, na desni pa na rdeckasto. Lepo je bilo vidno ce si dal popolnoma belo sliko cez cel monitor. Sicer zelo rahla razlika, ampak dovolj da ko sem odprl prvo sliko za editirat, sem imel problem dolocit whitebalance... ce sem gledal levo stran se je zdelo prehladno, ce sem gledal desno pretoplo.

Tako da, ce ga nabavis, preveri to in kupi tam kjer lahko vrnes/zamenjas.
smile-1.gif

Monitor je tudi wide gamut in pokriva vec kot srgb. Tako da lahko slike v adobe rgb gledas/editiras. Sicer se slisi fajn, sam ... eno je da mors vsakic ko karkoli z slikami delas dobro vedet kaj delas, da moras operacijski sistem pravilno nastavit, da vsi browserji ne podpirajo color profileov pri prikazu slik,... pa nisem preprican, ce mas dejansko kaj od tega na konc. Ce das slike na net ali komurkoli posljes, morajo bit konvertirane v srgb profilom, ce ne bodo barve sfaljene, ker noben nima takih monitorjev, ko dajes printat pa mors spet poznat fotostudio, da se kej v procesu ne zasustra. Hitro pozabis na kaksen tak detajl
smile-1.gif

Kar se pa kalibracije tice. Cist moje osebno mnenje za osebno rabo. Men je vseeno ce so barve na monitorju teoreticno korektne in pravilne. Pomembno je da so taksne, kot bodo sprintane. Uporabljam iskljucno dva fotostudia in monitor imam nastavljen po najboljsih moceh tako da odraza kaj vidim na fizicno sprintani testni fotografiji pri tem fotostudiu. Seveda je tu tudi ICC profil fotostudija, ampak po mojih izkusnjah to ni dovolj.

Zahteve za profesionalno rabo (s tem mislim poslovno, ko fotografije das naprej) so seveda drugacne..

lp,
Sasa

hawkeye

Pripravnik
8. jul 2008
194
0
16
Hvala vsem za odgovore,sem naročil DELL U2410
in ga jutri dobim iz internetne trgovine-torej ga po testu lahko vrnem.

Ni ravno najcenejši in marsikdo ga ima za urejanje fotk, seveda pa ni profi. Vseeno se bo na njem kaj naredilo tudi za kako kvazi stranko.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Da bi nesel monitor in ti ga skalibrirajo? Ne gre tako enostavno. Celo izhod graficne se mogoce razlikuje od druge. Pri kalibraciji dobis profil, ki se avtomatsko doda med privzet profil za tvoj monitor.
Pomisli, potem bi lahko za CD-ju zraven dobil profil s tovarnisko kalibracijo. Ne bi slo, kajne?
wink-1.gif

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Kalibracija prenosnikovega zaslona je pa skoraj nesmiselna. Ker imajo ponavadi slabo matriko in posledično slabo kotno vidljivost - in ti še tako dobra kalibracija ne bo služila, čim boš gledal malo preveč pod kotom. Pa ponavadi se tudi ne da kaj posebnega nastavljati. Tako da najboljše kar s pomočjo lastnega vida si pomagati in potem to koristiti.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Šit, premalo natančno pišem zgleda.

Kalibriral bi Dell U2410 z IPS matriko, profil pa bi bil v Apple MacBook Pro s katerim obdelujem fotke in imam ta monitor gor priključen.

A bo zdej šlo?
hysterical-1.gif

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.078
391
83
V našem klubu imamo kalibrator, verjetno tudi v drugih, tako da malo povprašaj v klubih, ki so ti blizu, če si zadevo lahko sposodiš.