Nakup GSM na Bolhi

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
549
0
16
Če kupim nov GSM na Bolhi in ga je prodajalec predhodno kupil tako, da ga je vzel na aneks (npr. vezava za 1 ali 2 leti), ali se lahko zgodi, da ko mu plačam on neha plačevati obroke po aneksu pri operaterju in posledično npr. blokirajo IMEI tedaj že mojega telefona? Ali ga celo zahtevajo nazaj? Ali kaj drugega?
Kdo ve kako je s tem?
Je garancija prenosljiva?
Hvala.

Nazadnje urejeno:

Dr_S

Pripravnik
22. avg 2007
899
6
18
Garancija je z računom in/ali aneksom za aparat in je prenosljiva

Če naročnik ne plačuje računov mu ponudnik prekine naročniško razmerje in na koncu tudi terja, če ne poravna odprtih postavk.
Sam mobilni aparat pa je last naročnika oz. v takem primeru tvoja last (kot da si ga kupil v prosti prodaji)

Tako da brez skrbi v nakup

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.261
4.843
113
Citat:
Uporabnik Dr_S pravi:
Garancija je z računom in/ali aneksom za aparat in je prenosljiva

Nisem čisto prepričan da je tako, pred kratkim sem reklamiral svoj telefon ki je bil kupljen pri Mobitelu...
Najprej sem od servisa dobil info da ga ne bodo popravljali, temveč dobim drug aparat, dan za tem
dobim info, da mi bodo izstavili dobropis in da bom z njim na Mobitel in se tam menil naprej...

Ena varianta ki mi je bila omenjena je, da se z dobropisom ukine aneks, jaz pa lahko potem lahko vzamem
drug telefon na nov aneks...

Če je to res tako, potem zna biti problematično v taki situaciji.

Sem ime srečo, da sem telefon reklamiral teden pred potekom garancije in dobil potrditev za zamenjavo ko
so bili plačani že vsi obroki, tako da so mi dali nov aparat...

Dr_S

Pripravnik
22. avg 2007
899
6
18
Če pride do napake, da ti lahko menjajo aparat/ali kupnino... tukaj pa je res komplikacija (na to možnost sem pozabil)

Ker potem je potrebno pri ponudniku skleniti nov aneks in se dobi nov aparat.
Ampak, če prvotni naročnik ne plačuje računov in so ga terminirali, potem mu ne bodo dovolili skleniti novega aneksa ampak garancija vseeno velja (saj je vezana na aparat) tako da ti pripada drug/nov aparat.... tukaj bi bile komplikacije in bi verjetno se moral obrniti na inšpekcijo...

No potem pa se opravičujem... ne tako brezksrbno v nakup
smile-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
No pri nakupu telefona preko raznih oglasnikov od fizičnih oseb dejansko obstaja ena druga težava.... kolega je imel problem, je kupil telefon preko bolhe od fizične osebe. Vse lepo in prav, nakar ga kak teden po uporabi pokličejo kriminalisti da naj prinese telefon na postajo da je predmet kaznivega dejanja... skratka oseba ki mu je prodala telefon ga ni vzela na aneks temveč bi naj oseba ki mu je prodala telefon prisilila drugo osebo da vzame aneks. Seveda je kolega z osebo od katere je kupil ta telefon z njim podpisal pogodbo vendar se je s tem samo izločil kot usumljenec pri kaznivem dejanju, se pa je obrisal za telefon. Skratka zdaj lahko gre po domače rečeno tožit to osebo za kupnino saj je telefon bil vrnjen osebi ki je bila kao "prisiljena" vzet telefon. Seveda ga ne bo tožil ker mu nima kaj vzet, samo stroški bi nastali. Skratka če že kupuješ telefon preko bolhe ti predlagam da ga kupiš od osebe ki je ta telefon vzela na aneks ter ko bosta podpisala pogodbo naj bo notri nekaj realna tržna cena saj znajo prevaranti tudi potem obrniti situacijo sebi v prid da so bili v "slabi situaciji" ti pa bi seveda moral vedet da novega telefona za tak denar ne moreš dobit. Kakrkoli se boš že trudil na sodišču, pač 400€ za nov Galaxy S6 ni realna cena glede na to da nov v prosti prodaji stane 700€... Skratka po pameti in ne bo sranja.