Nakup dela napremičnine ki bo šlo na dražbo?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Torej zdajle bom kupil mansardo hiše in bom postal 1/4 lastnik hiše.
Klet hiše ima oseba X, ki je že pred časom izginila zaradi dolgov.
Na njen delež hiše je v ZK vpisana plomba:
Citat:
****/2009 datum začetka ZK postopka: **.**.2009 15:02 datum vpisa plombe: **.**.2009
vrsta vpisa zaznamba izvršbe(za parcele:***/*)
sklep **.**.2009:vpis se opravi (za parcele:***/*)
**.**.2009: zaznamba nepravnomočnosti sklepa o dovolitvi vpisa (za parcele:***/*)
predlagatelj Okrajno sodišče v Kranju, Izvršilni oddelek, In ***/2009,

Iz ZK je razvidno, da oseba X upnikom dolguje cca 5k€.

Zdaj me pa zanima, kdaj, če sploh, bo šel delež osebe X na dražbo.
Glede na to da bom jaz lastnik 1/4 hiše bom imel predkupno pravico.
Ali to pomeni da bom lahko kupil tisti delež po ceni ki jo določi sodišče na podlagi cenitve?

V glavnem, če kdo ve kako gredo te zadeve, se zelo priporočam da malo razloži.
Hvala.
smile-1.gif

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Pomoje kupujes po ceni kot je in da se lahko najde se nekdo, ki ti bida in dviga ceno, sploh ce je javna drazba. NIsem pa ekspert, sam logicno bi bilo.
smile-1.gif

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
glede na to, da boš postal solastnik, se mi zdi pomembneje izpostaviti, da očitno v tej hiši ni vzpostavljena etažna lastnina. imel boš torej idealni delež (teoretično tudi na kleti, lastnik kleti pa na tvoji mansardi). napiši torej kakšen podatek več v tej smeri, da slučajno ne kupuješ mačka v žaklju.

sodna cenitev je ponavadi izjemno nizka, če bo kdo višal, bo višja cena, ti boš kot predkupni upravičenec sicer lahko kupil, a le, če boš pripravljen plačati toliko, kot bo ponudil ta najvišji dražitelj.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Stvar je taka, da so trije lastniki. Klet/pritličje ima lastnik 1, prvo nadstropje imata en poročen par, mansardo jaz kupujem.
Trenutno pravniki banke preverjajo, če je vse ok.

@LeQuack: Na dražbi bi kupil klet, ko bo pa prvo nadstropje naprodaj (verjetno v nekaj letih), pa še tistega. In bi imel celo hišo.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.404
1.416
113
Dosti si upate eni. In kaj boš naredil ko bodo zapleti s tistim, ki je sedaj lastnik kleti in pritličja ali pa z onima dvema, ki sta lastnika prvega nadstropja? Tako kot so ti že zgoraj rekli ti boš z nakupom mansarde v ZK samo lastnik idealnega deleža od celote, ki sicer v narava predstavlja mansardo ampak ko pride do zapletov se ti lahko zgodi, da boš lastnik mansarde, ki pa do nje ne bo mogel priti, saj ti lastnik pritličja ne bo dovolil uporabe vhoda, lastnik prvega nadstropja pa ne bo dovolil uporabe svojega stopnišča. Vem ja, da je bedast primer, ampak to se ti lahko zgodi. Jaz bi zadevo kupil samo če boste naredili prej etažiranje in tako odmerili skupne prostore (vhod, stopnišče,....) in ostale prostore, ki pripadajo posameznemu lastniku. Ali pa raje iščem kaj drugega. V času kot je danes, ko je na voljo mali miljon nepremičnin, ko se s prodajalci da pogajat ker zadeve ne morejo prodati se ti ne splača silit v nesrečo. Razen če imaš preveč denarja ali pa če si po naravi fighter in boš s pestmi rešil morebitne probleme s sosedi.
Drugače pa še okrog tvojega vprašanja. Če gre zadeva na dražbo, je to objavljeno na strani www.sodisce.si in je dražba javna. V teoriji si lahko ti potem edini ponudbnik lahko pa jih pride še 5 ali več. Prodaja se po izklicni ceni, ki je na prvi dražbi praviloma enaka cenitvi, ki jo je naredil sodni cenilec, na naslednjih pa se cena niža. Za koliko ne vem. In to je to v bistvu to. Če zmagaš, plačaš sodišču kupnino, dobiš prodajno pogodbo in se vknjižiš v idealnem deležu v ZK. V tvojem primeru recimo se boš vknjižil npr. v 1/4 od celote (če rečemo da je celota 4 - klet, pritličje, nadstropje in mansarda).
Pa še tole v razmislek. Kaj misliš da se bo z novimi neprodanimi nepremičninami zgodilo po novem letu. Po mojem bo jih kar veliko po ugodnih cenah na voljo. Namreč letošnje bilance gradbincev bodo izjemno slabe. Posledično bo boniteta gradbene firme nižja, tako da banke ne bodo ravno vesele pri podaljševanju kreditov (slabša boniteta - večje rezervacije). Vse to bo posledično privedlo investitorje, ki so največkrat gradbene firme same, da bodo začeli to kar zaenkrat še držijo na zalogi in skušajo drago prodati, prodajati pod ceno, samo da bodo prišli do denarja s katerim bodo odplačali kredite. No to je samo moje mnenje in ni nujno da drži.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Mansarda ima svoj vhod (stopnišče iz zunanje strani), tako da vstopa v njo mi nihče ne more preprečiti.
Se strinjam, da bi bilo 1000x boljše, če bi bili vpisani v ZK etažni lastniki ampak žal niso.
Glede na to, da sem aro že skeširal, se ne mislim umakniti, ampak se bom raje soočil s situacijo kakršna koli že bo.
Če mi uspe ugodno dobiti še klet sem pa še toliko na boljšem saj bo moje že 1/2 hiše.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Ne sekiraj se preveč zaradi deležev (če so le ti v pogodbah jasno določeni, kje, kaj, dostop ali skupno stopnišče, del vrta...).

Glede predhodnika tvojega odgovora lahko povem, da je na drugi dražbi cena 1/2 ocenjene s strani cenilca, pa v glavnem tudi na tretji.

Edini problem vidim, da se ti ne bi oglasili upniki modela, katerega nepremičnina bo na dražbi in je zbežal; ter če niso deli nepremičnine, ki komu pripadajo, jasno določeni.

Je pa res, da lahko na način, ki si se ga lotil ti, prideš do cele hiše za 1/3 vrednosti le te.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Hvala ti si me ful pomiril.
nahrung002.gif

Ja v pogodbi je vse točno definirano do metra, kje je kaj čigavo.
Glede dražbe pa upam na najbojlše.
A bi si upal špekulirati v kolikem času naj bi zadeva šla na dražbo, če je bila tista plomba vpisana konec novembra?

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
nahrung002.gif

Tale čaj mi ne dene najboljše. Se najprej napisal izvršba, pa potem popravil na izvržba.

Gripa pač
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Je tako...
grin1.gif

Drugača pa pazi (ko bo prišlo do dražbe), da boš varščino pravilno vplačal. Namreč so se zadeve do zdaj precej spreminjale (najprej gotovina na licu mesta - marke ali sit, nato samo sit gotovina, nato je bilo važno, da je varščina vplačana - lahko tudi 10 min pred dražbo, zdaj pa mislim, da jo moraš vplačati tri dni prej).