Nakup Canon L objektiva brez papirjev

hawkeye

Pripravnik
8. jul 2008
194
0
16
Na slovenskih straneh sem naletel na rabljen dražji Canon L objektiv, s primerno ceno.
Prodajalec pravi, da je drugi lastnik in da nima računa zanj.

Osebno mislim, da če nekaj prodajam dalje, da vedno priložim račun, ki ga pri dražjih zadevah vedno hranim.
Saj mi račun potem nič več ne koristi.

Edino od papirjev, kar ima, je s strani 1. prodajalca (trgovine) neizpolnjen garancijski list,
z napisano serijsko številko od tega objektiva.
Vendar, to serijsko prodajalec na roko napiše na garancijski list - torej je lahko prodajalec
(ta, ki ga sedaj prodaja) preprosto na en prazen garancijski list napisal serijsko številko objektiva,
ki ga prodaja in zanj nima računa.

Ne vidim razloga, zakaj bi prvi prodajalec le deloma (samo serijska, brez žiga in datuma prodaje)
izpolnil garancijski list.

Garancija za objektiv je seveda že potekla, skrbi me samo to, da gre za ukraden objektiv.
Kako bi vi postopali, bi ga kupili?

Obstaja nekaj baz na internetu s serijskimi ukradene foto opreme, vendar je to le kaplja v morje od vseh ukradenih.
Za ta nagledani objektiv mi je prodajalec povedal serijsko in je nisem našel v bazah.

Pa npr. da kupim ukraden objektiv. Kaj se mi lahko najslabše zgodi? Policaj mi ne bo potrkal na vrata oz.
ustavil na cesti in rekel, da naj pokažem račun za objektiv, ali? Mogoče bi lahko bili problemi na servisu, kjer bi
nekako ugotovili, da je ukraden....?

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
mogoče edino to zadnje ... če si ga res kupil od nekoga - saj nisi ti kriv, ti si samo hotel priti do opreme čimceneje, stric je imel robo poceni, pač ni imel papirjev ... ne vem ...

čeprav - vsakega, ki bi dejansko res ukradel objektiv, pa rekel, "ej, kupu sm ga na bolhi ..." ... dvorezen meč.
smile-1.gif

jaz, da bi recimo bil v situaciji, da me je nekdo oropal, pa da bi pri nekomu videl svoj objektiv - "a tle se skriva, hvala, ker si ga našel zame ..."

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
mogoče edino to zadnje ... če si ga res kupil od nekoga - saj nisi ti kriv, ti si samo hotel priti do opreme čimceneje, stric je imel robo poceni, pač ni imel papirjev ... ne vem ...
pajade... kazensko že verjetno ne boš odgovoren, če ti ne morejo dokazati, da si vedel, da je objektiv ukraden. Zasegli ga bodo pa prav gotovo in vrnili lastniku. Ti pa prodajalca lahko potem tožiš zaradi goljufije, ker ti je prodal stvar, ki ni njegova. Good luck with that...

Je pa vsekakor "čudno" to, da nima nobenih drugih papirjev, sploh če gre za L objektiv. Jaz imam od čisto vse svoje foto opreme še originalne škatle, račune itd. Pa če gre za cenenega 50mm 1.8 ali za ne tako cenenega 70-200 2.8. Resda zasede nekaj prostora, vendar je tako zadevo kasneje lažje prodati, če je treba.
Garancijski list je itak krneki, tako ali tako večina trgovin funkcionira po načelu - račun velja kot garancija. Iz tega razloga je potem od trgovine do trgovine odvisno kako resno ti izpolnijo garancijski list. Nekje ga niti iz škatle ne vzamejo, drugod ti pa še vse poštemplajo itd...

Za nakupe prek neta pa tudi velja - če je nekaj prepoceni, potem je tak ali drugačen scam.
smile-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
tako je, vsaj nek papir o dokazilu, da je sam nabavil objektiv, mora bit. sicer, ko v tujini nakupuješ, zavržeš vse možne škatle, prvič, ker zasede full prostora, drugič zaradi davkov in carine (
redface-1.gif
), papirje pa vseeno. vsaj račun. plus kakšne dodatne papirje ...

razen, če gre za 10 let star objektiv ...
wink-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
jst sem preko tega foruma prodal L objektiv brez papirjev. Papirje sem res izgubil oz. jih nekam založil, ker spravim res vse. Sem kupcu v naprej povedal, da papirjev ne najdem in koliko je objektiv star in bil v uporabi.
S kupcem sva se dobila, objektiv je sprobal in mi dal v podpis pogodbo, da sem mu res prodal ta objektiv.

Preseneti prodajalca s pogodbo in boš videl, če bo podpisal brez kopliciranja potem je z objektivom vrjetno res vse ok. Če pa se bo kej izmikal pa ne kupuj.
Mene je kupec presenetil s pogodbo, sam ker nisem imel slabe vesti sem podpisal(seveda prej prebral;) ).

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Dodaš še člen, da v primeru, da se izkaže da je zadeva ukradena prodajalec vrne celotno kupnino pa je.