Nakup avtomobila

Car

POSTman
4. avg 2007
8.508
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Za potrebe podjetja moram kupiti avto. Avto se bo uporabljal v glavnem za prevoz stvari. Zanima me, kaj se bolj splača? Vzeti tovorno vozilo(npr. Renault Kangoo), da dobim povrnjen davek ali kakšnega enoprostorca, da si pišem kilometrino? Pa še, kako naj plačam,gotovina, kredit,leasing...?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Kilometrine si ne pišeš, če voziš službeni avto.

Kilometrina je takrat, ko se z osebnim avtomobilom voziš za potrebe firme.

Če se misliš z službenim tudi vozit za osebne potrebe, pa moraš to lepo voditi, ker se ti potem obračunavajo boitete.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
Pri nas imamo 2 tovorni vozili na firmo in za obe pišemo seznam voženj (da se upraviči poraba goriva).

Če boš nabavil osebno vozilo, boš po mojem moral pisati potne naloge (mogoče bo seznam voženj dovolj?), saj boš le tako lahko dokazal uporabo vozila v službene namene.
Pri osebnem vozilu tudi kot si že rekel ne boš mogel odvesti DDV pri samem nakupu in vzdrževanju.

Kar se tiče pa načina financiranja je pa vse odvisno od tvoje "zmogljivosti" - če imaš gotovino in je ne boš pogrešal za normalno poslovanje, je najcenejši nakup ponavadi z gotovino (ali pa minimalen leasing z maksimalnim pologom pri določenih znamkah), vse ostalo pa je ponavadi odvisno od tvojih pogajalskih sposobnosti, vendar je nekako dejstvo, da v tem trenutku na banki ne boš dobil ugodnega kredita.

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
malce je odvisno koliko se voziš in v kakšni vrednosti avto kupuješ. Jst sem ga zaenkrat kupil na sebe in pač pišem kilometrino, ker mi to nanese več, kot pa bi lahko letno amortiziral strošek nakupa. je pa res, da pušim ddv...

Če pa bom kupil večji/dražji avto (nad 10k€) pa gre v stroške. Tako sem si jst izračunal!