Najhitrejša sanacija žulja na stopalu

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Prejle grem laufat in se mi je zaradi napačnih nogavic na stopalu naredil žulj. Ker imam čez 6 dni 25 km preizkušnjo, ki je vsekakor nočem izpustiti, me zanima, kako najhitreje sanirat žulj, in kakšna je učinkovita zaščita pred nadaljnjo poškodbo, še posebej na taki dolgi preizkušnji. Saj bi dal v zdravje, pa ker je to tipična poškodba tekačev, bi mogoče prej dobil uporaben odgovor. Ja, ta teden ne bom več laufal, to je 1x1.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Ko sem na Caminu dobil žulje so mi jih predrli (segreli šivanko) in "izcedili tekočino" - naslednji dan sem polepil vse žulje in normalno nadaljeval, predvsem sem pazil, da sem res temeljito prelepil, tudi 3x naj obremenjene žulje.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Moj žulj je zaenkrat precej majhen, ni videti neke bunke (se jo pa čuti), kolikor berem, naj majhnih žuljev ne bi prediral?
Drugače pa bom naslednji vikend laufal tudi po vodi, tako da bo copat moker. To me tudi skrbi.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Zdej, če je majhen ga lahko tudi pustiš.
Na eni najbolj znanih ultra tekem (western states 100 milj) zadevo rešujejo tako, da predrejo, iztisnejo gnoj, potem pa not našopajo sekundno lepilo in pritisnejo nazaj (to je tam medicinska doktrina).

Za preventivo bi jaz noge zbrisal pred tekmo in jih potresel s pudrom ali pa s kakim antishaffing voskom v sticku (kot npr. Body glide). Glede na to, da je tekma dokaj kratka (sorry, no pun intended) in jo boš verjetno zaključil v cca 2 urah se mi zdi, da ni treba komplicirat. Če boš dobil žulj, ga boš pač dobil. Ker boš dokaj hitro na cilju, boš gotovo že čez polovico preden se bodo pojavile resne težave, pol se boš pa že privlekel do cilja. Ne me narobe razumet. Žulje se štima na treningu, če uspeš pogruntat kako in kaj. Na tekmi pa pač stisneš zobe in greš do konca.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Vedno prederem žulj, drugi dan, pa ko je vidna odvečna koža, pa jo lepo bek vrežem, namažen z bepanthen-oranžno kremo in prelepim s flajštrom. Kaka dva dni mazanja s kremo pa je ok.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Da poročam - izkazalo se je, da je bila daleč najboljša ideja pustiti žulj čisto na miru in ga samo na dan same tekme zaflajštrati s Compeedom. Žulj je že sam po sebi uplahnil po kake štirih dneh, se je sicer na dan tekme spet napihnil, vendar ga nisem nič čutil.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Opa, to je pa moralo biti zelo lepo. Napisi kaj vec, kako to zgleda. Kaj moras imet s seboj, okrepcevalnice so? 25 km je bila planinska verjetno, ne? Oziroma, zdej gledam mal na hitro to je bila jogging, kao?
smile-1.gif
Planinarska 52 km? Ultra pa 70?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Jogging 12, planinska 27 (to sem šel jaz) in ultra slabih 60 km (to so že norci). Pri planinski je slabih 1000 višinskih metrov, pri ultra dvakrat toliko. S sabo moraš imeti vodo in kako hrano (tukaj imaš vmesno točko za dostaviti robo, da ne nosiš čisto vsega s sabo), svetilko, kake flajštre - sam sem si v drugi polovici moral malo nožne prste povit, ker imam navadne tekaške superge, pa niso ravno dobri za tako razgiban drn in strn - težki gorski gojzarji so pa spet preveč okorni. Drugače pa ni panike, lahko laufaš, lahko samo hodiš tempo, kakor ti paše, le da poštemljaš vse določene kontrolne točke v vrstnem redu. Imaš tam karto na linku.

Sicer imaš to tudi pri nam, ampak jadranski otoki izven sezone so precej bolj vabljivi. Mljet je pa res lep, kot nalašč za takole reč. Pa še kristalno čisto morje ima 22 stopinj. Pa družba je fajn.