Najemno razmerje

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Zanima me, če v primeru, da se en najemnik odseli iz v najem danega stanovanja, plačilo stroškov tega deleža pade sorazmerno na ostale najemnike ali je ta delež stroškov dolžan plačevati lastnik?

To me zanima tako s pravnega kot z laičnega vidika. Kaj menite? Obstaja sploh kakšen predpis, ki to ureja, ali je prepuščeno avtonomiji strank ob sklepanju pogodbe (tudi v primeru, če predpis obstaja, je najbrž dispozitiven, ampak kaj v primeru, da se stranki tega ne dogovorita)?

lp

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.517
843
113
bonk.gif
Lastnik tega nikakor ni dolžan plačevati.
Z odhodom enega pogodbenika nastaja novo razmerje, katerega je potrebno regulirati. Z novo pogodbo ali dopolnilom stare.

Če ste dogovorjeni ustno, se dogovorite (med seboj in z lastnikom), kako naprej.

Načelno pa se je komfort sedaj povečal (pač manj ljudi pa to) in zato bi ne smeli biti začudeni, če bo cena na pogodbenika višja. Koliko višja, pa je vprašanje. Ekonomski interes lastnika bo najverjetneje, da za stanovanje iztrži tak znesek, in če ne z vami, pa s kom drugim. Lahko pa so v igri še drugi interesi.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
V konkretnem primeru so razmerja ločena, tako da ima vsako razmerje svojo pogodbo.

Osebno ne vidim povečanja komforta v tem, da je zdaj prosta ena postelja več in da so zdaj praktično najemniki prisiljeni iskati novega sostanovalca, hkrati pa se jim poviša odhodek zaradi nečesa, kar si jih neposredno sploh ne tiče. Mi je zdaj povsem jasno, ko si mi razložil. Ampak pač gledam z vidika najemnika, ki so se mu povišali stroški za 50%, zato ker ima eno fraj posteljo več v sobi.
smile-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Zanima me, če v primeru, da se en najemnik odseli iz v najem danega stanovanja, plačilo stroškov tega deleža pade sorazmerno na ostale najemnike ali je ta delež stroškov dolžan plačevati lastnik?

To me zanima tako s pravnega kot z laičnega vidika. Kaj menite? Obstaja sploh kakšen predpis, ki to ureja, ali je prepuščeno avtonomiji strank ob sklepanju pogodbe (tudi v primeru, če predpis obstaja, je najbrž dispozitiven, ampak kaj v primeru, da se stranki tega ne dogovorita)?

lp

Ko se odseli, padejo stroški na ostale, ki pa se seveda zmanjšajo, ker je en manj.

Manj vode, elektrike in še kaj...

Stanovanje pač zahteva svoje stroške, tudi če je prazno.

Ne vem kakšen primer imaš. Morebiti 5 študentov, ki ima vsak svojo pogodbo in živijo v stanovanju.

Nato pa en gre drugam in ostali 4 kar naenkrat ne bi plačevali še za "enega" stroškov, ki se nanašajo na uporabo stanovanja?

Pri kurjavi verjetno ne bo razlike če je not en ali jih je pet, ker toplo mora biti oziroma imaš števec.
Glede ostalega pa se verjetno minimalno pozna, da gre manj elektrike in vode.

Potrebno je seveda videti pogodbo za vsakega kako ima napisano.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.517
843
113
No ja, če imate pa vsak svojo pogodbo pa res ni razloga, da bi plačevali manjkajoči delež. Vam pa lastnik lahko najde novega cimra.
Domnevam pa, da je v pogodbi, da si delite stroške in ne da plačuješ 1/n stroškov - v prvem primeru vam jih lahko porazdeli, v drugem pač ne.